WAT IS VRBO EN HOE WERKT HET?


Ben je op zoek naar een manier om optimaal van je volgende vakantie te genieten, of overweeg je je eigendom te verhuren voor extra inkomsten?

Vrbo, een populaire online marktplaats voor vakantieverhuur, biedt fascinerende mogelijkheden voor reizigers en huiseigenaren. In deze blog duiken we diep in het rijlen en zeilen van Vrbo: we verkennen wat Vrbo is, hoe het werkt, en beantwoorden alle vragen over servicekosten, het potentieel voor hosts, en de betrouwbaarheid van het platform.

Of je nu een reiziger bent op zoek naar een uniek verblijf of een huiseigenaar die nieuwsgierig is naar het verhuren via Vrbo, deze gids biedt je alle informatie die je nodig hebt om een geïnformeerde beslissing te maken.

Wat betekent Vrbo?

Vrbo, een afkorting die staat voor ‘Vacation Rentals by Owner’, benadrukt het unieke aspect van het platform: het verbindt huurders direct met een eigenaar.

In tegenstelling tot ‘traditionele’ vakantieverhuur, waarbij bedrijven of hotels de overhand hebben, biedt Vrbo een meer persoonlijke ervaring, waarbij gasten rechtstreeks contact kunnen maken met de eigenaren van de accommodatie.

Dit concept speelt een centrale rol in hoe Vrbo zich onderscheidt waardoor het zich aansluit bij de andere giganten in de huidige markt: Airbnb en Booking.com.

Verschillende mensen wijzen naar het computerscherm.

Het ontstaan van Vrbo

De geschiedenis van Vrbo begon in 1995, lang voordat de online vakantieverhuurindustrie de gigantische proporties aannam die we vandaag zien. Het werd opgericht als een eenvoudige oplossing voor eigenaren om hun vakantiehuizen rechtstreeks aan reizigers te adverteren, zonder tussenkomst van bemiddelingsbureaus of reisagenten. Dit onder de oorspronkelijke naam, HomeAway.

Deze aanpak sloeg aan en legde de basis voor de huidige online marktplaats, waar miljoenen gebruikers binnen een wereldwijde gemeenschap vakantieverblijven kunnen zoeken, ontdekken en boeken.

De evolutie van Vrbo weerspiegelt de veranderende behoeften en voorkeuren van zowel vakantiegangers als eigenaren, en heeft de manier waarop we denken over vakantieverhuur fundamenteel veranderd.

Vrbo is ondertussen ook onderdeel van de Expedia group. Hierdoor koppelen ze verschillende toeristische websites samen om een gestroomlijnde en complete service aan te bieden binnen de sector.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

Wat maakt Vrbo uniek?

Terwijl andere verhuurplatformen zich vooral gingen focusen op een goedkoper alternatief voor hotels, lag hier de focus niet bij Vrbo. Het draait vooral over bieden van een betrouwbare manier om met de familie op vakantie te gaan.

Veel van de verblijven op Vrbo hebben dan ook een sterke focus op families of voldoende plaats voor een grote groep. Je vindt er zowel appartementen, huizen en villa’s.

Momenteel zijn er meer dan 2 miljoen actieve listings te vinden op het Vrbo platform in 190 verschillende landen. Keuze genoeg!

vakantiewoning verhuren in belgie - interieur design

Hoe werkt Vrbo voor hosts?

Voor eigenaren die hun woning als vakantieverblijf willen verhuren, biedt Vrbo een gestroomlijnd en toegankelijk platform. Als host begin je door je woning op de Vrbo-website te registreren, waarbij je details over de accommodatie, foto’s, en huurprijzen verstrekt.

Vrbo helpt bij het optimaliseren van je advertentie om de zichtbaarheid te vergroten en biedt tools voor prijsbepaling en kalenderbeheer. Zodra je woning is opgenomen, kunnen reizigers deze vinden en boeken.

Vrbo zorgt voor een veilige betaling en communicatie tussen host en gast, waarbij de focus ligt op veiligheid en gemak. Hosts hebben controle over hun voorwaarden, zoals annuleringsbeleid en huisregels, wat zorgt voor een persoonlijke aanpak van verhuren.

Hoe werkt Vrbo voor reizigers?

Voor reizigers die een unieke accommodatie zoeken, maakt Vrbo het proces eenvoudig en intuïtief. Je kunt op de website of via de app zoeken naar vakantiewoningen op basis van locatie, beschikbaarheid, prijs, en voorzieningen.

Gedetailleerde beschrijvingen, foto’s en beoordelingen van eerdere gasten helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze. Zodra je een geschikte woning vindt, kun je direct via Vrbo boeken en betalen.

Het platform biedt ook communicatiemiddelen om vragen te stellen aan de host of specifieke details over het verblijf te bespreken.

Wat zijn de servicekosten van Vrbo?

De servicekosten bij Vrbo zijn vergelijkbaar met die van andere verhuurplatforms zoals Airbnb en Booking.

Voor elke boeking die via Vrbo wordt gedaan, worden hosts twee soorten kosten aangerekend: een bijdrage van 3% voor de verwerking van betalingen en reserveringen, en een commissie van 5% op de totale boekingswaarde. In totaal komt dit neer op ongeveer 8% van de boekingskosten die een host per reservering betaalt.

Dit kostenmodel zorgt ervoor dat Vrbo zijn diensten efficiënt kan blijven aanbieden en ondersteunen, terwijl het tegelijkertijd een naadloze ervaring voor zowel hosts als gasten garandeert.

Wat kunnen Vrbo hosts verdienen?

Het potentiële inkomen voor Vrbo hosts varieert aanzienlijk, afhankelijk van diverse factoren zoals de locatie van de accommodatie, de grootte en kwaliteit van de woning, het seizoen, en de concurrentie in de regio.

Vrbo biedt hosts wel een aantal hulpmiddelen om hun prijsstrategie te optimaliseren, zoals marktanalyse en vraagprognoses. Inkomsten kunnen verder verhoogd worden door goede recensies en een sterke presentatie van de accommodatie op het platform.

Uiteraard zijn er veel factoren die meespelen in het succes van je vakantieverhuur. Voor het hoogst mogelijke inkomen raden we steeds aan om verschillende platformen te gebruiken voor verhuur. Dit zorgt voor een maximale blootstelling en een zo hoog mogelijk inkomen van je vakantieverhuur.

Wie zijn de concurrenten van Vrbo?

Binnen de online vakantieverhuur staat Vrbo niet alleen. Het platform gaat de concurrentie aan met andere grote spelers zoals Airbnb, Booking.com, en Interhome.

Elk van deze platforms heeft zijn unieke kenmerken en doelgroepen. Airbnb, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn diversiteit aan accommodaties, terwijl Booking.com vaak wordt gebruikt voor hotelreserveringen.

De verschillende benaderingen en diensten die deze platforms bieden, creëren een levendige en concurrerende markt, waarbij Vrbo zich onderscheidt door zich te richten op vakantiewoningen en het bieden van een directe link tussen huiseigenaren en reizigers.

Graag een vergelijking van de verschillende platforms? Lees dan zeker deze blogs:

Zijn er legale verplichtingen bij het verhuren via Vrbo?

Als host op Vrbo, is het belangrijk om bewust te zijn van de wettelijke verplichtingen die komen kijken bij het verhuren van je eigendom. Dit kan variëren afhankelijk van de lokale wetgeving, waaronder zaken als toeristenbelasting, veiligheidsvoorschriften en het toeristendecreet.

Het is de verantwoordelijkheid van de host om deze regels na te leven en te zorgen dat hun verhuur voldoet aan alle lokale, regionale en nationale voorschriften.

Vrbo biedt enige begeleiding en middelen, maar het is belangrijk voor hosts om zelf onderzoek te doen en eventueel professioneel juridisch advies in te winnen om volledig aan de wettelijke eisen te voldoen.

Is Vrbo betrouwbaar en veilig?

Vrbo heeft zich in de loop van de jaren bewezen als een betrouwbaar platform, mede dankzij hun inzet voor veilige betalingen en communicatie tussen hosts en gasten. Het platform beschikt over verschillende beveiligingsmaatregelen, zoals een robuust beoordelingssysteem voor zowel gasten als hosts en een klantendienst dat 24/7 beschikbaar is.

Hoewel geen enkel systeem volledig vrij is van risico’s, heeft Vrbo aanzienlijke inspanningen geleverd om een veilige en betrouwbare omgeving te bieden voor zowel huurders als verhuurders.

Je vakantiewoning aanbieden zonder gedoe met Bnb assist

Als het aankomt op het verhuren van je vakantiewoning, kan het navigeren door de verschillende vereisten en het beheer van je advertentie een uitdaging zijn. Bnb assist biedt een scala aan diensten die het proces van het verhuren van je vakantiewoning vergemakkelijken.

Van het beheren van je advertenties tot het aanbieden van ondersteuning bij gastencommunicatie, schoonmaak en onderhoud. We nemen de complexiteit uit handen, zodat jij je kunt concentreren op het maximaliseren van je inkomsten en het bieden van een uitmuntende gastervaring.

Graag meer informatie over onze diensten? Dan kun je altijd contact opnemen met ons team. Wij helpen je graag verder.

Conclusie

In deze blog hebben we een diepgaande blik geworpen op Vrbo, een prominente speler in de online vakantieverhuurmarkt. Van zijn eenvoudige begin als een platform voor huiseigenaren om hun vakantiewoningen rechtstreeks te verhuren, tot de huidige status als een belangrijk platform voor zowel reizigers als hosts.

Belangrijk is de nadruk op de veiligheid en betrouwbaarheid van Vrbo. Twee essentiële aspecten voor elke gebruiker van het platform. Ook hebben we het belang van het naleven van wettelijke verplichtingen bij het verhuren via Vrbo onderstreept, wat van onmisbaar belang is voor een zorgeloze verhuurervaring.

Wil jij ook succesvol verhuren zoals veel andere vakantiehuizen? Dan kan Vrbo de juiste keuze zijn voor jouw pand. Bekijk ook zeker de andere mogelijkheden en opties zoals Airbnb en Booking. Of je kunt kiezen voor een verhuur op automatische piloot met Bnb assist.

Veelgestelde vragen

Ja, Vrbo staat bekend als een betrouwbare vakantieverhuurwebsite. Het biedt verschillende beveiligingsmaatregelen, waaronder een betrouwbaar beoordelingssysteem en 24/7 klantenservice, om zowel gasten als verhuurders een veilige ervaring te bieden.

Vrbo staat voor ‘Vacation Rentals by Owner’. Het concept is gebaseerd op het direct verbinden van vakantiegangers met huiseigenaren, zonder tussenkomst van traditionele verhuur- of reisbureaus.

Bij Vrbo betalen hosts een commissie per geboekte reservering of een jaarlijkse abonnementskosten. Reizigers betalen een servicekosten per boeking, die een percentage is van de totale huurkosten.

Vrbo heette oorspronkelijk ‘HomeAway’. Het werd later omgedoopt tot Vrbo, nog steeds met behoud van dezelfde betekenis, waarden en werking.


Posted at 15 Apr 2024h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier