HOE DE AIRBNB ID-VERIFICATIE WERKT VOOR VERHUURDERS EN REIZIGERS


De ID-verificatie van Airbnb is een essentiële stap om het boekingsplatform te kunnen gebruiken. Het is ook een handige tool om fraude en identiteitsdiefstal tegen te gaan om zo ieders veiligheid te garanderen. In dit artikel lees je hoe het allemaal in elkaar zit, waarom het zo belangrijk is voor huurders en verhuurders en hoe Airbnb je gegevens veilig houdt.

Wat is de Airbnb ID verificatie?

De Airbnb ID verificatie is het proces dat nagaat of iedereen is wie hij zegt dat hij is. Om ervoor te zorgen dat veiligheid gewaarborgd wordt voor iedereen die het platform gebruikt, zal Airbnb je vragen om je ID te uploaden en je officiële naam en adres op te geven. Het platform vraagt iedereen om deze gegevens te uploaden voor ze de toelating krijgen om een accommodatie te boeken of te verhuren.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

Hoe werkt de Airbnb ID-verificatie?

Wanneer je gevraagd wordt om je identiteit te verifiëren, moet je je officiële naam en adres doorgeven of een foto van je officiële legitimatiebewijs indienen. Dit kan zowel een rijbewijs, paspoort als je identiteitskaart of visum zijn. Het platform kan ook vragen om een foto van jezelf te maken om te vergelijken of je lijkt op de foto van je identiteitsbewijs. Je gegevens en foto’s worden nooit gedeeld met andere gebruikers. Ook niet als de verhuurder enkel gasten in zijn accommodatie toelaat die de ID-verificatie hebben voltooid. 

Let er wel op dat het niet is omdat iemand deze procedure doorlopen heeft, dat Airbnb deze gast “goedkeurt” of dat interacties met deze persoon veilig zijn. 

Wanneer vraagt Airbnb een gast om zijn identiteit te verifiëren? 

Een reiziger zal niet enkel gevraagd worden deze gegevens op te geven bij het maken van een account, hij kan namelijk gevraagd worden zijn ID te verifiëren voor de volgende redenen:
– Eigenaars van vakantiewoningen kunnen beslissen om enkel nog gasten te aanvaarden wiens identiteit geverifieerd is
– Airbnb kan periodiek om aanvullende verificatie vragen om te bevestigen dat de persoon die inlogt op het platform is wie hij zegt te zijn
– Airbnb kan de gast vragen om te bevestigen dat hij ouder is dan 18 jaar door om zijn identiteitsbewijs te vragen. Volgens de Algemene voorwaarden van Airbnb mogen gasten onder de 18 jaar geen gebruik maken van het platform. Minderjarigen onder de 18 jaar kunnen namelijk geen korte termijnen huurovereenkomsten aangaan. Wanneer hij zijn identiteitsbewijs uploadt, kan Airbnb zijn leeftijd controleren en deze informatie aan de verhuurder verstrekken.

Welke informatie wordt doorgegeven aan een verhuurder?

Airbnb deelt uiteraard de identiteitsgegevens van reizigers niet publiekelijk. Indien de verhuurder de gegevens van de gast wil nakijken zal hij enkel het volgende kunnen lezen: 
– De voornaam op het legitimatiebewijs
– Of de gast ouder of jonger is dan 25 jaar
– Of de ID correct is geüpload
– De profielfoto en profielnaam

Als reiziger worden de volgende gegevens nooit met een verhuurder (of iemand anders) gedeeld:
– De foto van je identiteitsbewijs
– De foto die je van jezelf maakt ter verificatie van je identiteit
– Je adres

Redenen voor de Airbnb ID-verificatie

Airbnb is een grote instantie die zich niet kan veroorloven om gelinkt te worden met frauduleuze zaken. Om dit tegen te gaan, hanteert het boekingsplatform de ID verificatie. Ze proberen verdachte zaken op het platform te voorkomen door de verhuurders en gasten te identificeren. Airbnb wil iedereen een veilige omgeving aanbieden. Iedereen moet zich comfortabel en veilig voelen tijdens het aanbieden van hun woning of het zoeken naar een vakantie accommodatie. Door een strikte ID-verificatie procedure te volgen, zorgt het platform ervoor dat hun gasten in veilige handen zijn. Het zorgt er ook voor dat iedereen is wie hij zegt te zijn en in geval van problemen, de persoon die verantwoordelijk is voor fraude, schade, enz. gemakkelijk kan worden getraceerd.

Duurtijd verificatie ID

Het kan tot 24u duren voordat Airbnb je identiteit geverifieerd heeft, maar meestal gebeurt dit al na enkele uren.

Ontdek onderaan dit artikel hoeveel je Airbnb woning waard is! Onze software berekend op basis van het aantal gasten, slaapkamers en badkamers de nachtprijs en jaaromzet door jouw accommodatie met die van anderen in dezelfde regio te vergelijken. 

Hoe veilig is het om je persoonlijke gegevens te uploaden op Airbnb?

Persoonlijke gegevens opgeven lijkt altijd riskant, maar het boekingsplatform neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen om je gegevens te beschermen. Tijdens het verificatieproces worden je gegevens beschermd door het Airbnb-privacybeleid. Om je gegevens veilig te houden gebruikt Airbnb dezelfde veilige codering die websites gebruiken om creditcardnummers door te geven. Om identiteitsdiefstal te voorkomen, moet je er echter op letten dat je je identiteitsbewijs niet verzendt via een onbeveiligde openbare wifi-verbinding.

Wat zijn de voordelen van de ID-verificatie voor verhuurders en reizigers?

Wereldwijd worden alle eigenaars van vakantiewoningen en gasten gescreend. Airbnb kan informatie doorgeven aan banken, financiële instellingen en wetshandhavingsinstanties om onderzoeken te vergemakkelijken. Deze onderzoeken kunnen betrekking hebben op belastingen, witwassen van geld, sanctiewetten en strafrechtelijke onderzoeken.

Voordelen voor reizigers

Voor gasten zorgt het ID-verificatieproces ervoor dat verhuurders zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Gezien de risico’s die gepaard gaan met het huren van een woning van een vreemde, verifieert Airbnb de identiteitsbewijzen van verhuurders om vertrouwen op te bouwen. Airbnb-gasten kunnen er zeker van zijn dat een accommodatie die ze boeken geen oplichterij is en dat er wel degelijk een echte persoon achter het profiel zit.

Het verificatieproces helpt ook om ervoor te zorgen dat Airbnb en gasten iemand verantwoordelijk kunnen stellen in het geval er een probleem optreedt bij een boeking.

Voordelen voor verhuurders

Ook voor de verhuurders zijn er heel wat voordelen. Of het nu is op vlak van fraude, betalingen of met een vertrouwd gevoel te kunnen verhuren. 

Het schept vertrouwen

Het belangrijkste voordeel van de ID-verificatieprocedure is het vertrouwen dat het opbouwt tussen de verhuurders en de gasten. Omdat de gasten weten dat je als eigenaar de identiteitsverificatie hebt ondergaan, kunnen ze je vertrouwen en genieten van hun verblijf bij een persoon die ze niet kennen. Omdat je als eigenaar al weet dat de ID van de gast is geverifieerd, kun je je gerust richten op het leveren van de ideale service om het je gasten zo aangenaam mogelijk te maken. 

Gebrek aan vertrouwen tussen gastheer en gast kan een negatieve invloed hebben op het verloop van reservaties. De gast zal je accommodatie namelijk niet willen boeken als hij sceptisch is vanwege het gebrek aan verificatie. Aan de andere kant kan je ook een gast weigeren die niet is geverifieerd en die je eigendom weleens zou kunnen beschadigen. In de korte termijnverhuur heb je namelijk altijd te maken met mensen die (nog) je niet kent. Gasten gaan logeren in de woning van iemand die ze niet kennen en jij laat vreemden toe om in je accommodatie te overnachten. Airbnb lost het probleem slim op en probeert vertrouwen op te bouwen via de Airbnb ID-verificatie.

Door hun profielen te laten verifiëren, trekken eigenaars meer reizigers aan. Gasten verblijven namelijk liever bij een eigenaar die zijn identiteit bevestigd heeft en de “geverifieerde ID”-badge bezit. Om te laten zien dat je een betrouwbare verhuurder bent, is het essentieel om je Airbnb-profiel in te vullen en alle benodigde verificaties toe te voegen.

Beschermt tegen fraude

Zoals we al eerder gezegd hebben, beschermt de Airbnb ID-verificatie je in hoge mate tegen fraude. Aangezien Airbnb ieder account, inclusief de gasten, verifieert, is er gelukkig haast geen kans op frauduleuze praktijken. Een voorbeeld van een frauduleus incident zou kunnen zijn dat je een boeking bevestigd voor “een dokter die op vakantie komt”, maar dat achteraf blijkt dat het een oplichter is die waardevolle spullen uit je woning stal. Gelukkig zal je dergelijke incidenten niet tegenkomen dankzij de ID-verificatie die nagaat of iedereen wel is wie hij beweert te zijn. 

Betalingen verlopen veilig

De verhuurders rekenen op Airbnb om de betalingen te verrekenen en te innen. De verificatie zorgt ervoor dat alle betalingen via het platform geldige transacties zijn.

Om meer winst te halen uit je vakantiewoning is het dus zeker aangeraden om je identiteit te verifiëren alsook je profiel uitgebreid aan te vullen om het vertrouwen van je toekomstige gasten te winnen. Heb je hier nog vragen over of wens je bijstand bij het opmaken van je advertentie en profiel, aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier.


Posted at 05 Aug 2021h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier