EEN BOEKING ANNULEREN ALS AIRBNB HOST? DIT MOET JE WETEN


Heb je ooit als host op Airbnb in de situatie gezeten dat je een boeking moest annuleren? Het kan iedereen overkomen, of je nu net begint of al jaren ervaring hebt. Maar, zoals bij zoveel dingen, is het de manier waarop je het aanpakt die het verschil maakt.

In deze blog duiken we dieper in de do’s en don’ts van het annuleren van een boeking. We delen de kennis die we door de jaren heen hebben opgedaan, zodat jij als host vol vertrouwen elke situatie aankunt. Want, geloof ons, een goede voorbereiding en het juiste inzicht kunnen je heel wat kopzorgen besparen!

Bij Bnb assist staan we al sinds 2016 klaar om hosts te ondersteunen bij een succesvollen en zorgeloze verhuur. Ook annulaties horen daar bij. We delen dan ook graag onze inzichten en kennis die we de afgelopen jaren hebben op gedaan.

Wanneer mag je annuleren als host?

We snappen het, soms zit het eens tegen en moet je als host een boeking annuleren. Gelukkig heeft Airbnb hier duidelijke richtlijnen voor opgesteld. Er zijn drie omstandigheden wanneer je als host, kosteloos een boeking kunt annuleren.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

Onvermijdelijke redenen buiten jouw controle

Denk hierbij aan noodreparaties zoals een gaslek of een kapotte waterleiding. Ook als je zelf ernstig ziek bent, valt dit onder deze categorie. In zulke gevallen staat Airbnb klaar om samen met jou een oplossing te zoeken en de gasten te helpen bij het vinden van een andere accommodatie.

Overtredingen van de huisregels van een gast

Als je bewijs hebt dat een gast van plan is jouw Huisregels te overtreden, zoals het geven van een feest zonder jouw toestemming, mag je de boeking annuleren.

Verzachtende omstandigheden

Hieronder vallen noodsituaties, epidemieën of reisbeperkingen van de overheid. In de meeste gevallen zal het echter gaan om een van de bovenstaande redenen. Toch is het goed om weten dat in noodgevallen de host gedekt is om kosteloos te annuleren.

Andere zaken om rekening mee te houden

Als je de optie ‘Direct boeken’ hebt ingeschakeld, zijn er nog een paar extra situaties waarin je mag annuleren:

 • De gast geeft aan een van jouw Huisregels te gaan overtreden.
 • De accommodatie voldoet niet aan de behoeften van de gast.
 • Je hebt zorgen over de gast vanwege negatieve recensies of ontbrekende profielinformatie.

Maar let op: je mag maximaal drie keer per jaar een directe boeking online annuleren. Daarna moet je contact opnemen met Airbnb om zonder sancties te annuleren. Doe je dit te vaak? Dan kan Airbnb je vragen om ‘Direct boeken’ uit te schakelen.

In sommige gevallen moet je ook bewijs aanleveren om te mogen annuleren. Bijvoorbeeld foto’s van de schade of een doktersverklaring bij ziekte. En vergeet niet dat als je een boeking moet annuleren om dit op tijd te doen, zodat de gast andere plannen kan maken. Je moet ten laatste 24 uur voor de gast toekomt de boeking annuleren.

Het is ook verboden om een boeking te annuleren als dit in strijd is met het discriminatiebeleid van Airbnb. Misbruik maken van annulaties of misleidende redenen geven heeft ernstige gevolgen voor hosts. Hier kunnen kosten in rekening worden gebracht, je account kan opgeschort of geannuleerd worden.

Wat is géén geldige reden voor een boeking te annuleren?

airbnb manager

Bij Bnb assist geloven we in een inclusieve en respectvolle gemeenschap, en we staan volledig achter het Anti-discriminatiebeleid van Airbnb. Als host is het essentieel om te begrijpen dat er bepaalde redenen zijn die niet als geldig worden beschouwd wanneer je overweegt een boeking te annuleren:

 1. Discriminatie: Het is onaanvaardbaar om een reservering te weigeren op basis van cultuur, huidskleur, etniciteit, nationale afkomst, religie, seksuele geaardheid, geslachtsidentiteit of burgerlijke staat. Airbnb en Bnb assist streven naar een gemeenschap waar iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt, ongeacht hun achtergrond.
 2. Geslachtsidentiteit: Het is niet toegestaan om een reservering te weigeren op basis van geslacht, tenzij de host leefruimten deelt met de gast. Iedereen moet worden gerespecteerd zoals ze zich identificeren.
 3. Leeftijd en gezinssamenstelling: Het is niet toegestaan om afwijkende voorwaarden op te leggen of een reservering te weigeren op basis van de leeftijd of de familiale status van de gast, tenzij dit wettelijk verboden is.
 4. Invaliditeit: Gasten met een beperking mogen niet worden geweigerd, en redelijke aanpassingen moeten worden overwogen om hun verblijf zo comfortabel mogelijk te maken.
 5. Misbruik van persoonlijke voorkeuren: Hoewel hosts bepaalde persoonlijke voorkeuren mogen hebben, zoals het niet toestaan van roken of huisdieren, is het essentieel om te beseffen dat het stelselmatig weigeren van gasten uit een beschermde groep, zelfs met legitieme redenen, schadelijk kan zijn voor de gemeenschap.

Het is cruciaal om te onthouden dat het overtreden van het Anti-discriminatiebeleid ernstige gevolgen kan hebben, waaronder het verwijderen van de host van het Airbnb-platform. Bij Bnb assist moedigen we al onze hosts aan om zich gastvrij op te stellen en altijd te handelen met respect en begrip.

Los daarvan is het ook belangrijk om steeds de complete situatie te beoordelen. Wanneer er onder bepaalde omstandigheden een boeking wordt gemaakt waar we twijfels bij hebben, proberen we steeds duidelijk en open te communiceren met de gast. Zoals je je kunt voorstellen is een boeking van zes jonge twintigers in het stadscentrum een rode vlag voor veel hosts. Zorg er dus voor dat je duidelijke huisregels opstelt en dat je deze helder communiceert naar je gasten om lastige situaties te vermijden.

Wat zijn de gevolgen van een annulering?

Wanneer een host besluit een bevestigde boeking te annuleren, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben, zowel financieel als operationeel. Airbnb heeft annuleringsvoorwaarden opgesteld om de integriteit en betrouwbaarheid van de community te waarborgen en om gasten te beschermen tegen onverwachte wijzigingen in hun reisplannen.

Financieel gezien kan Airbnb annuleringskosten in rekening brengen bij de host. Deze kosten zijn afhankelijk van het tijdstip van annulering en het totale boekingsbedrag. Bijvoorbeeld, als een boeking binnen 48 uur voor aankomst wordt geannuleerd, kan de host 50% van het boekingsbedrag verschuldigd zijn voor de nachten die de gast niet heeft doorgebracht. Er zijn echter uitzonderingen waarbij geen annuleringskosten worden berekend, zoals in gevallen van verzachtende omstandigheden zoals eerder vermeld.

Operationeel gezien kan Airbnb als gevolg van een annulering de kalender van de host blokkeren voor de betreffende data, waardoor de host de mogelijkheid wordt ontnomen om nieuwe boekingen te accepteren. Dit kan leiden tot verlies van potentiële inkomsten en een verminderde zichtbaarheid op het platform. Het zoekmechanisme van Airbnb houdt namelijk rekening met annulaties en dit heeft gevolgen voor je vindbaarheid.

Bij herhaalde of ongerechtvaardigde annuleringen kan Airbnb besluiten de advertentie of het account van de host te schorsen of te verwijderen. Een dergelijke actie kan een langdurige impact hebben op de mogelijkheid van de host om in de toekomst op Airbnb te verhuren. Bovendien kan een host als gevolg van annuleringen zijn Superhost-status verliezen, wat kan leiden tot minder zichtbaarheid en minder boekingen.

Airbnb-annulatie voorwaarden voor hosts

Annuleringen door hosts bij Airbnb worden sterk ontmoedigd vanwege de negatieve impact op de gasten en het vertrouwen binnen de community. Als een host besluit te annuleren, kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten variëren: voor annuleringen binnen 48 uur voor aankomst is dit 50% van het boekingsbedrag, tussen 48 uur en 30 dagen voor aankomst 25%, en voor annuleringen meer dan 30 dagen voor aankomst 10%.

Er geldt een minimum annuleringskost van $50 USD. Er zijn echter uitzonderingen waarbij annuleringskosten kunnen worden kwijtgescholden, zoals in gevallen van verzachtende omstandigheden, maar hiervoor is bewijs vereist.

Naast financiële gevolgen kan een annulering ook andere gevolgen hebben, zoals het blokkeren van de kalender voor de geannuleerde data. Bovendien kan het annuleren zonder geldige reden leiden tot reputatieschade, zoals het verlies van de Superhost-status of zelfs schorsing van het account.

Als de aangeboden accommodatie afwijkt van de beschrijving, kan de host als verantwoordelijk worden beschouwd voor de annulering. Tot slot is het belangrijk op te merken dat hosts zelf moeten annuleren en dit niet mogen vragen aan hun gasten.

Het verstrekken van valse informatie of bewijs in verband met annuleringen is een schending van de gebruiksvoorwaarden en kan leiden tot verdere sancties.

Voor een volledig overzicht van de annulatievoorwaarden voor hosts kun je terecht op de officiële Airbnb pagina.

Airbnb titels; Airbnb app geopend op laptop

4 Essentiële tips voor hosts

Tip 1: Hou je listing up-to-date

Het succesvol zijn als host op platforms zoals Airbnb vereist meer dan alleen het beschikbaar stellen van een ruimte. Een van de belangrijkste aspecten is het up-to-date houden van je kalender en beschikbaarheid. Dit voorkomt dubbele boekingen en zorgt ervoor dat gasten precies weten wanneer ze welkom zijn.

Tip 2: Goede huisregels

Daarnaast is het opstellen van duidelijke huisregels essentieel. Zo zorg je voor duidelijke verwachtingen tussen jou en je gasten en kan mogelijke conflicten in de toekomst voorkomen.

Tip 3: Professionele advertentie

Een aantrekkelijke advertentie is ook onmisbaar. Goede, heldere foto’s geven potentiële gasten een realistisch beeld van wat ze kunnen verwachten, wat de kans op tevreden gasten vergroot. Een tevreden klant zal nooit zijn verblijf annuleren wegens een onjuiste advertentie of andere problemen tijdens het verblijf.

Tip 4: Communicatie is de sleutel tot succes

Communicatie is de sleutel in de hospitality-industrie. Zorg ervoor dat je altijd beschikbaar bent voor vragen van je gasten en wees proactief in je communicatie, zodat gasten zich welkom en geïnformeerd voelen. Als je het gevoel hebt dat het beheren van je verhuur te veel wordt, overweeg dan om samen te werken met een professionele partij die gespecialiseerd is in short-stay verhuur.

Werk samen met een professionele partij

Het zelf beheren van een vakantiewoning of Airbnb-accommodatie kan overweldigend zijn. Van het bijhouden van boekingen tot het onderhouden van de ruimte en het communiceren met gasten, de takenlijst lijkt eindeloos. Zeker wanneer je listing op meerder platformen staat zoals Booking, Vrbo en Interhome.

Door samen te werken met een professionele partij zoals Bnb assist, kun je veel van deze zorgen uit handen geven. Ze bieden expertise in het beheer van vakantiewoningen, van marketing tot klantenservice. Een van de grootste voordelen is dat ze systemen en processen hebben die zijn geoptimaliseerd voor efficiëntie en gasttevredenheid. Dit betekent minder fouten, snellere responstijden en uiteindelijk tevredener gasten. Misschien zelfs de befaamde SuperHost status!

Ben je benieuwd wat we voor jouw verhuur kunnen betekenen? Neem contact op met ons team en ontdek hoe we jou kunnen verder helpen.

Conclusie

Het annuleren van een boeking als Airbnb-host is een situatie die met zorg en aandacht moet worden benaderd. Hoewel er legitieme redenen kunnen zijn voor annulering, is het essentieel om de richtlijnen en gevolgen te begrijpen om de integriteit van de Airbnb-community te behouden en om je listing online te houden.

Een goede voorbereiding, duidelijke communicatie en het volgen van de vastgestelde regels zijn cruciaal om problemen te voorkomen. Want zoals steeds is voorkomen altijd beter dan genezen.


Posted at 12 Feb 2024h
by Laurent Bruggeman

  Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
  via onderstaand formulier