TOERISTENBELASTING IN VLAANDEREN: DIT MOET JE WETEN


Toeristenbelasting in België is een onderwerp dat regelmatig vragen oproept bij zowel verhuurders als reizigers.

Wat houdt deze belasting precies in? Welke tarieven gelden er en hoe wordt deze geïnd bij boekingen via platformen zoals Airbnb, Vrbo, Interhome en Booking.com?

In deze blog wordt toeristenbelasting in België grondig onder de loep genomen, zodat je volledig geïnformeerd bent. Of je nu een ervaren verhuurder bent of simpelweg meer inzicht wenst, deze uiteenzetting biedt helderheid en richting. Laten we beginnen.

Wat is toeristenbelasting in Vlaanderen?

Toeristenbelasting, ook wel verblijfsbelasting, logiesbelasting of toeristentaks genoemd, is een heffing die door gemeenten of regio’s wordt opgelegd aan bezoekers die er overnachten zonder er hun vaste woonplaats te hebben. De belasting wordt meestal per nacht en per persoon berekend. Door deze belasting aan te rekenen dragen toeristen bij aan de openbare infrastructuur van de gemeente waar ook toeristen gebruik van maken.

Doordat deze toeristentaks enkel wordt aangerekend bij logies in b&b’s, hotels en campings, ontsnappen dagtoeristen aan deze belasting. Veel grootsteden zien dit als een probleem en zijn op zoek naar een oplossing om toeristen te laten bijdragen aan het onderhouden van de stad.

Waarom toeristenbelasting in Vlaanderen en het belang ervan

De reden voor deze heffing is tweeledig. Enerzijds wordt de toeristenbelasting geïnd om bij te dragen aan de kosten van toeristische voorzieningen en infrastructuur in de betreffende regio. Denk hierbij aan het onderhoud van monumenten, musea, recreatieve voorzieningen en andere toeristische attracties.

Anderzijds kan de belasting helpen de impact van toerisme op lokale gemeenschappen te beperken. Door deze bijdrage dragen toeristen direct bij aan het behoud en de verbetering van de plekken die ze bezoeken, waardoor een evenwicht wordt gezocht tussen het genot van de bezoeker en het welzijn van de lokale gemeenschap.

Hoeveel bedraagt de toeristenbelasting in België?

Het eenduidige antwoord op deze vraag is niet zo rechtlijnig als je wellicht zou hopen. In België wordt de toeristenbelasting namelijk vastgesteld door de afzonderlijke gemeenten. Het gevolg: toeristenbelasting verschilt per gemeente.

Dit betekent dat het tarief voor de toeristenbelasting varieert afhankelijk van waar je overnacht. Iedere gemeente bepaalt een vast tarief per overnachting en per persoon, een forfaitair tarief of een percentage van de overnachtingsprijs.

Bovendien kan het bedrag ook variëren op basis van het type overnachtingslocatie. Zo kan er een verschil zijn voor overnachtingen in terrein gerelateerde logies (camping) en kamer gerelateerde logies (vakantiehuizen, b&b’s en hotels). Het is daarom raadzaam om voorafgaand aan een verblijf in een specifieke Belgische gemeente te controleren welk tarief er geldt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. en het aantal overnachtingen

Toeristenbelasting bij het verhuren van vakantiewoningen in Vlaanderen

Vakantiewoningen vormen een populair segment in de toeristische sector, vooral met de opkomst van online verhuurplatforms zoals Airbnb en Booking.com. Als verhuurder van zo’n vakantiewoning in België is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de toeristenbelasting en hoe deze in rekening wordt gebracht.

De toeristenbelasting voor vakantiewoningen wordt, net als voor andere accommodaties, bepaald door de betreffende gemeente. Het tarief kan variëren per gemeente.

Daarnaast hebben sommige platforms specifieke regelingen dat toeristenbelasting heffen en toeristenbelasting betalen makkelijker maakt. In de volgende secties gaan we dieper in op hoe dit precies werkt voor platformen als Airbnb en Booking.com, zodat je als verhuurder een helder beeld krijgt van je verantwoordelijkheden.

Toeristenbelasting op Airbnb

In België rekent Airbnb geen automatische toeristentaks bij de reservering. Je dient als host zelf te zorgen dat de belastingen correct geïnd worden en je kunt deze via Airbnb toevoegen en berekenen in de prijs, of deze rechtstreeks innen bij je gasten.

Dat je gasten boeken via Airbnb en rechtstreeks maakt niets uit aan het bedrag dat moet afgedragen worden. Ook aan de uitbetaling van Airbnb aan de host verandert er niks. Enkel en alleen de servicekosten worden afgehouden, jij als host bent verantwoordelijk voor de toeristenbelastingen.

Toeristenbelasting op Booking.com

Booking.com rekent geen automatische belastingen maar geeft je wel de mogelijkheid om bijkomende belastingen en kosten voor de toerist op te nemen in je advertentie. Dit kun je eenvoudig doen in je instellingen. Hierdoor krijgt de toerist een duidelijk overzicht van de totale kostprijs van het verblijf, en hoef ook jij je niet meer druk te maken in het innen van de toeristentaks.

Toeristenbelastingen betalen

In veel gevallen wordt de toeristenbelasting direct bij de boeking in rekening gebracht, zodat de gast deze tegelijk met de verblijfskosten betaalt. Bij sommige accommodaties kan het echter voorkomen dat de belasting ter plaatse moet worden voldaan, bijvoorbeeld bij uitchecken.

Voor verhuurders is het cruciaal om transparant te zijn over deze kosten en duidelijk te communiceren naar gasten over wanneer en hoe de toeristenbelasting betaald moet worden. Verder is het van belang voor verhuurders om te weten dat zij de ingezamelde belastingen periodiek moeten afdragen aan de betreffende gemeente, in overeenstemming met lokale regelgeving en procedures.

Conclusie

Toeristenbelasting in België kan soms complex en verwarrend aanvoelen, zowel voor verhuurders als voor reizigers. We hebben doorheen deze blog een duik genomen in de wereld van toeristentaks en hopelijk enkele van de meest brandende vragen rond dit thema beantwoord.

Het is duidelijk dat de toeristenbelasting een essentieel instrument is voor gemeenten om bij te dragen aan toeristische voorzieningen en het welzijn van lokale gemeenschappen. Afhankelijk van de gemeente kunnen tarieven en procedures variëren, wat het belang onderstreept voor verhuurders om op de hoogte te blijven van de specifieke regels en tarieven die op hun locaties van toepassing zijn.

Voor degenen die hun vakantiewoningen via platforms zoals Airbnb en Booking.com verhuren, is het cruciaal om te begrijpen hoe deze platforms omgaan met toeristenbelasting en wat jouw verantwoordelijkheden als verhuurder zijn.

Veelgestelde vragen over toeristenbelastingen in België en Vlaanderen.

Toeristenbelasting is een heffing die door gemeenten of regio’s wordt opgelegd aan bezoekers die er overnachten zonder er hun vaste woonplaats te hebben. Het wordt meestal per nacht en per persoon berekend. De opbrengst van deze belasting wordt doorgaans gebruikt om de openbare infrastructuur en toeristische voorzieningen in de betreffende gemeente of regio te ondersteunen. Het exacte bedrag en de wijze van inning kunnen variëren afhankelijk van de gemeente en het type accommodatie.

In veel gevallen wordt de toeristenbelasting direct bij de boeking in rekening gebracht, zodat de gast deze tegelijk met de verblijfskosten betaalt. Sommige online platforms, zoals Airbnb en Booking.com, hebben systemen waarmee verhuurders de belasting aan de boekingsprijs kunnen toevoegen. Echter, bij sommige accommodaties, zoals traditionele hotels of bed & breakfasts, kan het zijn dat de belasting ter plaatse moet worden voldaan, bijvoorbeeld bij het uitchecken. Het is belangrijk voor verhuurders om duidelijk te communiceren over hoe en wanneer de toeristenbelasting betaald moet worden.

Dagtoeristen, oftewel bezoekers die niet overnachten, zijn over het algemeen vrijgesteld van toeristenbelasting. Daarnaast moet je ook geen toeristentaks betalen als je gaat overnachten in je eigen gemeente.


Posted at 06 Feb 2024h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier