DE 15 BESTE VERHUURPLATFORMEN VOOR HOSTS EN REIZIGERS IN BELGIË


Als eigenaar van een vakantiewoning zijn er talloze mogelijkheden om je accommodatie te verhuren. Door de juiste platforms te kiezen, kun je als eigenaar aardig wat bijverdienen met de verhuur. Ook voor reizigers is het vaak interessant om op zoek te gaan naar unieke locaties op verschillende platforms. Op deze platforms kun je verschillende tarieven en typen accommodaties vinden die het beste aansluiten bij jouw droomreis.

Elke dag bezoeken miljoenen mensen de verschillende verhuursites op zoek naar een unieke locatie voor hun volgende vakantie. Als host zijn deze verschillende sites allemaal mogelijkheden om je woning aan reizigers aan te bieden. Zeker wanneer je graag het maximale uit je accommodatie wilt halen, is een multiplatform aanpak een verstandige keuze.

In dit artikel gaan we uitgebreid kijken naar de platforms die allemaal aanwezig zijn op de Belgische markt. Dit is een handige lijst voor zowel hosts als gasten, omdat je er een hele waaier aan mogelijkheden en verschillende doelgroepen vindt om steeds het maximale uit elke vakantie te halen.

15 Beste verhuurplatformen voor hosts en gasten

Airbnb

Airbnb is een van de meest bekende en geliefde verhuursites voor vakantiewoningen. Als host kun je makkelijk wat extra bijverdienen en gasten krijgen de kans om zich onder te dompelen in de lokale cultuur.

Airbnb is een van de grootste spelers in de toeristische markt en is steeds trouw gebleven aan zijn idealen. Met meer dan 6 miljoen listings en 4 miljoen hosts, vind je ze in meer dan 220 landen wereldwijd. Hierdoor hebben zowel gasten als hosts een enorme flexibiliteit en eindeloze mogelijkheden.

Daarnaast blijft Airbnb niet stil staan en is het een steeds groeiend platform dat erg snel aan populariteit wint. Leuk weetje: elke seconde checken 6 gasten in bij een Airbnb.

Details:

Type accommodaties te huur: Alleen particuliere woningen zoals: huizen, appartementen, studio’s, kamers, boomhutten, boten…
Host service kosten: Gemiddeld 14%.
Kosten voor de gasten: Geen.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

screenshot Booking.com

Booking.com

Nog een van de giganten in de toeristische sector is Booking.com. Dankzij hun gigantische aanbod van meer dan 28 miljoen verblijfsmogelijkheden wereldwijd is er ook hier een plaatsje voor elke host.

Hoewel Booking.com oorspronkelijk bekend stond als een platform voor het vinden van hotels en resorts, hebben zij ervoor gekozen om particuliere woningen op te nemen in hun gamma. Hierdoor zag Booking.com ook een enorme groei.

Details:

Type accommodaties te huur: Hotels, resorts, particuliere accommodaties.
Host service kosten: Gemiddeld 14%.
Kosten voor de gasten: Geen.

vrbo screenshot home pagina

Vrbo

Nog een grote speler op de toeristische markt is Vrbo. Dit bedrijf is gefuseerd met hun zusterbedrijf HomeAway en biedt, net als Airbnb, enkel particuliere woningen en accommodaties aan.

Een groot verschil met de grote spelers is dat hier geen kamers of gemeenschappelijke ruimtes worden verhuurd, enkel volledige woningen. Hierdoor spreekt Vrbo een zeer specifieke doelgroep aan die gemiddeld ouder is dan de Airbnb-gebruikers.

Het is dan ook geen verrassing dat Vrbo vooral de focus legt op familievakanties en rust. Zeker in de Verenigde Staten is dit een zeer populaire keuze, maar ook in België wint het aan populariteit. Met al meer dan 6000 Belgische woningen op het Vrbo-platform is het ook een goede keuze voor hosts en gasten.

Details:

Type accommodaties te huur: Enkel privé huizen en appartementen
Host service kosten: 3% voor de verwerking van de reservatie en 5% op de boeking. Dit komt dus op een totale kost van 8% van de volledige boeking.
Kosten voor de gasten: Geen.

TripAdvisor Homepagina screenshot

Tripadvisor

Tripadvisor staat bekend als het platform bij uitstek om beoordelingen en reviews te bekijken en te geven. Wat je misschien niet wist, is dat je ook je vakantiewoning te huur kan aanbieden op het platform. Deze gigant in de markt staat er namelijk niet alleen voor. Hoewel je je woning kan aanmelden op TripAdvisor Rentals, hebben zij daarnaast nog een volledig netwerk aan zuster-sites waar je je woning ook kunt aanbieden. Zo heb je naast Tripadvisor meteen je listing op Flipkey, HolidayLettings, Niumba en HouseTrip.
Details:
Type accommodaties te huur: Alles verschillende accommodaties: van een kamer, tot een woning, studio, boomhut, kasteel of boot. Host service kosten: 3% van de totale boeking. Kosten voor de gasten: 8% tot 16% van de totale boeking.
Expedia homepagina screenshot

Expedia

Nog een bekende speler op de markt is Expedia. Sinds 1996 zijn ze een vaste waarde binnen de toeristische sector, met ondertussen meer dan 200 reiswebsites. Daarnaast biedt Expedia meer dan 3 miljoen accommodaties aan in 70 landen, waaronder België. Dus zowel voor gasten als voor hosts kan dit een goed platform zijn om aandacht aan te besteden. Wat Expedia zo aantrekkelijk maakt voor reizigers, is het comfort om de hele reis te boeken bij dezelfde partner. Van je vlucht tot je verblijf en autoverhuur, alles is mogelijk.
Details:
Type accommodaties te huur: Hotels, motels, B&B’s en private woningen en appartementen. Host service kosten: 10% tot 30% van je totale boekingskosten. Kosten voor de gasten: Geen.
Agoda homepagina vakantiewoning verhuur

Agoda

Een andere optie om een vakantiewoning te huur aan te bieden is Agoda. Zij hebben een wereldwijd publiek met meer dan 9 miljoen gebruikers die je accommodatie kunnen bekijken. Naast vakantiewoningen en appartementen biedt Agoda ook hotels en andere accommodaties aan, waardoor het aanbod groter wordt en je doelgroep breder. Als je dus op zoek bent naar een mogelijkheid om het onderste uit de kan te halen, kan dit ook een goede toevoeging zijn aan je lijst met mogelijke verhuurplatformen.
Details:
Type accommodaties te huur: Hotels, huizen en appartementen. Host service kosten: Afhankelijk van de locatie en het type accommodatie. Kosten voor de gasten: Afhankelijk van de locatie.
Screenshot van Wimdu vakantie verhuur

Wimdu

Ook Wimdu is een platform waar hosts hun accommodatie kunnen aanbieden aan gasten en reizigers. Ze hebben als doel om elke reiservaring toegankelijker te maken voor iedereen. Dit doen ze door een uitgebreid aantal woningen en accommodaties aan te bieden over heel de wereld.
Details:
Type accommodaties te huur: Woningen en appartementen. Host service kosten: 3%. Kosten voor de gasten: Afhankelijk van de locatie en accommodatie.
Interhome vakantiewoning verhuren online home pagina

Interhome

Met meer dan 40.000 verschillende accommodaties in 28 landen is Interhome altijd een goede keuze. Je kunt er namelijk verschillende accommodaties verhuren, zoals chalets, huizen, villa’s en appartementen.

Dit Zwitserse bedrijf draagt kwaliteit hoog in het vaandel en zorgt er altijd voor dat zowel hun hosts als gasten kunnen genieten van een uitstekende standaard.

Daarnaast bestaat Interhome al sinds 1965 en is het een vaste waarde in Zwitserland. Ze zijn een van de toonaangevende kwaliteitsaanbieders van vakantiehuizen in Europa.

Details:

Type accommodaties te huur: Huizen, appartementen en studio’s.
Host service kosten: De kosten kunnen variëren volgens de locatie en de diensten die Interhome aanbiedt.
Kosten voor de gasten: Kosten kunnen variëren.

Bellvilla vakantiehuis verhuren home pagina

Belvilla

Belvilla is een ervaren rot in het vak en specialiseert zich al sinds 1980 in de toeristische sector. Het is een van de grootste Europese spelers binnen de vakantiewoningverhuur met jaarlijks meer dan 660.000 gasten. Deze gasten verblijven vooral in België, Nederland, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ze beschikken over een aanbod van ruim 40.000 vakantiewoningen in meer dan 20 Europese landen. Het zijn allemaal unieke vakantiewoningen met typische kenmerken, eigen aan de regio waarin ze gelegen zijn.
Details:
Type accommodaties te huur: Huizen, appartementen, chalets, boomhutten… Host service kosten: Afhankelijk van de regio en de afgenomen diensten. Kosten voor de gasten: Geen.
Casamundo vakantieverhuur website

Casamundo

Casamundo is een iets minder bekende speler in België maar een grotere speler in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Met een portfolio van meer dan 700.000 vakantiewoningen in de Verenigde Staten en Europa hebben ook zij heel wat troeven in handen. Naast de typische vakantiewoningen is het ook mogelijk om op Casamundo boerderijen, windmolens en andere unieke verblijven te huur aan te bieden of te boeken.
Details:
Type accommodaties te huur: Allerlei privé-accommodaties in de Verenigde Staten of Europa. Host service kosten: Gemiddeld liggen de kosten rond de 20%. Kosten voor de gasten: Geen.
België vakantiehuis website screenshot.

België vakantiehuis

Een lokale Belgische website waarop je je accommodatie kunt aanmelden, is Belgium Vakantiehuis. Je kunt je eenvoudig aanmelden en je advertentie online zetten. Gasten kunnen via deze website snel en eenvoudig rechtstreeks bij jou als host boeken.

Deze website maakt deel uit van een netwerk van verschillende vakantielocaties en lokale vakantiewoningen, naast heel wat andere zusterbedrijven.

Details:

Type accommodaties te huur: Alle soorten vakantiewoningen zijn toegestaan.
Host service kosten: € 67,50 per jaar. Contact gaat rechtstreeks naar de host, dus er zijn geen verdere kosten bij het maken van een boeking.
Kosten voor de gasten: Geen.

Novasol vakantieverhuur website

Novasol

Novasol is een Europese speler binnen de verhuur van vakantiewoningen. Met een uitgebreid aanbod van meer dan 50.000 vakantiehuizen in Europa komt elke reiziger hier aan zijn trekken. Ook voor hosts is dit een interessante keuze. Je kunt er terecht voor een scala aan verschillende accommodaties, zoals woonboten, vakantiewoningen en appartementen.
Details:
Type accommodaties te huur: Woonboten, huizen en appartementen. Host service kosten: Afhankelijk van de locatie en de diensten. Kosten voor de gasten: Geen.
HomeToGo website voor verhuur van vakantiewoningen

HomeToGo

HomeToGo is een erg populaire zoekmachine voor vakantiewoningen. Het zoekt naar verschillende vermeldingen op andere platformen zoals Airbnb, Vrbo en Booking. Je kunt je ook aanmelden op de website, zodat gasten ook hier rechtstreeks bij jou kunnen boeken. Door je locatie, data en budget door te geven, zoekt HomeToGo naar een hele lijst met beschikbare locaties op andere platformen. Daarna kun je eenvoudig via de HomeToGo-website boeken.
Details:
Type accommodaties te huur: Alle verschillende soorten accommodaties zijn mogelijk. Host service kosten: Dit is afhankelijk van het platform waarop de reservering gemaakt wordt en de kosten die HomeToGo zelf aanrekent. Kosten voor de gasten: Geen.
Screenshot vakantiewoning verhuur website

Vakantiewoning verhuur

Vakantiewoningverhuur.be promoot vakantiehuizen waar gasten in het Nederlands worden ontvangen en biedt waardevol advies en tips aan hosts en verhuurders.

Voor verhuurders biedt dit platform de mogelijkheid om een voordelig jaarlijks abonnement af te sluiten, zonder extra commissies of toeslagen. Je hoeft dus geen commissie te betalen en hebt rechtstreeks contact met je gasten.

Details:

Type accommodaties te huur: Vakantiewoningen in Vlaanderen en Nederland.
Host service kosten: Aanmelden kan per jaar. Eén woning is €59, twee € 109, drie woningen € 159…
Kosten voor de gasten: Geen.

Natuurhuisje vakantieverhuur in België website screenshot

Natuurhuisje

Tot slot hebben we nog een Belgische website waar je een ruim aanbod aan rustige vakantiewoningen kunt vinden. Alle vakantiewoningen liggen midden in onze prachtige Belgische natuur.

Dit unieke concept is een trekpleister voor natuurliefhebbers en mensen die graag op zoek gaan naar een groene parel om even te ontvluchten aan de dagelijkse omgeving. Juist om deze reden heeft Natuurhuisje een erg specifieke en dankbare doelgroep om je accommodatie aan te bieden.

Details:

Type accommodaties te huur: Enkel accommodaties zoals huizen, tenten, boomhutten, yurts, bungalows, pipowagens in de stilte en een natuurlijke omgeving.
Host service kosten: 12% op de volledige boeking.
Kosten voor de gasten: Geen.

Conclusie: Wat zijn de beste platforms voor vakantieverhuur?

Zoals je kunt zien, zijn er veel mogelijkheden als je als reiziger of host op zoek bent naar een verhuurplatform. Om het beste verhuurplatform te kiezen, is veel afhankelijk van je specifieke wensen en de accommodatie.

Als je als host op zoek bent naar een populaire oplossing voor jouw vakantiewoning, dan zullen Airbnb en Booking.com zeker niet ontbreken in de lijst. Het zijn namelijk vooral deze twee bedrijven die de grootste hap uit de volledige taart zullen nemen.

Ligt je accommodatie afgelegen in de natuur en adverteer je graag aan avontuurlijke mensen op een gezinsvakantie? Dan zijn Vrbo en Natuurhuisje steeds een erg goede toevoeging aan de lijst met mogelijkheden.

Als je als host je omzet wil maximaliseren, is het altijd goed om in te zetten op de verschillende platforms. Bereik meer mensen op de plekken waar ze op zoek zijn naar een accommodatie zoals de jouwe. Hierdoor zul je sneller en meer verhuren.

Laat je ondersteunen bij je keuze

Wil je graag je gasten de beste service bieden zonder dat je elke week uren moet vrijmaken voor het runnen van een vakantiewoning? Kies dan voor de verhuurdiensten van Bnb assist. Wij ondersteunen hosts en ontzorgen hen gedurende het hele proces op elk platform waar je aanwezig bent.

Wil je ook graag een professionele listing? Neem dan contact op met ons team. Wij helpen je graag verder op weg naar een succesvolle verhuur.


Posted at 15 May 2023h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier