HOE MAAK JE GOEDE FOTO’S VAN JE AIRBNB? DE 20 BESTE TIPS!


De foto’s op je advertentie geven je gasten het beste idee van wat ze kunnen verwachten van hun toekomstige vakantieverblijf. Aantrekkelijke foto’s hebben een enorme overtuigingskracht waarbij gasten zich hun vakantie volledig kunnen inbeelden.

Je hoeft absoluut geen professionele fotograaf te zijn om deze foto’s zelf te nemen, maar het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je deze fantastische foto’s van je Airbnb maakt.

Wij voorzien je alvast van een uitgebreide gids met de 20 beste tips: van de voorbereidingen, de details, belichting, enzovoort tot het bewerken en uploaden van de foto’s. We helpen je elke stap van de weg.

Tip 1: Leg de basis voor je begint

Nog voor je je camera erbij haalt, heb je al een aantal zaken te doen. De eerste stap is om de basis te leggen voor goede en professionele foto’s.

Hoe goed je apparaat ook is, als de kamer niet in orde is zullen de foto’s dat ook niet zijn. Je neemt dus best even de tijd om de ruimte in te richten en te decoreren.

Dat wil helemaal niet zeggen dat je designer meubelen nodig hebt. Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat de ruimte er gezellig, warm en toegankelijk uit ziet en dat ze rust uitstraalt. Zo creëer je voor je gasten reeds een fijn en comfortabel gevoel als ze jouw accommodatie zien.

Heb je nog een lege muur achter de zetel of boven het bed? Gebruik deze dan om een schilderij of foto op te hangen die bijdraagt aan het karakter en de stijl van je vakantiewoning.

Ben je niet zo voor kunst, dan zijn planten ook steeds een goed idee om de ruimte meer leven te geven. Ze kunnen extra kleur geven aan saaie of eentonige plekken in huis. Zorg er wel voor dat deze niet te intensief zijn in onderhoud wanneer je niet al te vaak naar je eigen vakantiewoning kan gaan. Anders kan je het jezelf flink lastig maken.

Tip 2: Let op de details

Een aangename sfeer en een nette opgeruimde ruimte is leuker om naar te kijken. Het geeft een erg uitnodigend gevoel en zet telkens de puntjes op de i.

Een aantal details waar je dus beter op let als je foto’s wil nemen van je accommodatie zijn:

 • Laat niets op je tafel of in de kasten staan wat niet nodig is
 • Verberg kabels en antennes van elektronische apparaten
 • Schud je kussens op en leg ze netjes
 • Zorg ervoor dat alle bedden opgemaakt zijn met witte lakens, wit straalt namelijk hygiëne uit
 • Laat geen handdoeken of sponsjes rondslingeren in de keuken of badkamer
 • Doe een grondige schoonmaak 
 • Open je gordijnen en jaloezieën
 • Zorg voor wat decoratie items
 

Elke gast vindt het leuk te arriveren in een propere en mooie accommodatie. Het is dus belangrijk dat je foto’s dit ook uitstralen. Het beste neem je foto’s net na de schoonmaak. Zo ben je zeker dat je het beste resultaat hebt.

Heb je nog nood aan wat extra tips in verband met schoonmaak? We schreven een uitvoerig artikel met tips voor de schoonmaak in je airbnb.

Tip 3: Zet de toon in je Airbnb

Nadat je Airbnb is schoongemaakt en gedecoreerd, is het bijna tijd om je camera erbij te halen. Het laatste wat je te doen staat is de sfeer en toon zetten in je woning.

Als je foto’s neemt van je eetkamer, dek dan de tafel alsof je meest kritische vrienden langskomen voor een uitgebreid diner. Maak het feestelijk en aantrekkelijk.

Heb je een terras buiten of een gezellig balkon? Zet een gekoelde fles met twee glaasjes op tafel voor de foto. Gebruik het uitzicht als perfecte achtergrond voor deze romantische setting.

balkon met uitzicht op een oude stad in de heuvels en twee glazen rozé wijn.

Heb je andere extra’s? Zet deze steeds in beeld alsof ze klaar zijn voor gebruik op een knappe en chique manier. Denk bijvoorbeeld aan ligbedden, een barbeque, een zwembad, enzovoort.

Door alles op deze manier te plaatsen, zullen je foto’s op je Airbnb advertentie veel aantrekkelijker zijn en kan je gast zich volledig in deze setting inbeelden. 

Tip 4: De regel van derden

Een van de meest gebruikte technieken van professionele fotografen is de regel van derden. Hier kan je de raster-optie van je camera (op je smartphone) makkelijk voor gebruiken. Het zorgt voor een perfecte verdeling van het zichtveld.

Plaats de focus van je foto waar twee lijnen elkaar raken. Dit zorgt dat je het oog naar de focust trekt en het moedigt aan om de foto beter en langer te bekijken. Doe je dit niet, dan zullen je foto’s statischer overkomen waardoor er minder aandachtig naar het plaatje gekeken wordt.

Tip 5: Gebruik de juiste resolutie

De resolutie van een foto is een ander woord voor de grootte van de foto. Dit wordt (bijna altijd) in pixels uitgedrukt en is vaak een standaard formaat bij fototoestellen.

De minimale grootte van een foto is volgens de Airbnb richtlijnen 1024 x 683 pixels. Het is dus altijd een veilige zet om foto’s te maken die groter zijn. Zo krijg je ook de beste kwaliteit.

Vandaag de dag is dat niet meer zo moeilijk. Een nieuwe smartphone heeft meestal een resolutie optie van 1080 x 1920 pixels (HD) en al veel hebben de optie om 4K (3840 x 2160 pixels) te fotograferen. 

Tip 6: Horizontaal of verticaal?

Voor het weergeven van je accommodatie op het Airbnb platform gebruik je meestal horizontale foto’s. Als gasten een listing opzoeken krijgen ze de eerste vijf foto’s horizontaal geplaatst.

Hoewel je eerste vijf foto’s horizontaal moeten zijn is een verticale foto in je galerij zeker geen slecht idee volgens Airbnb. Je kan zo beter kleine ruimtes weergeven of bijvoorbeeld een smalle hoge kast in de kijker zetten.

Verticale foto’s op je advertentie komen ook mooi uit op mobiele toestellen. Zoals je weet wordt er de laatste jaren meer en meer gezocht op mobiel, dus dit is zeker niet onbelangrijk en een goed idee om toe te passen.

Tip 7: Belichting is de sleutel tot succes

Het tijdstip van de dag wanneer je de foto’s neemt kan een gigantisch verschil maken. Het kan zorgen voor een geheel andere sfeer en gevoel.

Te veel licht door de ramen kan het gevoel geven dat de kamer te donker is. Anderzijds, als het buiten donker is en je gebruikt artificieel licht (geen zonlicht) zal dat een gele schijn aan je foto’s geven. Ook boet je vaak in de kwaliteit van het beeld wanneer je op dit tijdstip foto’s neemt.

De beste tijd om je Airbnb te fotograferen is doorheen de ochtend en in de late namiddag. Deze tijdstippen geven je genoeg licht om mooie foto’s te maken maar zullen niet snel overbelichten. Zo laat je je foto’s eruit springen.

Niet onbelangrijk: hou het weer in de gaten. Plan je fotosessie in op een zonnige dag waarbij je probeert om steeds te fotograferen met de zon achter je. Wanneer je naar de zon toe fotografeert, is de kans op overbelichte foto’s namelijk erg groot.

Heb je een terras, een tuintje of andere buitenruimtes die je graag opneemt in je advertentie? Dan neem je het beste foto’s in het gouden uur. Dit is het eerste uur nadat de zon opkomt of het laatste uur zonlicht voor ze ondergaat.

Dit zorgt voor een natuurlijke warme gloed en minder harde schaduwen.

Tip 8: Toon ook je gebreken

Kleine nadelen aan je accommodatie verbergen is nooit een goed idee. Dit zorgt al snel voor een misleidend gevoel bij je gasten en levert je vroeg of laat een slechte review op.

We hebben het natuurlijk niet over een kleine vlek op het tapijt of dat krasje op de voordeur, maar over iets meer aanwezige zaken. Wees altijd eerlijk en toon je woning zoals ze is.

Heb je een kleine badkamer of een erg lastige trap zorg dan steeds dat ze ook zo op de foto staan. Gasten om de tuin leiden heeft absoluut geen nut. Je hoeft er uiteraard de focus niet te erg op te leggen, maar maak het op zijn minst zichtbaar.

Let ook op met die breedhoeklens en ga hier niet te extreem in. Dit kan vaak een perceptie creëren bij gasten die bij aankomst een domper kan geven.

Een transparante communicatie met je gasten is steeds de beste optie. Ze zullen je dankbaar zijn en je wapent jezelf tegen slechte reviews in de toekomst.

Tip 9: Fotografeer de hoeken

Dit is een techniek die wordt gebruikt door fotografen om een ruimte groter te laten lijken. Het zorgt ook voor meer dimensie in je foto. Als je een foto maakt van een vlakke muur kan de ruimte kleiner lijken dan ze in werkelijkheid is. Hoeken zorgen voor een beter en realistischer perspectief van je ruimte.

Foto van een modern interieur. Groene zetel en houten tafel. Airbnb foto's

De juiste verhoudingen, of compositie, in een foto zijn heel erg belangrijk. Probeer rekening te houden met de regel van derden. Zo zorg je voor een goede balans en een interessante afbeelding.

Tip 10: Zet een stapje terug

Zet een stapje terug bedoelen we op de letterlijke manier. Bij het fotograferen van een kamer sta je het best zo ver mogelijk naar achteren.

Door een stap naar achter te zetten neem je meer op van de ruimte en geef je de gasten de mogelijkheid een beter gevoel te krijgen van de kamer in zijn totaliteit. 

Het zijn soms de kleine details die het grootste verschil maken.

Tip 11: Zet je eyecatcher in de schijnwerpers

In veel van de ruimtes van je prachtige Airbnb zal jij zelf ook extra aandacht gegeven hebben aan het interieur en details. Je hebt gezorgd voor die extra persoonlijke touch om het verblijf uniek en karaktervol te maken. Dit kan werkelijk van alles zijn.

Je hebt misschien een blits koffiemachine in de keuken, een kleurig kussen in de zetel, die speciale vaas op de kast of een designer meubel in de living.

Wat het ook is, zorg ervoor dat je een foto hebt waar je eyecatcher centraal staat. Geef toekomstige gasten de kans om het karakter en de stijl te voelen en te ervaren. Zo vergroot je de kans op een reservatie.

Tip 12: Toon je unieke kant

Het is soms moeilijk om eruit te springen in de grote menigte. Stel, er zijn bij jou in de buurt veel verschillende Airbnb listings met gelijkaardige mogelijkheden. Ze hebben evenveel kamers, dicht bij dezelfde bezienswaardigheden en een gelijkaardige stijl. In de meeste gevallen kiest een gast dan voor de goedkoopste optie.

Je verhuurt je tweede woonst of vakantiewoning niet om de goedkoopste te zijn. Dus wat kunnen we doen om dat te verhelpen?

Maak iets unieks van je woning wat anderen in de buurt niet doen. Spring er uit met een andere insteek of gooi het eens over een compleet andere boeg. Zo kan je bijvoorbeeld werken met thema’s, kleuren of andere “out of the box” ideeën. 

Tip 13: De keuken is koning

Airbnb heeft een aantal onderzoeken gedaan bij duizenden gasten om na te gaan wat ze belangrijk vinden bij het zoeken naar een accommodatie. Zo konden ze een lijst samenstellen met wat een gast het meeste zoekt in een listing.

Een van de grote verrassingen was dat de keuken één van de belangrijkste factoren is voor gasten. Dit wil niet zeggen dat je een grote keuken nodig hebt, maar je moet wel duidelijk laten weten dat er een aanwezig is. Een keuken lijkt jou misschien de minder belangrijke en aantrekkelijke foto, dus hoe kan je deze mooi in the picture zetten?

Maak je aanrecht leeg en proper, zorg ervoor dat er geen stof ligt of vlekken zijn. Vul de planken in je keuken enkel met zaken die je logies kunnen gebruiken of die eerder een decoratie item zijn. Je zet dus beter geen gebruikte producten of overschotjes in de keuken.

Heb je nog geen fatsoenlijke foto’s van je keuken? Neem dan snel die camera in de handen want wij raden het alvast aan om deze te nemen. Je zal al gauw een invloed zien op je boekingen en zo boost je je listing meteen!

Tip 14: Toon je omgeving

Hoewel het grootste deel van je listing om je interieur en woning draait, is ook de ligging niet onbelangrijk. Neem je gasten kort even mee in de omgeving en toon de belangrijkste zaken.

Historische huizen aan de waterkant in Brugge 

Als er een leuk park of strand in de buurt is, voeg deze foto dan toe aan je advertentie. Zo geef je meer leven aan de omgeving en laat je aan de gasten weten wat ze kunnen verwachten van hun verblijf nabij jouw Airbnb.

Tip 15: Edit je foto’s

Als je eenmaal alle foto’s hebt genomen die je wou, kan je misschien ook even kijken om deze een beetje op te fleuren. Nu smartphones de markt overnemen en maar liefst 80% van alle foto’s op Airbnb met een smartphone genomen zijn, is het goed om er tussenuit te springen.

Professionele fotografen besteden veel tijd aan het vastleggen, editen en verwerken van hun foto’s. Daarnaast hebben ze ook vaak verschillende toestellen en lenzen gebruikt of misschien wel een flits.

Met je smartphone kan je ook wel wat opties doorlopen en dit mogelijks evenaren. Zo heb je tegenwoordig ook al verschillende lenzen of camera mogelijkheden en kan je tijdens het nemen van je foto’s voldoende experimenteren en afwisselen.

Heb je eenmaal foto’s genomen, dan is het tijd om deze te bewerken. Een goede app om dit te doen is Lightroom. Deze professionele mobiele app kan je helemaal gratis downloaden en gebruiken op je telefoon (Android & Apple).

Maak in een handomdraai een donkere foto wat lichter, geef het wat meer kleur en contrast, zet een unieke toon en plaats die eyecatcher nog meer in the picture. Geef wat extra leven aan je foto’s en geniet van een prachtig eindresultaat.

Opnieuw, ga hier niet te extreem in aangezien gasten dit snel merken en kunnen vermoeden dat de realiteit anders kan zijn.

Tip 16: Neem je gasten mee op een tour

Als je eenmaal besloten hebt welke foto’s de beste zijn, is het nu tijd om het even te hebben over de volgorde. 

Je begint steeds met je beste foto eerst. Dit is ook de foto die de gasten het eerst zullen zien in het overzicht. De volgende vier foto’s zijn ook van groot belang. Deze moeten de belangrijkste features tonen die een gast nodig heeft om verder te klikken tot die mogelijke ‘reserveer’ knop.

Wanneer je de andere foto’s rangschikt, is het best deze in te delen per ruimte. Zet ze in een logische volgorde zodat je steeds een klaar en duidelijk overzicht hebt van hoe de indeling van je woning is en wat bij elkaar hoort.

Door je foto’s zo te plaatsen geef je je gasten het gevoel dat ze een rondleiding hebben gekregen van de accommodatie, wat vertrouwen creëert. 

Tip 17: wees zuinig met dubbeltjes

Het is iets wat je wel eens kan tegenkomen op het Airbnb platform. Dezelfde foto maar uit een net wat andere hoek met dezelfde ruimte of informatie op de foto.

Airbnb listing met verschillende foto's van het zelfde onderwerp uit een andere hoek.

Probeer dit niet te doen. Bij herhaling van foto’s vervliegt de focus van potentIële gasten en klikken ze weg. De focus is al zo kort en het kan snel frustrerend worden om dezelfde foto te zien terugkomen.

Als je een foto neemt van een ruimte, probeer een compleet andere hoek te vinden om deze nog eens vast te leggen. Krijg je als eindresultaat een foto met een gelijkaardige layout, gebruik dan enkel de beste. 

Probeer te zorgen voor afwisseling en originele foto’s. Wat hier kan helpen is het afwisselen tussen wijde foto’s (van de complete ruimte), normale foto’s en close-ups (van erg dichtbij getrokken) van mooie plekjes, items of sfeermakers.

Tip 18: De eerste vijf foto’s zijn de belangrijkste

We hebben het al enkele keren aangehaald maar we kunnen het niet genoeg zeggen. Je eerste vijf foto’s van je advertentie zijn de allerbelangrijkste. Dit zijn de foto’s dat een gast te zien krijgt voor hij verder op je advertentie foto’s klikt.

De foto’s moeten ervoor zorgen dat ze een grote stopkracht hebben en een overtuigingskracht uitstralen. Dit zijn de belangrijkste features van je accommodatie die je in de verf kan zetten.

Wat wij aanraden te gebruiken is:

 • Leefruimte
 • Keuken
 • Eetkamer
 • Slaapkamer
 • Badkamer

Heeft je Airbnb een eyecatcher die je niet mag vergeten zoals zicht op zee, een zwembad of jacuzzi? Vergeet dan zeker niet om zo een foto toe te voegen aan je eerste vijf foto’s, of misschien zelfs de eerste.

Opgelet! Hoewel je in je advertentie ook verticale foto’s kan gebruiken moeten de eerste vijf foto’s horizontaal zijn. Doe je dit niet dan zal Airbnb je foto’s vanzelf bijknippen (croppen) en zal er dus maar een klein deeltje te zien zijn.

Dit resulteert in een onaantrekkelijke foto die je anders voor ogen hebt en kan het omgekeerde effect creëren.

Tip 19: Koppel je titel aan je beste foto

Als je de mogelijkheid hebt is het een goed idee om je titel te koppelen aan je beste en eerste foto. Dit zorgt voor een duidelijke advertentie en geeft vertrouwen van in het begin.

Een airbnb listing met een villa aan de waterkant

Als de titel van je accommodatie zegt “Modern appartement”, zorg er dan voor dat de eerste foto effectief toont dat het modern is. Hetzelfde met titels zoals “strandhuis” of “zeezicht”. Zorg er zeker voor dat je een foto hebt die hierbij aansluit aangezien de titel ook een reden is waarom gasten doorklikken of die hun aandacht kan trekken.

Tip 20: Koppel elke foto aan de juiste ruimte van je Airbnb

Bij het invullen van je advertentie kan je je foto’s toevoegen aan de ruimte waar ze thuishoren. Zorg ervoor dat al je foto’s in je Airbnb advertentie in de juiste ruimte geplaatst of getagged zijn. 

Dit zorgt niet enkel voor een perfect, transparant en duidelijk beeld voor de gasten maar zo kan er ook geen twijfel bestaan over wat in welke ruimte aanwezig is.

Bonus tip: Bnb assist is er ook voor jou

Is decoreren niet je sterkste kant of heb je simpelweg geen tijd of zin om goede foto’s te maken en je listing te optimaliseren? Dan hebben wij wel een oplossing voor jou. Wij werken samen met professionele interieurfotografen en zorgen voor haarfijne en gedetailleerde advertenties die uiteraard rekening houden met alle bovenstaande punten.

Wil je ook verdere ondersteuning om de verhuur van je Airbnb zorgeloos te laten verlopen? Bnb assist biedt een volledige service aan die je ontzorgt van A tot Z.

Neem zeker eens een kijkje en ontdek meer over onze diensten.

Conclusie

Er komt heel wat bij kijken maar we hopen dat we je op deze manier toch een stap verder hebben geholpen om goede foto’s te kunnen maken van je Airbnb. Neem deze nogmaals stap voor stap door, neem de nodige tijd en aandacht en vergroot je kansen op meer reservaties.

Met een mooie, volledige advertentie verhoog je je kansen op meer gasten en een hogere bezettingsgraad van je vakantiewoning. Gebruik dus deze tips om je Airbnb om te toveren naar een ware droombestemming. Veel foto plezier!


Posted at 16 May 2022h
by Laurent Bruggeman

  Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
  via onderstaand formulier