AIRBNB SEO: 10 TIPS OM HOGER TE SCOREN MET JE LISTING


Bij Bnb assist weten we dat de strijd om boekingen op Airbnb intens kan zijn. Gelukkig is er een oplossing: Airbnb SEO. Dit is een krachtige tool om je zichtbaarheid te verhogen en meer gasten aan te trekken.

In deze blog gaan we dieper in op wat Airbnb SEO precies inhoudt en hoe het in zijn werk gaat. Bovendien delen we 10 waardevolle tips om je Airbnb SEO-strategie te versterken voor maximaal succes. Zo helpen we je graag om je verhuuractiviteiten naar een hoger niveau te tillen.

Ook benieuwd hoe je jouw Airbnb kunt optimaliseren voor meer boekingen? Lees dan zeker verder!

Wat is Airbnb SEO?

Airbnb zoekmachineoptimalisatie, beter bekend als SEO, is jouw sleutel tot succes op het platform. Het is een strategie om de zichtbaarheid van jouw vermelding in de zoekresultaten van Airbnb te verhogen. Dit doe je door slimme aanpassingen aan je vermelding te maken, zodat deze beter aansluit bij het zoekalgoritme van Airbnb.

Hoewel SEO vaak wordt geassocieerd met zoekmachines zoals Google, is het net zo relevant voor de interne zoekmachine van Airbnb. En laten we eerlijk zijn, in de wereld van vakantieverhuur is zichtbaarheid alles.

Er zijn twee cruciale manieren om je vermelding op Airbnb meer in het oog te laten springen:

 1. Zorg dat je vermelding in meer verschillende zoekopdrachten naar voren komt.
 2. Laat je vermelding hoger ranken in de zoekresultaten voor deze relevante zoekopdrachten.

Om hierop in te spelen moeten we eerst een goed kijken naar hoe Airbnb de zoekresultaten rankschikt. Deze rankingsfactoren kunnen we dan gebruiken om onze listing te verbeteren en te optimaliseren voor betere resultaten op het platform.

screenshot van listingen op airbnb en hun Airbnb titels

Hoe Airbnb SEO werkt

Airbnb SEO is in veel opzichten vergelijkbaar met de SEO die we gebruiken om de positie van een website op Google’s zoekresultatenpagina’s (SERP’s) te verbeteren. Het draait allemaal om het optimaliseren van je vermeldingspagina, zodat deze zo relevant en nuttig mogelijk is voor degenen die zoeken op Airbnb.

Het mooie is dat hoe beter je jouw vermelding afstemt op de specifieke rangschikkingsfactoren van Airbnb, hoe meer je opvalt. En we hebben goed nieuws: Airbnb is heel open over hoe ze hun zoekresultaten samenstellen. Ze gebruiken een algoritme dat de miljoenen vermeldingen doorzoekt om de perfecte match te vinden voor de zoekcriteria van gasten.

Dit algoritme houdt rekening met een hele reeks factoren (duizenden verschillende datapunten), maar sommige wegen zwaarder dan andere. Vooral de kwaliteit, populariteit, prijs en variëteit van je vermelding zijn cruciaal voor hoe hoog je in de zoekresultaten verschijnt. Laten we deze vier sleutelfactoren eens nader bekijken:

 • Kwaliteit: Dit gaat niet alleen over de kwaliteit van je foto’s en andere kenmerken van je vermelding maar ook over je beoordelingen, reactietijd en algemene kwaliteit van je profiel.
 • Populariteit: Hoe actief en vaak gebruikers interactie hebben met je vermelding en hoe vaak deze wordt geboekt of opgeslaan.
 • Prijs: De prijs van je vermelding in vergelijking met soortgelijke vermeldingen.
 • Variëteit: Airbnb streeft ernaar om voor elke zoekopdracht een gevarieerd aanbod aan te bieden. Hierdoor raken klanten niet verveeld en hebben ze steeds iets wat past bij hun noden. Dit punt kun je echter niet zelf optimaliseren.

Maar om echt bovenaan de resultatenpagina’s te komen, is een doordachte en uitgebreide strategie nodig. Bij Bnb assist helpen we je graag om deze strategie te ontwikkelen en toe te passen, zodat jouw vermelding de aandacht krijgt die het verdient. Laten we eens kijken wat dit precies inhoudt.

10 geweldige tips voor krachtige Airbnb SEO

Deze Airbnb SEO-tips kunnen je huidige rangschikkingen verbeteren en het bereik van zoekopdrachten waarvoor je verschijnt vergroten. Hierdoor krijg je meer boekingen en meer omzet.

1. Biedt concurrerende en unieke voorzieningen

Het toevoegen van extra voorzieningen aan je vakantiewoning kan een wereld van verschil maken in hoe zichtbaar je bent op Airbnb. Veel gasten gebruiken namelijk filters in hun zoektocht naar de perfecte verblijfplaats, en jouw vermelding komt alleen in beeld als deze de voorzieningen bevat waar ze specifiek naar op zoek zijn.

Laten we eens kijken naar wat gasten zoal zoeken. In Brugge bijvoorbeeld, zijn er bepaalde voorzieningen die erg in trek zijn. Dit zijn de dingen waar gasten vaak naar filteren op de Airbnb-site. Maar het is ook slim om na te denken over voorzieningen die overal populair zijn.

Airbnb SEO filter lokaal

Airbnb zelf geeft aan dat de top 6 voorzieningen waar gasten naar zoeken, onder andere bestaan uit:

 • Aan het strand
 • Gratis parkeren
 • Wasmachine
 • Wifi
 • Keuken
 • Zwembad

Heb je een aantal van deze voorzieningen nog niet? Dan is het misschien het overwegen waard om ze toe te voegen. Dit kan je vermelding aantrekkelijker maken voor een veel groter publiek en zo de zichtbaarheid ervan aanzienlijk verbeteren.

Omdat dit zaken zijn waar duidelijk veel gasten belang aan hechten is dit een makkelijke manier om in meer zoekresultaten terecht te komen.

2. Vul je profiel compleet in

Hoewel het niet officieel bevestigd is dat de volledigheid van je profiel invloed heeft op je ranking binnen Airbnb, is het wel duidelijk dat een compleet en goed verzorgd profiel vertrouwen en authenticiteit uitstraalt. Dit is essentieel om een goede eerste indruk te maken bij potentiële gasten.

Bij Bnb assist adviseren we je om je Airbnb-profiel met zorg samen te stellen. Hier zijn een paar belangrijke punten waar je op kunt letten:

 • Verificaties: Door verschillende vormen van identiteitsverificatie te gebruiken, laat je zien dat je betrouwbaar bent en echt bent wie je zegt dat je bent.
 • Beschrijving: Een persoonlijke beschrijving van minimaal 50 woorden over jezelf en je interesses kan je profiel een persoonlijke touch geven. Dit maakt het niet alleen aantrekkelijker, maar ook herkenbaarder voor gasten.
 • Profielfoto: Een recente, duidelijke foto waarop je gezicht goed te zien is, helpt gasten om je te vertrouwen

Onthoud dat je je profiel altijd kunt bewerken en bijwerken. Het is belangrijk om je profiel regelmatig te controleren en te zorgen dat alle informatie up-to-date is.

3. Schrijf een Uitgebreide Vermeldingsbeschrijving

Het creëren van een gedetailleerde en unieke beschrijving van je vermelding is cruciaal om hoog te scoren in het zoekalgoritme van Airbnb. Een aantrekkelijke beschrijving trekt niet alleen de aandacht van gasten, maar verhoogt ook de kans dat ze daadwerkelijk bij jou boeken.

Je Airbnb-vermelding bestaat uit vier belangrijke beschrijvingssecties, en het is essentieel dat je elke sectie zorgvuldig invult:

 1. Over deze ruimte (de hoofdbeschrijving): Dit is het belangrijkste gedeelte waarin je jouw accommodatie beschrijft en de unieke kenmerken ervan benadrukt.
 2. De ruimte: Geef hier details over je accommodatie, de locatie en wat elke kamer te bieden heeft.
 3. Toegang voor gasten: Leg uit hoe gasten toegang krijgen tot de accommodatie en de voorzieningen.
 4. Andere dingen waar je op moet letten: Dit is de plek voor extra informatie die niet in de andere secties past, zoals bijzondere huisregels of tips voor de omgeving.

Wanneer je op “Meer tonen” klikt onder de beschrijving in je hoofdvermelding, zie je deze secties. Zorg ervoor dat je ze allemaal invult met gedetailleerde en aantrekkelijke informatie. Dit is je kans om je verhaal te vertellen en potentiële gasten te overtuigen van de unieke charme van jouw accommodatie.

4. Optimaliseer je vermeldingstitel

Een aantrekkelijke en doeltreffende vermeldingstitel is een sleutelcomponent voor het succes van je Airbnb-vermelding. Deze titel moet niet alleen de unieke kenmerken van je accommodatie benadrukken, maar ook de interesse van potentiële gasten wekken. Vergeet niet dat de populariteit van je vermelding een belangrijke factor is in het zoekalgoritme van Airbnb.

Een effectieve strategie voor het optimaliseren van je vermeldingstitel is het benadrukken van de nabijheid van lokale attracties. Gasten zijn vaak op zoek naar accommodaties die dicht bij bezienswaardigheden of belangrijke locaties liggen. Door de locatie van je accommodatie in de titel te verwerken, speel je in op deze behoefte.

Stel, je Airbnb bevindt zich in de buurt van het Louvre in Parijs. Een aantrekkelijke titel zou dan kunnen zijn: “Rustig appartement vlakbij het Louvre”. Dit geeft meteen een duidelijk beeld van de locatie en de sfeer van je accommodatie.

Airbnb zelf geeft ook enkele nuttige tips voor het schrijven van een goede vermeldingstitel:

 • Hou de titel beknopt en to-the-point, alle karakters invullen en volproppen heeft geen zin.
 • Gebruik een normale zinsbouw, waarbij je alleen de eerste letter van de eerste woord en eigennamen met een hoofdletter schrijft.
 • Vermijd het gebruik van emoji’s, aangezien deze de professionaliteit kunnen ondermijnen.

Een goed voorbeeld van een effectieve titel is: “Charmant uitzicht op Damse vaart bij Brugge”. Deze titel is kort, beschrijvend en benadrukt zowel de locatie als een aantrekkelijke eigenschap van de accommodatie.

5. Toon professionele foto’s

Hoogwaardige foto’s zijn cruciaal voor het succes van je Airbnb-vermelding. Ze spelen een sleutelrol in het bepalen van de kwaliteit van je vermelding, wat weer invloed heeft op je positie in de zoekresultaten. De impact van visueel aantrekkelijke foto’s is niet te onderschatten, zoals blijkt uit de onderstaande afbeelding waar Airbnb-resultaten worden getoond met vermeldingen die uitblinken door hun prachtige visuals.

Deze foto’s trekken niet alleen de aandacht, maar kunnen ook de betrokkenheid van potentiële gasten verhogen, wat weer een positief effect heeft op je rangschikking.

Hoewel het inhuren van een professionele fotograaf de beste manier is om te zorgen voor kwaliteitsfoto’s, is dit niet altijd noodzakelijk. Je kunt ook uitstekende resultaten bereiken door onze fototips voor Airbnb te volgen:

 • Bereid je ruimte voor: Zorg ervoor dat je accommodatie er op zijn best uitziet voordat je foto’s maakt. Een nette, goed ingerichte ruimte komt veel beter over op foto’s.
 • Gebruik de juiste instellingen: Zorg ervoor dat je foto’s maakt met de juiste camera-instellingen om de kwaliteit van je afbeeldingen te maximaliseren.
 • Focus op beeldcompositie: Een goede compositie is essentieel voor aantrekkelijke foto’s. Let op de indeling van elementen in je foto’s om een harmonieus beeld te creëren.
 • Toon belangrijke voorzieningen: Zorg ervoor dat je foto’s de belangrijkste voorzieningen van je accommodatie duidelijk weergeven.

Bovendien is de volgorde van je foto’s belangrijk. De eerste afbeelding fungeert als je omslagfoto en is zichtbaar in de zoekresultaten. De eerste vijf afbeeldingen worden getoond als een collage bovenaan je vermelding. Zorg ervoor dat deze afbeeldingen de beste aspecten van je accommodatie benadrukken.

6. Minimaliseer afwijzingen en annuleringen

Het verminderen van afwijzingen en annuleringen is essentieel voor een hogere positie in de zoekresultaten van Airbnb. Dit komt doordat Airbnb’s SEO-systeem de voorkeur geeft aan vermeldingen die voldoen aan de Superhost-criteria, waaronder het hebben van een laag annuleringspercentage. Het beperken van het aantal afwijzingen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Naast het feit dat dit bijdraagt aan een betere ranking, is het verminderen van afwijzingen en annuleringen ook een goede praktijk vanuit het oogpunt van klantenservice. Bovendien kan het leiden tot meer herhaalboekingen, wat weer bijdraagt aan de algehele succes van je Airbnb-vermelding.

7. Versnel Je Antwoorden

De snelheid waarmee je als gastheer reageert op vragen is een belangrijk onderdeel van het zoekalgoritme van Airbnb. Snellere reacties kunnen ervoor zorgen dat je vermelding hoger in de zoekresultaten terechtkomt. Airbnb kijkt naar twee belangrijke statistieken om je reactievermogen te beoordelen:

 • Responsgraad: Dit is het percentage nieuwe vragen en reserveringsverzoeken waarop je binnen 24 uur hebt gereageerd in de laatste 30 dagen.
 • Responstijd: Dit is de gemiddelde tijd die je nodig had om te reageren op alle nieuwe berichten in de afgelopen 30 dagen.

Door je responsgraad en responstijd te verbeteren, vergroot je niet alleen de kans om hoger te scoren in de zoekresultaten, maar het helpt je ook op weg naar het worden van een Superhost – een status die veel gasten waarderen en zelfs specifiek naar zoeken. Gasten kunnen zelfs filteren op Superhosts, wat aangeeft hoe belangrijk deze status kan zijn voor je succes.

Je kunt je huidige reactieprestaties altijd bekijken op je Airbnb-dashboard. Dit geeft je inzicht in hoe je presteert en waar er ruimte is voor verbetering. Door actief te werken aan snellere en efficiëntere communicatie, verbeter je niet alleen je zichtbaarheid op Airbnb, maar bied je ook een betere service aan je gasten.

100 euro tussen twee vingers; Kosten Booking.com

8. Bied Concurrerende Prijzen

Airbnb geeft de voorkeur aan vermeldingen die aantrekkelijk geprijsd zijn in vergelijking met soortgelijke opties in de buurt. Dit betekent dat het instellen van een concurrerende prijs voor jouw vermelding kan helpen om je zichtbaarheid te verhogen en meer boekingen aan te trekken. Het is belangrijk om te onthouden dat veel gasten zoekopdrachten filteren op basis van prijs, dus een strategische prijsstelling kan een aanzienlijke impact hebben.

Je kunt experimenteren met verschillende prijswijzigingen of kortingen om te zien hoe deze de interesse in je vermelding beïnvloeden. Een andere handige optie is het gebruik van een dynamische prijszetting.

Deze functie past automatisch de prijs van je vermelding aan op basis van de vraag, terwijl je toch controle houdt door boven- en ondergrenzen in te stellen. Door slim gebruik te maken van deze prijsstrategieën, kun je ervoor zorgen dat je vermelding aantrekkelijk blijft voor potentiële gasten en tegelijkertijd concurrerend blijft in de markt.

9. Houd je boekingskalender up-to-date

Een actuele boekingskalender is essentieel voor het maximaliseren van je zichtbaarheid op Airbnb en het verminderen van het aantal gasten dat je mogelijk moet afwijzen. Dit speelt een belangrijke rol in je Airbnb SEO-prestaties. Om je kalender effectief te beheren, zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:

Zorg ervoor dat je kalender zo ver mogelijk vooruit beschikbaarheid toont. Dit maakt het mogelijk om vroegtijdige boekingen te ontvangen, wat vooral handig is voor gasten die hun reizen ruim van tevoren plannen.

Wees proactief in het blokkeren van periodes waarin je accommodatie niet beschikbaar is, bijvoorbeeld voor eigen gebruik. Door dit onmiddellijk te doen zodra je weet dat je accommodatie niet beschikbaar zal zijn, voorkom je dat je boekingen moet afwijzen, wat negatief kan zijn voor je SEO-prestaties.

Bij Bnb assist werken we met een unieke software dat je helpt bij het automatisch synchroniseren van je listing wanneer je verhuurt op verschillende platformen. Zo blijf je altijd in controle van je kalender.

10. Bied uitzonderlijke gastvrijheid

Het belang van hoge beoordelingen op Airbnb kan niet genoeg benadrukt worden. Niet alleen zijn gasten meer geneigd om een accommodatie met hoge beoordelingen te boeken, maar deze beoordelingen spelen ook een cruciale rol in hoe je vermelding wordt gerangschikt in de zoekresultaten van Airbnb.

Om je beoordelingen te verbeteren en daarmee je zichtbaarheid en succes op het platform, zijn er een aantal sleutelgebieden waarop je je kunt richten:

 • Inchecken: Zorg ervoor dat het incheckproces voor je gasten soepel verloopt. Het moet snel, eenvoudig en duidelijk zijn, zodat gasten zonder problemen hun verblijf kunnen beginnen.
 • Netheid: De staat van je accommodatie moet overeenkomen met wat je op je foto’s laat zien. Een schone en nette ruimte is essentieel voor een positieve gastervaring.
 • Nauwkeurigheid: Alles wat je in je vermelding beschrijft, van voorzieningen tot de locatie, moet nauwkeurig zijn. Gasten waarderen het wanneer hun verwachtingen overeenkomen met de realiteit.
 • Communicatie: Wees proactief en responsief in je communicatie met gasten. Snelle en duidelijke communicatie kan veel problemen voorkomen en draagt bij aan een positieve ervaring.
 • Waarde: Zorg ervoor dat de prijs van je vermelding in verhouding staat tot wat je biedt. Een eerlijke prijsstelling voorkomt teleurstellingen en draagt bij aan betere beoordelingen.

Elke beoordeling die je ontvangt, of deze nu positief of negatief is, biedt een kans om te leren en je service te verbeteren. Positieve beoordelingen bevestigen wat je goed doet, terwijl negatieve beoordelingen licht kunnen werpen op gebieden die verbetering behoeven. Door aandachtig te luisteren naar de feedback van je gasten, kun je continu werken aan het verbeteren van je Airbnb-ervaring.

Traditionele SEO-tips om je Airbnb-vermelding te verbeteren

Traditionele SEO-technieken kunnen de zichtbaarheid van je Airbnb-vermelding op algemene zoekmachines zoals Google aanzienlijk verbeteren. Dit opent de deuren naar een breder publiek dat mogelijk buiten het Airbnb-platform zoekt.

Begin met het verfijnen van je vermelding door relevante en waardevolle trefwoorden te integreren. Dit helpt om verkeer aan te trekken van mensen die misschien niet direct op Airbnb zoeken, maar wel geïnteresseerd zijn in accommodaties zoals die van jou.

Om de juiste trefwoorden te vinden, kun je beginnen met een eenvoudige brainstorm over termen die gerelateerd zijn aan je vermelding. Denk aan de locatie, unieke kenmerken van je accommodatie, en populaire attracties in de buurt. Bijvoorbeeld, als je een Airbnb in Nieuwpoort, hebt, kun je beginnen met termen als “Airbnb Nieuwpoort”, “vakantiewoning Nieuwpoort”, of “Nieuwpoort accommodatie met zwembad”.

Airbnb SEO Google Feature Vervolgens kun je deze termen gebruiken om meer specifieke, zogenaamde ‘long-tail’ trefwoorden te vinden. Dit zijn meer gedetailleerde zoekopdrachten die vaak minder concurrentie hebben. Als je accommodatie bijvoorbeeld een zwembad heeft, kun je termen overwegen als “Nieuwpoort vakantiehuis met zwembad” of “gezinsvriendelijke Airbnb in Nieuwpoort met zwembad”.

Wanneer je deze trefwoorden hebt geïdentificeerd, gebruik ze dan strategisch in je vermeldingstitel en beschrijving. Het is belangrijk om een balans te vinden: je wilt de trefwoorden opnemen, maar je tekst moet nog steeds natuurlijk en aantrekkelijk lezen voor potentiële gasten.

Door je vermelding op deze manier te optimaliseren, vergroot je de kans dat je vermelding hoger verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit kan leiden tot meer zichtbaarheid en uiteindelijk meer boekingen voor je Airbnb-accommodatie.

Gebruik SEO voor Airbnb-vermeldingen om meer boekingen te ontvangen

Het optimaliseren van je Airbnb-vermelding voor zoekmachines is cruciaal, niet alleen binnen het Airbnb-platform, maar ook daarbuiten. Door je vermelding te optimaliseren voor traditionele zoekmachines zoals Google, kun je de prestaties en zichtbaarheid van je accommodatie aanzienlijk verbeteren.

Zodra je een lijst met relevante trefwoorden hebt, integreer deze dan in je Airbnb-vermelding. Gebruik ze in je titel, beschrijving en zelfs in de namen van je foto’s om je SEO te verbeteren. Onthoud dat het belangrijk is om een natuurlijke en aantrekkelijke schrijfstijl te behouden, zodat je vermelding zowel zoekmachinevriendelijk als gastvriendelijk is.


Posted at 12 Feb 2024h
by Laurent Bruggeman

  Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
  via onderstaand formulier