AIRBNB HUISREGELS: ALLES WAT JE MOET WETEN [INCLUSIEF TIPS]


Wanneer je nieuw bent op Airbnb, heb je vast veel vragen. Er zijn heel wat mogelijkheden om je accommodatie te beschermen en ervoor te zorgen dat zowel jij als je gasten een aangename ervaring hebben. In deze stap-voor-stapgids geven we je inspiratie en concrete voorbeelden van de Airbnb huisregels en leggen we uit hoe ze werken.

Of je je huis nu slechts een paar weken per jaar verhuurt of het het hele jaar door doet, alle Airbnb-hosts hebben Airbnb huisregels nodig. De huisregels voor jouw accommodatie zijn net zo belangrijk als je Airbnb-vermelding.

Wat zijn Airbnb huisregels?

Airbnb huisregels zijn de ideale kans om professioneel aan je gasten door te geven wat er precies van hen wordt verwacht tijdens het verblijf. Je schept in de huisregels duidelijkheid over wat kan en mag en wat verboden is.

Wanneer je aan de slag gaat met het schrijven en bedenken van je huisregels, kun je het beste eens nadenken over welke gasten er zoal bij jou langs zullen komen. Als je een breed publiek aanspreekt, kan het goed zijn om hier rekening mee te houden. Zal je accommodatie vooral jonge families, gepensioneerden of jongeren aanspreken?

Bij het opstellen van de huisregels is er alvast een standaardlijst die Airbnb je aanbiedt om uit te kiezen. Deze categorieën kun je standaard terugvinden in je advertentie:

 • huisdieren
 • bijeenkomsten, feestjes en evenementen
 • roken, vapen en e-sigaretten
 • stiltetijden
 • aankomst en vertrektijden voor je gasten
 • commerciële fotografie en film

Deze huisregels worden op vier plekken vermeld in je advertentie. Je gasten kunnen ze terugvinden op je advertentiepagina, op het scherm wanneer ze je accommodatie willen boeken, in de ‘Pak je koffers’-mail en in de aankomstgids die gasten ontvangen voordat ze bij jou aankomen.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

Aanvullende huisregels om je accommodatie te beschermen.

Wanneer je regels wilt toepassen die niet in de lijst staan van de standaard huisregels, kun je ervoor kiezen om deze toe te voegen aan de aanvullende regels voor je vakantiewoning. Airbnb raadt wel aan om bijkomende regels voor je gasten te beperken. Zaken zoals belangrijke informatie, lokale gewoontes, gezondheids- en veiligheidsmaatregelen of uitzonderlijke toepassingen kun je uiteraard wel toevoegen.

Airbnb vraag wel steeds om er voor te zorgen dat je aanvullende regels overeenstemmen met het beleid en de voorwaarden van het platform. Dit is inclusief de algemene gebruiksvoorwaarden en het anti-discriminatiebeleid.

De Airbnb basisregels

Naast de huisregels die je zelf kunt kiezen, zijn er ook een set basisregels waar Airbnb veel waarde aan hecht. Volgens de Airbnb-basisregels moeten je gasten je accommodatie respecteren, zich aan je huisregels houden en contact met jou opnemen als er iets aan de hand is.

De basisregels zijn erg eenvoudig en simpel, maar zorgen er wel voor dat iedereen steeds verantwoordelijk is wanneer er iets verkeerd gaat. Airbnb heeft de basisregels nauw verwerkt in het recensiesysteem, waardoor er na elk verblijf informatie wordt toegevoegd waardoor Airbnb een beeld kan krijgen van hoe het verblijf is verlopen voor beide partijen.

Bijvoorbeeld: een gast maakt wijnvlekken op je bank en jij meldt dit probleem door een lage beoordeling te geven voor netheid of door contact op te nemen met het Airbnb-team. Het team zal de gast op dat moment verantwoordelijk stellen.

Als gasten zich niet houden aan de basisregels, krijgen ze eerst een waarschuwing van Airbnb. Wanneer deze problemen aanhouden, bestaat de kans dat de gasten geschorst worden of van het Airbnb-platform verwijderd worden.

Screenshot van de Airbnb huisregels

Tips bij het schrijven van Airbnb huisregels.

Tip 1. Houd de regels simpel, eenvoudig en kort.

Tip 2. Zorg dat je regels geen ruimte openlaten voor interpretatie. Wees altijd duidelijk en concreet.

Tip 3. Denk vooraf na over alk type gasten die je kunt ontvangen en pas je regels hieraan aan. Voorkomen is in veel gevallen beter dan genezen.

Tip 4. Ga jaarlijks eens door je huisregels en kijk na als alle regels nog van toepassing zijn. Zo niet, dan pas je deze aan zodat ze aansluiten bij de huidige situatie.

Dit vermeld je in je huisregels.

Huisdieren

Laat gasten die op zoek zijn naar een accommodatie meteen weten wat er mogelijk is in jouw accommodatie. Jij kiest namelijk zelf of je huisdieren toelaat in je vakantieverblijf of niet. Wanneer je graag huisdiervriendelijk bent, kun je ervoor kiezen om een aantal kleine aanpassingen te maken en je voorzieningen aan te passen.

Houd er ook rekening mee dat dit ook effect kan hebben op andere reizigers die misschien overwegen om je accommodatie te boeken. Enkele nadelen waar je rekening mee moet houden zijn:

 • Personen met allergieën zullen je woning niet boeken.
 • Huisdieren verhogen de kans op schade.
 • Er zal meer slijtage zijn van onder andere de vloer, tapijt en zetels.
 • Niet elk huisdier is goed opgevoed, wanneer een baasje niet voldoende zorg draagt voor hun huisdier, kan dit ook gevolgen hebben.
 • De schoonmaak zal intensiever zijn om steeds te zorgen dat de volledige ruimte haarvrij is.

Wanneer je besluit om huisdieren toe te laten, kun je er ook voor kiezen om een bijkomend bedrag te vragen. Door de prijs per nacht te laten stijgen, dek je eventuele meerkosten voor schoonmaak en slijtage.

Dit is de perfecte manier voor hosts die toch graag een harige viervoeter op bezoek hebben.

Bijeenkomsten, feestjes en evenementen

Een goede huisregel om toe te voegen is een verbod op feestjes en bijeenkomsten. Iedereen heeft wel al gehoord van horrorverhalen die ervoor zorgden dat een host een vervroegde renovatie moest uitvoeren.

Om verwarring te voorkomen, zorg je ervoor dat je specifiek bent over het aantal gasten en bezoekers dat toegestaan is. Vermijd vage uitdrukkingen zoals ‘een paar’ of ‘enkele’ op elke mogelijke manier. Dit zorgt namelijk voor ruimte voor interpretatie en discussie. Wees dus erg duidelijk in je huisregels dat feestjes en bijeenkomsten niet toegestaan zijn.

In augustus 2020 heeft Airbnb een wereldwijd verbod op feesten en bijeenkomsten ingesteld. Dit geeft je als host een aantal extra mogelijkheden wanneer je toch verwacht dat je gasten een feestje gaan houden. Heb je bewijs dat je gasten een feestje zullen geven voor aankomst? Dan mag je kosteloos de reservering annuleren en het bewijs doorsturen naar Airbnb.

Roken, vapen en e-sigaretten

Wanneer je begint met het verhuren van je woning is een rookverbod ook erg belangrijk om te overwegen. Ook al ben je zelf een roker, de rookgeur kan voor veel gasten een struikelblok zijn.

Houd er ook rekening mee dat wanneer je roken toestaat in je woning, peuken hun weg kunnen vinden naar alle hoeken van je accommodatie. Dit kan niet alleen een uitdaging zijn om de geur te neutraliseren, maar ook om ervoor te zorgen dat alle peuken altijd in de vuilnisbak terechtkomen.

Stiltetijden

Stiltetijden zijn ook een belangrijk onderdeel voor je gasten, vooral voor je buren. Geef duidelijke tijden aan wanneer je gasten stil moeten zijn. Goede afspraken zorgen voor een goed verblijf.

Goed om te weten is dat de wet in België voorschrijft dat tussen 22u en 7u geen geluidsoverlast mag worden veroorzaakt om de nachtrust van anderen te respecteren.

Aankomst en vertrektijden voor je gasten

Vermeld in je Airbnb huisregels ook wanneer je gasten kunnen inchecken en wanneer ze moeten uitchecken. Zo kunnen de gasten op voorhand plannen wat er moet gebeuren.

Daarnaast kun je ook doorgeven wat er verwacht wordt van je gasten bij de check-out. Hierin kun je bijkomende regels vermelden waarin je duidelijk maakt wat er moet gebeuren met de schoonmaak, afval en de sleutel van de woning.

Commerciële fotografie en film

Filmen in Airbnb

Als host kun je er ook voor kiezen om commerciële fotografie en film toe te staan. Dit betekent dat je gasten toestemming hebben om foto’s of video’s te maken, zoals professionele fotoshoots, YouTube video’s en films.

Als je ervoor kiest om dit niet toe te staan, hebben je gasten geen toestemming om beeldmateriaal te maken van je accommodatie dat bestemd is voor commerciële doeleinden.

Een aanvullende regel toevoegen kan ook steeds

Heb je nog een aanvullende regel dat niet in dit overzicht staat? Dan kun je deze nog steeds toevoegen bij ‘aanvullende huisregels’. Je kunt hier zaken zoals belangrijke informatie, lokale gewoontes, gezondheids- en veiligheidsmaatregelen of uitzonderlijke toepassingen toevoegen.

Zorg er wel steeds voor dat je regels niet in strijd zijn met de gebruikersvoorwaarden van Airbnb en hun anti-discriminatiebeleid.

Hoe kun je Airbnb huisregels toevoegen?

Om je regels aan te passen voor je accommodatie kun je dit op een aantal verschillende methodes doen. Je kunt je huisregels aanpassen via de app of in je internetbrowser.

Desktop of mobiele browser

 1. Navigeer naar Advertenties en kies de advertentie waar je de huisregels wil aanpassen.
 2. Kies voor Beleid en regels en ga naar Huisregels.
 3. Maak alle nodige wijzigingen en klik op Opslaan.

Airbnb app

 1. Navigeer naar Profiel.
 2. Kies de optie: Omschakelen naar verhuren.
 3. Tik op menu, kies Advertenties en navigeer naar de advertentie dat je wenst aan te passen.
 4. Klik op Reserveringsinstellingen en kies voor Reserveringen.
 5. Tik op Huisregels en maak de gewenste wijzigingen.
 6. Kies: Opslaan.

Conclusie: Airbnb huisregels voor een vlot verblijf van je gasten.

Beschikken over de juiste set aan huisregels die overeenkomen met je wensen en je accommodatie zullen een grote hulp zijn voor jou als host. Ook voor je gasten biedt het heel wat duidelijkheid over wat van hen verwacht wordt.

Ben je niet helemaal zeker over hoe je moet beginnen aan je huisregels? Dan kun je er ook voor kiezen om samen te werken met een professionele partij zoals Bnb assist. Wij zijn al jarenlang een professionele aanbieder van ondersteuning voor hosts die willen verhuren op platformen zoals Airbnb.

Wil je ook graag een complete oplossing voor je vakantieverhuur, vraag dan zeker naar de mogelijkheden en laat je Airbnb uitbesteden bij Bnb assist.


Posted at 17 Apr 2023h
by Laurent Bruggeman

  Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
  via onderstaand formulier