DE VOOR- EN NADELEN BIJ KORTE TERMIJNVERHUUR


Dankzij platformen als Airbnb en Booking.com heeft de recreatieve verhuurmarkt een sterke boost gekregen. Als je overweegt te investeren in een vakantiewoning om voor korte termijnen te verhuren, zijn er enkele factoren waar je rekening mee zal moeten houden.

 Zoals bij alle grote beslissingen is het altijd belangrijk om je goed te informeren over de voor- en nadelen van het betreffende project. Het verhuren van een vakantiewoning via platformen als Airbnb of Booking.com kan goed opbrengen, al moet je je ervan bewust zijn dat dit ook tijd en werk met zich meebrengt. We geven je graag mee waar je zeker op moet letten in het beslissingsproces van het eventueel investeren in een opbrengsteigendom.

De voordelen van je opbrengsteigendom voor korte termijnen te verhuren

Inkomsten

De belangrijkste factor is uiteraard het rendement dat je uit je investering haalt. Aangezien je voor korte termijnen verhuurt, zal je nachtprijs hoger liggen dan de verhuur van datzelfde pand op lange termijn. Vergeet je prijzen niet aan te passen aan de verschillende seizoenen (hoog-, midden- en laagseizoen) en evenementen in je stad. Zo zorg je voor maximale inkomsten.  

Ook zijn er verschillende regio’s waar hogere tarieven gelden. Denk daarbij aan badsteden, grootsteden of locaties waar cultuur en geschiedenis aan verbonden zijn.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een vakantiewoning in een onbekend gebied geen succes kan worden. Vooral grote woningen waar grote groepen kunnen verblijven doen het goed in minder gekende steden.

Je investering zal in dat laatste geval wat lager zijn. De verhuurprijs is echter ook afhankelijk van de service die je biedt en de recensies daarover van vorige gasten.  

Hoeveel is je accommodatie waard

Bnb assist, gespecialiseerd in toeristisch verhuur management, kan je advies geven over het rendement dat een bepaald opbrengsteigendom je zou kunnen opleveren.

Aarzel niet om een vrijblijvend schattingsrapport aan te vragen via onze website of onderaan deze blog en ontdek zo hoeveel het korte termijn verhuren van de vakantiewoning kan opbrengen.

Het eigen gebruik van je vakantiewoning

Een groot voordeel is uiteraard ook dat je het beste van 2 werelden hebt. Je kan namelijk je opbrengsteigendom verhuren voor korte termijnen, maar deze zelf ook gebruiken wanneer het niet verhuurd is. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je kalender sluiten op de dagen die je er zelf wenst te vertoeven.

Meer controle

Hoewel het meer werk vereist en hogere kosten met zich meebrengt, zal het gemakkelijker zijn om het onderhoud van je woning sneller te beheren. Omdat je vaker nieuwe gasten zal verwelkomen, word je sneller op de hoogte gebracht over eventuele onderhoudsproblemen, waardoor je meer controle over je woning hebt.

Ook word je woning regelmatiger schoongemaakt, waardoor het er altijd spik en span blijft. Die controle heb je niet wanneer je je woning voor langere termijnen zou verhuren. De jammerlijke staat van een woning in die omstandigheden is vaak te wijten aan het gebrek aan regelmatige schoonmaak, die op deze manier kan worden vermeden.

De nadelen van het verhuur voor korte termijnen

Hogere kosten

Als eigenaar van een opbrengsteigendom of vakantiewoning zal je meer kosten hebben om het verblijf van je gasten zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Hun ervaring in je accommodatie wordt namelijk weerspiegeld in de recensies op je advertentie. Deze zijn extreem belangrijk omdat ze andere gasten kunnen overtuigen om al dan niet bij je te verblijven.

Een paar voorbeelden van belangrijke zaken om te voorzien zijn meubilair van kwaliteit, decoratie, bed- en badlinnen, keukengerei, Wi-Fi, babybed, kinderstoel, vlekkeloze schoonmaak (en de kosten die hieraan verbonden zijn indien je samenwerkt met een professionele firma),… 

Wanneer je net start met het verhuren van je vakantiewoning, moet je ook rekening houden met de opstartkosten die deze met zich meebrengt. Kosten als professionele foto’s en een uitgebreide verzekering zijn zeker niet te vergeten!

Wetgeving

In België is het zeer belangrijk na te gaan wat de lokale wetgeving over Airbnb te zeggen heeft. Tot op heden is er geen algemene wetgeving voorzien, dus ben je genoodzaakt om op deze van het lokale bestuur terug te vallen.

Verschillende gemeenten hebben verschillende richtlijnen en reglementen. Sommigen zijn heel streng, anderen staan dan weer open voor deze nieuwe vorm van toerisme. Informeer je dus goed alvorens over te gaan tot de aankoop van een vakantiewoning met als doel deze op korte termijn te verhuren.

Airbnb accommodatie

Het vinden van gasten

Wanneer je net begint met de verhuur op korte termijn, kan het vinden van gasten als uitdagend worden ervaren omdat je maar weinig of geen reviews hebt. Om meer positieve gasten beoordelingen te genereren, aarzel dan niet om gasten hierom te vragen als ze met een positief gevoel de accommodatie verlaten hebben.

Doe je het heel goed, dan kun je zelfs de Superhost status verwerven! Gegarandeerd meer reservaties en een betere vindbaarheid.

Dagelijkse inspanning

Alles hangt af van jou en het werk dat je er graag wilt aan besteden. Als je van plan bent de verhuur in eigen beheer te houden, hou er dan rekening mee dat je gasten ook interactie verwachten.

Als je zelf woonachtig bent in het centrum van België, is het misschien niet handig om ’s avonds nog naar de kust te moeten pendelen om lakens te verversen en te stofzuigen, bijvoorbeeld.

Ook moet je snel reageren op vragen en verzoeken van gasten en moet je er ook voor zorgen dat je accommodatie verhuur-klaar is voordat de volgende gasten toekomen. Dit houdt eveneens in dat je ervoor moet zorgen dat je prijzen en voorzieningen steeds up-to-date zijn op je advertentie.

Een verhuur management bedrijf zoals Bnb assist kan hier een uitweg vormen. Zeker wanneer je op zoek bent naar een professionele partij om je vakantieverhuur aan zee uit te besteden.

Als je je als Airbnb accommodatie wil profileren om hogere inkomsten te genereren, maar korter op de bal wilt spelen en je graag je vrije tijd behoudt, kan je best een bedrijf als Bnb assist aanspreken. Wij zijn gespecialiseerd in deze nieuwe vorm van verhuur en kunnen je dan ook uitgebreid bijstaan. Neem gerust contact met ons op of vraag je schattingsrapport aan om te ontdekken hoeveel je kan verdienen aan je (vakantie)woning. 


Posted at 25 May 2021h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier