WAT IS AIRBNB EN HOE WERKT HET? ALLES WAT JE MOET WETEN.


Airbnb zet sinds 2008 de toeristische sector op zijn kop. Dankzij Airbnb kunnen toeristen die op zoek zijn naar een lokale en unieke ervaring of een echt ‘thuis’ gevoel, verblijven in heel wat soorten accommodaties bij particulieren. In deze blog leer je het Airbnb-platform kennen en ontdek je wat het is, hoe het werkt en nog veel meer.

Dit kun je verwachten in deze blog:

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

Wat is Airbnb?

Airbnb is een online platform dat in 2008 is opgericht en zich richt op het verhuren van accommodaties aan reizigers over de hele wereld. Via het platform kunnen mensen hun huizen, appartementen, privékamer of zelfs boomhutten aanbieden als accommodatie voor toeristen en reizigers.

Airbnb is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste en meest populaire online marktplaatsen voor vakantiewoningen met meer dan 12 miljoen accommodaties, miljoenen actieve gebruikers en verhuurders wereldwijd!

Het Airbnb-platform biedt reizigers de mogelijkheid om unieke en authentieke locaties te vinden die niet altijd beschikbaar zijn via traditionele boekingskanalen, zoals hotels. Het biedt een eenvoudige manier om accommodaties te vinden en te boeken, met tal van filters waarmee je jouw zoekopdracht kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en voorkeuren. Zo kun je bij een local huren en de authentieke sfeer opsnuiven van elke plek.

Daarnaast biedt Airbnb ook tal van functies en tools voor verhuurders, zoals de mogelijkheid om hun eigen accommodaties te adverteren en beheren, boekingen te beheren, reizigers te screenen en feedback te ontvangen om hun aanbiedingen te verbeteren.

Over het algemeen biedt Airbnb een eenvoudige en veilige manier om te reizen en te verblijven op bijna alle bestemmingen wereldwijd, terwijl je tegelijkertijd de kans krijgt om authentieke ervaringen te beleven en unieke accommodaties te ontdekken die je reiservaring onvergetelijk maken.

airbnb logo met een blauwe zee op de achtergrond

Het ontstaan van Airbnb

In 2008 werd het idee van Airbnb opgericht door 2 ontwerpers Joe Gebbia en Brian Chesky als airbedandbreakfast.com. Airbnb ontstond als een idee van twee vrienden in San Francisco om hun gedeelde appartement aan te bieden om de kosten te dekken.

Het platform kende echter niet meteen een vliegende start. Nathan Blecharczyk zag daarentegen wel meteen het potentieel in dit baanbrekende idee en besloot om op te treden als investeerder. Joe Gebbia, Brian Chesky en Nathan Blecharczyk werden samen de oprichters en later werd Airbnb echt opgericht.

Wat betekent Airbnb?

Waar staat Airbnb voor? De Airbnb betekenis is vrij simpel. Het woord Airbnb is een afkorting voor de naam ‘Airbed and Breakfast’ oftewel ‘luchtbed en ontbijt’. Dit omdat de oprichters hun kamer verhuurden aan reizigers in San Francisco, California. De gedeelde kamer was uitgerust met een luchtmatras en er werd ontbijt geserveerd. Een jaar later kreeg Airbed and Breaksfast zijn nieuwe naam: Airbnb.

Hoe werkt Airbnb voor hosts?

Wie een woning wilt verhuren via Airbnb moet hiervoor eerst een (gratis) account aanmaken. Dit kan makkelijk door je account via Facebook, Gsm-nummer of e-mailadres te koppelen. Na het aanmaken van je account kun je je Airbnb-advertentie opmaken.

Voor wie verhuurt via Airbnb zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je elk type accommodatie verhuren via Airbnb. Enkele mogelijkheden zijn een privé kamer met gemeenschappelijke ruimtes, fantastische boomhutten, een gehele woning, complete villa’s of een appartement.

Wanneer je een advertentie maakt voor jouw bed and breakfast, vul dan alle voorzieningen en mogelijkheden in. Door een complete lijst aan te bieden met gepersonaliseerde services zoals beddengoed, schoonmaak en handdoeken, kun je jezelf onderscheiden van anderen. Want eerlijk gezegd, wat is Airbnb zonder een unieke ervaring?

Zodra je listing op Airbnb online staat, kun je beginnen met het ontvangen van gasten. Deze gasten verblijven in jouw accommodatie en zo verdien je wat extra geld. Als je het goed doet en je huurders tevreden zijn, kun je ook goede beoordelingen ontvangen. Hosts die erkende verhuurders zijn met veel positieve feedback krijgen van Airbnb de status van ‘Superhost’.

Hoe werkt Airbnb voor reizigers?

Als je graag in een unieke accommodatie verblijft en de lokale cultuur wilt ervaren, dan is Airbnb de perfecte optie. Om te beginnen kun je eenvoudig een profiel aanmaken op het Airbnb platform en op zoek gaan naar een geschikte accommodatie op de gewenste locatie. Aanmelden doe je eenvoudig via de website of app.

Vul je profiel zo compleet mogelijk in met persoonlijke informatie en een foto, zodat de verhuurder gemakkelijk kan achterhalen wie je bent. Het is ook verplicht om je identiteitsbewijs of paspoort te scannen wanneer je wilt boeken. Zo kan de verhuurder een Airbnb-bevestiging krijgen om de veiligheid te garanderen en fraude tegen te gaan.

Vervolgens kun je beginnen met het zoeken naar een vakantieverblijf dat past bij je reisplannen en budget. Je kunt filteren op het soort Airbnb (privékamer, gehele woning of alles daartussenin), het aantal kamers en bedden, voorzieningen en de toegankelijkheid. Ook kun je kiezen voor een Superhost, dit is een erkende verhuurder op Airbnb om een positieve ervaring te garanderen.

Als je een leuke Airbnb hebt gevonden, is het raadzaam om de reviews van andere reizigers te bekijken. Je kunt deze reviews in verschillende talen lezen en zo krijg je een idee van de ervaringen. Zo kun je beoordelen of de Airbnb aan je verwachtingen voldoet en of het een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Wat zijn de servicekosten van Airbnb?

De Airbnb-servicekosten zijn de kosten die Airbnb in rekening brengt per boeking aan een verhuurder. Deze kosten worden berekend als een percentage van de totale omzet van de boeking en kunnen verschillen per locatie en regio.

Gemiddeld zijn de servicekosten 14% van de totale boeking. Airbnb houdt deze kosten in wanneer de transactie wordt verwerkt. Dit betekent dus dat als een reiziger een reservatie maakt voor 100 euro, je € 86 ontvangt en er € 14 als Airbnb-servicekosten worden aangerekend.

Geld verdienen met Airbnb, ontdek wat jij kan verdienen

Wat kunnen Airbnb hosts verdienen?

Hoeveel een Airbnb-host kan verdienen, is sterk afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals het type verblijf, de ligging, de concurrentie en de kosten. Wat wel kan helpen, is zorgen dat je listing professioneel oogt, om zo je omzet te vergroten.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om je woning of appartement te verhuren? Vraag dan hier een gratis schatting aan van je woning en ontdek hoeveel je kunt verdienen.

Wie zijn de concurrenten van Airbnb?

Airbnb is lang niet de enige plek waar je woningen en appartementen kunt verhuren aan reizigers. Naast Airbnb bestaan er nog heel wat platformen waar professionele verhuurders of particulieren aan de slag kunnen. De bekendste en meest populaire zijn:

Wil je graag een volledig overzicht van alle mogelijkheden? Lees dan zeker het artikel ‘Wie zijn de concurrenten van Airbnb‘.

Zijn er legale verplichtingen bij het verhuren via Airbnb?

Als je jouw huis, appartement of gastenkamer verhuurt aan iemand die hier als toerist verblijft, dan moet je de functie van jouw woning wijzigen naar “verblijfsrecreatie”. Daarvoor heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Onder bepaalde voorwaarden kan je echter (een deel van) jouw woning voor een tijd aan toeristen verhuren zonder dat je de functie hoeft te wijzigen. Informeer je daarom altijd bij de afdeling ruimtelijke ordening van je stad of gemeente.

Iedereen die in Vlaanderen toeristen laat overnachten, moet ook zijn logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Een ‘logies’ kan een woning, appartement, chalet, hotel, camping, gastenkamer in je eigen woning of een andere slaapplaats zijn. Je kan ook een erkenning en comfortclassificatie krijgen voor je logies.

Ook moet ieder logies beschikken over een positief brandveiligheidsattest. Afhankelijk van de categorie (kamer- of terreingebonden) en het aantal kamers dat de logies beschikt, moet een logies voldoen aan een aantal specifieke brandveiligheidsnormen.

In sommige steden is toeristenbelasting ook van toepassing en zal je deze moeten innen bij je gasten. Informeer je daarom bij je stad of gemeente.

Is Airbnb betrouwbaar en veilig?

Dankzij de Airbnb ID-verificatie wordt het platform steeds veiliger. De Airbnb ID-verificatie is het proces dat nagaat of iedereen is wie hij zegt dat hij is. Om ervoor te zorgen dat veiligheid gewaarborgd wordt voor iedereen die het platform gebruikt, zal Airbnb je vragen om je ID te uploaden en je officiële naam en adres op te geven.

Airbnb vraagt iedereen om deze gegevens te uploaden voordat ze toestemming krijgen om een accommodatie te boeken of te verhuren.

Airbnb is een grote instantie die zich niet kan veroorloven om gelinkt te worden met frauduleuze zaken. Om dit tegen te gaan, hanteert het boekingsplatform de ID-verificatie. Ze proberen verdachte zaken op het platform te voorkomen door de verhuurders en gasten te identificeren.

Airbnb wil iedereen een veilige omgeving bieden. Iedereen moet zich comfortabel en veilig voelen tijdens het aanbieden van hun woning of het zoeken naar een vakantieaccommodatie. Door een strikte ID-verificatieprocedure te volgen, zorgt het platform ervoor dat hun gasten in veilige handen zijn. Het zorgt er ook voor dat iedereen is wie hij zegt te zijn en in geval van problemen, de persoon die verantwoordelijk is voor fraude, schade, enz. gemakkelijk kan worden getraceerd.

Maar ook door iemands profiel te bekijken krijg je snel een algemeen beeld van die persoon. Dankzij de omschrijving die iemand over zichzelf schrijft en de recensies die deze persoon heeft ontvangen, kunnen gasten ervoor kiezen om wel of niet bij deze persoon te verblijven of van deze persoon te huren. Als huurder moet je er dus voor zorgen dat je profiel steeds zo compleet en eerlijk mogelijk is.

Je Airbnb aanbieden zonder gedoe met Bnb assist

Wil je jouw woning graag verhuren via Airbnb, maar vind je al het werk dat daarbij komt kijken te veel? Dan is er ook voor jou een oplossing. Wij helpen al jarenlang hosts bij het verhuren van hun vakantiewoning of appartement.

Geef jouw gasten een onvergetelijke ervaring zonder je druk te maken over de schoonmaak, communicatie en reserveringen. Wij regelen alles, zodat jij jouw woning kunt verhuren zonder je zorgen te maken.

Wil je graag meer informatie over het uitbesteden van jouw Airbnb-verhuur? Neem dan zeker contact op met ons team. Wij helpen je graag verder en maken je wegwijs in de verhuur!

Conclusie: Wat is Airbnb en hoe werkt het? Alles wat je moet weten.

Met Airbnb kun je werkelijk alle kanten uit. Het is een fantatisch platform voor zowel reizigers als verhuurders. Het stroomlijnt het gehele proces en zorgt er voor dat iedereen een veilige en gebruiksvriendelijke ervaring heeft. Wil je dus een woning of appartement huren of verhuren, dan is Airbnb een fantastisch optie.


Posted at 06 Oct 2021h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier