LANGE TERMIJN VERHUUR OF KORTE TERMIJN VERHUUR?


Als je beschikt over een tweede woning of vakantiewoning heb je de mogelijkheid om deze te verhuren. Het is een beslissing waar je niet overhaast aan moet beginnen, en je overweegt best eerst alle voor- en nadelen. Je hebt namelijk een aantal verschillende opties wanneer je wil starten met verhuren.

De verschillende verhuurmogelijkheden

In eerste instantie kan je kiezen voor korte termijn verhuur. Een populaire keuze dat je in staat stelt om je woning flexibel en makkelijk te verhuren aan gasten, toeristen en korte verblijvers. Met korte termijn verhuur gaat het van enkele dagen tot maximum een aantal weken.

Daarnaast heb je ook lange termijn vakantie verhuur. Dit geeft je iets meer zekerheid maar je verliest je flexibiliteit. Toch is er nog een verschil met de traditionele verhuur. Hoewel regulier verhuren in veel gevallen de eerste keuze is voor veel eigenaars, is het vaak niet de meest rendabele keuze. Met lange termijn verhuur doelen we op verblijven langer dan een maand tot een jaar.

Traditionele verhuur is wat we kennen als de reguliere verhuur op de huizenmarkt. Meestal gaat dit gepaard met een 3-6-9 contract en deze woningen zijn niet gemeubeld. Er is dus best een groot verschil tussen de verschillende mogelijkheden.

Maar wat is de beste vorm van verhuren in jouw situatie? We bespreken uitvoerig alle mogelijkheden, de voordelen, en de nadelen van elk type verhuur. Na het lezen van deze blog zou je een duidelijk beeld moeten hebben van welk type verhuur het beste past bij je past.

Wat is korte termijn verhuur of vakantie verhuur?

Foto van een modern interieur. Groene zetel en houten tafel. Airbnb foto's

Wanneer we spreken over korte termijn verhuur of vakantieverhuur, dan hebben we het over de verhuur van gemeubelde accommodaties voor een korte periode. Deze accommodatie kan privé of gedeeld zijn en een verblijf kan van 1 nacht tot een maand geboekt worden.

De prijzen bij korte termijn verhuur worden meestal per nacht weergegeven. In deze prijs worden schoonmaak, verbruik en linnen vaak meegerekend, of deze worden supplementair doorgegeven bij het boeken van de vakantiewoning.

Korte termijn verhuur is erg populair geworden bij eigenaren die hun vastgoed willen verhuren. Vooral omdat je zelf nog de mogelijkheid hebt om een bepaalde periode in het jaar gebruik te maken van je woning.

Het is mede dankzij de erg populaire platforms zoals Airbnb, Vrbo, Interhome en Booking dat deze mogelijkheid steeds meer in overweging wordt genomen. 

De voordelen van korte termijn verhuur

Korte termijn verhuur is een erg goede mogelijkheid wanneer je zelf de teugels in handen wil houden. Ook wanneer je zelf gebruik maakt van je tweede woning is het een erg interessante piste. De grootste voordelen van het verhuren op korte termijn zijn:

1. Hoger inkomen

Door je woning per nacht te verhuren kan je de prijzen een behoorlijk stuk optrekken in verhouding met andere verhuur mogelijkheden. Ook kan je steeds een dynamische prijszetting toepassen. Dit wil zeggen dat je prijs per nacht stijgt tijdens evenementen in de buurt of in het hoogseizoen. Daarnaast kan je je prijs ook verlagen in het laagseizoen om meer boekingen te verzilveren.

2. Meer flexibiliteit

Wanneer je als eigenaar je woning ter beschikking stelt op de vakantiemarkt behoud je erg veel flexibiliteit. Je kan zelf bepalen wanneer je accommodatie beschikbaar is en wanneer niet. Als je zelf een weekje wil genieten van je vakantiewoning, dan kan je eenvoudig je agenda blokkeren voor de gewenste data.

3. Makkelijk te verhuren

Korte termijn verhuur is makkelijk om mee aan de slag te gaan. Je zit ook niet vast aan een contract van lange duur en de meeste platformen zijn gratis om te starten. Ga je aan de slag met je woning op een platform te zetten? Dan kan het plots snel gaan. Je kan alles regelen vanaf je computer en hoeft niet langs te gaan bij een makelaar of tussenpersoon.

Nadelen van korte termijn verhuur

Aan de andere kant heeft de verhuur op korte termijn ook een aantal nadelen. Hoewel deze in de meeste gevallen niet opwegen tegen de voordelen, zijn deze wel belangrijk om in overweging te nemen.

1. Intensief process

Het verhuren van je woning op een toeristisch platform zoals Airbnb, Booking of Vrbo vraag wel wat werk. Je moet communiceren met je gasten, boekingen beheren, zorgen dat de schoonmaak steeds in orde is en de sleutel overhandigen. Er zal snel veel tijd kruipen in het beheren en managen van je vakantiewoning.

2. Geen garantie van inkomen

Tot grote frustratie van sommige eigenaren is een inkomen ook geen garantie. Een slecht seizoen kan een grote invloed hebben op het aantal boekingen en ook op de inkomsten. Zeker voor accommodaties en listings die niet goed geoptimaliseerd zijn, kan een lange periode zonder boekingen een risico vormen.

3. Concurrentie

In tegenstelling tot de reguliere verhuurmarkt is de toeristische verhuur iets meer verzadigd. Er zijn veel plekken waar je een breed aanbod krijgt aan verschillende platformen, woningen en mogelijkheden. Zo boks je niet op tegen enkele andere vakantiewoningen maar ook tegen hotels, resorts en andere unieke verblijven bij jou in de buurt.

4. Slijtage

Wanneer gasten steeds komen en gaan ondervind je vaak dat sommige zaken sneller zullen verslijten. Er wordt intensief gebruik gemaakt van bepaalde faciliteiten dus je zal iets meer onderhoudswerk hebben wanneer je veel gasten ontvangt. Denk maar aan het schoonmaken van kastdeuren, muren en sanitair.

Kortetermijnverhuur zonder nadelen

Uit alle mogelijkheden binnen de verhuur is kortetermijn de meest rendabele manier. Daarnaast is het ook de meest intensieve manier.

Wat als je kon verhuren voor korte termijn zonder de nadelen?

Bij Bnb assist is dat precies waar we voor zorgen. Wanneer je wil verhuren en flexibiliteit wenst te bewaren, dan kan dat met onze verhuur pakketten. Jij zorgt voor het vastgoed en wij zorgen voor de rest.

  • communicatie met je gasten
  • managen van boekingen
  • optimaliseren van je listing op meerdere platformen
  • interieurfoto’s door een van onze fotografen
  • professionele schoonmaak en klusjesdienst

Je kan op ons team van experts rekenen voor alles van bellen tot boenen. Laat je vastgoed renderen en verdien meer terwijl je tijd maakt voor wat echt belangrijk is voor jou.

Wil je ook weten hoe veel meer je kan verdienen? Vul dan gratis het formulier in en krijg een nauwkeurige schatting van je opbrengsten, geheel vrijblijvend.

Wat houdt lange termijn verhuur in?

We spreken over lange termijn (vakantie) verhuur wanneer een gast voor langer dan een maand boekt. Dit kan gaan over een privé accommodatie maar ook over een kamer of gedeelde ruimte. Dit behoud ongeveer dezelfde methodiek als de korte termijn verhuur met een aantal grote verschillen.

Deze accommodaties zijn ook bemeubeld en hebben vaak de optie om periodiek een schoonmaakteam langs te laten komen. Afhankelijk van de wensen van de gast en wat jij als eigenaar ziet zitten kan je samen met de gast tot een akkoord komen.

Voordelen van lange termijn verhuur

1. Meer zekerheid van inkomen

Als gasten langer verblijven en kiezen voor een verblijf van 1 tot 3 maanden, dan heb je een zekerheid van inkomen voor deze drie maanden. In veel gevallen zal het inkomen wel een stuk lager zijn dan wanneer je kort verhuurt, maar je hebt wel een zekerheid.

2. Minder intensief

Met een accommodatie dat verhuurd is voor een maand of langer, heb je bijna geen werk. Je hoeft geen nieuwe gasten te ontvangen of veel berichten te sturen, zeker wanneer je accommodatie voor een aantal maanden verhuurd is. Het kan zorgen voor de nodige rust en ademruimte wanneer dat nodig is.

3. Eenvoudiger in beheer

Doordat er minder wissels zijn heb je ook veel minder werk. Er is geen tussentijdse schoonmaak, linnen verversen of het ontvangen van nieuwe gasten. Dit zorgt er voor dat je meer tijd hebt om je bezig te houden met andere zaken.

Lange moderne tafil in een ruime nieuwe villa.

Nadelen van lange termijn verhuur

1. Lager inkomen

Gasten die een verblijf boeken voor een maand of langer hebben meestal een lagere prijs. Deze prijs ligt niet zo hoog dan de standaard prijs omdat de eigenaar zekerheid heeft en de gast het nodige comfort. Hierdoor kan je inkomen flink dalen, tot wel 40%, zeker wanneer je in het hoogseizoen voor deze methode kiest.

2. Minder flexibiliteit

Als je jouw accommodatie verhuurd hebt voor drie maanden en je gast blijkt erg lastig te zijn, dan zit je drie maanden vast. Ook wanneer je zelf je accommodatie wenst te gebruiken tijdens een vakantie of een lang weekend, kan het zijn dat deze reeds geboekt is door een gast. Dit zorgt er voor dat je haast alle nadelen van korte termijn verhuur hebt, zonder de voordelen.

3. Het vinden van het juiste publiek

Ook het vinden van het juiste publiek kan een uitdaging vormen. Het is niet makkelijk om voor elke periode een gast te vinden dat een accommodatie langer dan een maand wil huren. Veel mensen zijn gebonden aan vakantieperiodes en hebben niet de mogelijkheid om langer te blijven. Je zal dus een manier moeten vinden om steeds hetzelfde publiek aan te spreken.

Hoe zit het met traditionele verhuur?

Wanneer je kiest voor traditionele verhuur dan gaat het over een compleet ander model. In de meeste gevallen wens je als eigenaar niet zelf gebruik te maken van het pand en zit je vast aan een huurder met een contract.

Laat je echter je vastgoed financieren, kan een vaste inkomstenstroom handig zijn om deze lening af te betalen.

Voordelen van traditionele verhuur

Het verhuren van een pand binnen de traditionele verhuur heeft ook zo zijn voordelen. Je kies op dat moment voor heel wat zekerheid en je hoeft je maar weinig zorgen te maken eenmaal de huurder is ingetrokken.

1. Verhuur zonder meubelen

In de reguliere verhuur hoef je geen gemeubileerde ruimtes te voorzien. Alle kosten en inrichting zijn voor de huurder. Dit zorgt er voor dat je, wanneer je eigenaar bent van vastgoed, minder kosten moet maken om alles op orde te zetten.

2. Een contract van minimum 3 jaar

In de huidige Belgische verhuurmarkt is het standaard om steeds te werken met een contract dat spreekt voor minimum drie jaar. Dit zorgt er voor dat je als eigenaar een zekerheid hebt gedurende 3, 6 of 9 jaar.

3. Minder werk

Een vakantiewoning vraag wat tijd en vergt een intensievere aanpak dan een reguliere woning. Het gaat van het maken van boekingen tot chatten met gasten, schoonmaak en reparaties tot het overhandigen van de sleutel. Verhuur je op de gewone huizenmarkt, dan spaar je jezelf heel wat tijd.

4. Geen kosten voor verbruik

Water, elektriciteit en gas facturen worden verstuurd op naam van de huurders. Doordat zij huren en hun domicilie daar staat, betalen zij alle verbruik. Bij een vakantiewoning zijn deze kosten voor de eigenaar. Uiteraard worden deze wel meegerekend in de prijs.

lege keuken van een huis dat te huur staat.

Nadelen van traditionele verhuur

Gewoon verhuren heeft ten opzichte van vakantieverhuur ook wel wat nadelen.

1. Je verdient veel minder

Je kan simpelweg veel meer verdienen met korte termijn verhuur. Hoewel het iets intensiever is in tijd en de investering wat hoger ligt, is dit wel een model dat loont. Zelfs met een vrij lage bezettingsgraad ben je al in staat om hetzelfde te verdienen als wanneer je kiest voor lange termijn verhuur.

2. Geen flexibiliteit

Jij bent de eigenaar van je woning, maar wanneer je verhuurt verlies je heel wat flexibiliteit. Je hebt niet meer de mogelijkheid om deze zelf te gebruiken in vakanties of weekends.

3. Wettelijke verplichtingen

Als verhuurder zijn er ook heel wat wettelijk verplichtingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat je huurders de woning ter hun beschikking hebben, dat jij de woning onderhoud zodat het kan dienen tot het gebruik waarvoor het verhuurd wordt en dat de huurders een rustig woongenot verzekerd zijn. Dat zijn de drie hoofdverplichtingen waaraan je moet voldoen.

4. Prijs niet makkelijk aanpasbaar

Je prijs kan je niet zomaar aanpassen wanneer je deze te huur aanbiedt op de huizenmarkt. Bij vakantieverblijven kan je dit optrekken wanneer je maar wilt. Als verhuurder van een woning kan je slechts een maal per jaar indexeren. Hierbij moet je voldoen aan een verplicht aantal regels om de huurprijs te wijzigen.

Wat past het best bij jou?

Wat de beste optie is zal voor iedereen anders zijn. Iedereen heeft andere wensen en doelen. Ook de situatie van het vastgoed en hoe het momenteel beheerd wordt zal een grote rol spelen. Zo geniet vastgoed binnen een vennootschap van andere voor- en nadelen dan vastgoed met een privépersoon als eigenaar.

Een van de meest doorslaggevende factoren zal de omzet zijn. Korte termijn verhuur heeft een omzet die tot wel 40% hoger kan liggen dan lange termijn verhuur. Dat is een groot verschil op jaarbasis.

Hou steeds rekening met de mogelijkheden binnen je regio en de seizoensgebonden fluctuaties. Wens je graag meer informatie of advies van een expert? Aarzel dan niet om ons team te contacteren, wij helpen je graag verder met het uitzoeken van de mogelijkheden.


Posted at 20 Feb 2023h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier