DE 10 MEEST GEMAAKTE FOUTEN BIJ HET VERHUREN VAN EEN VAKANTIEWONING


Wanneer je besluit je huis te verhuren op Airbnb, bevind je je plotseling in de boeiende wereld van gastvrijheid en ondernemerschap. De mogelijkheden lijken eindeloos: een extra inkomen, nieuwe mensen ontmoeten en de kans om de schoonheid van jouw plekje te delen met de wereld. Maar, zoals bij elke onderneming, kent ook de vakantieverhuur haar eigen uitdagingen en valkuilen.

In deze blog duiken we dieper in de meest voorkomende fouten die hosts maken en hoe je deze kunt voorkomen. Van misleidende advertenties en niet-optimaal gepresenteerde foto’s, tot het belang van het kennen van lokale regelgevingen.

Wist je bijvoorbeeld dat het enkel vertrouwen op één verhuurplatform je mogelijke inkomsten kan beperken? Of dat je interieur, hoe mooi en doordacht ook, soms een drempel kan zijn voor potentiële gasten?

Lees verder en ontdek de kunst van het succesvol verhuren, en hoe je van jouw Airbnb-verhuur een doorslaand succes kunt maken.

De meest gemaakte fouten door hosts bij het verhuren

Misleidende advertenties en listings

Het kan verleidelijk zijn om je vakantiewoning beter te laten klinken dan het in werkelijkheid is, maar dat is nooit een goed idee. Niet eerlijk zijn over je advertentie is dé manier om slecht van start te gaan op Airbnb.

Meestal resulteert een misleidende beschrijving die een onjuist beeld schetst van je woning uiteindelijk in een negatieve recensie. Je wilt dat je gasten direct weten wat ze kunnen verwachten zodra ze je Airbnb-advertentie bekijken.

Hoe kun je dit voorkomen?

Beschrijf precies hoe het pand eruitziet, bijvoorbeeld hoeveel kamers je hebt en wat er in elke kamer te vinden is. Informeer je gasten over voorzieningen, faciliteiten en de algehele voordelen die je verhuur biedt. Daarnaast kun je ook best meteen eerlijk en transparant zijn over andere zaken zoals een steile trap of een appartementsgebouw zonder lift.

Maak dingen niet mooier dan ze zijn in je beschrijving. Hou het simpel. Je kunt uiteraard wel de voordelen benadrukken, maar ook de minpuntjes zijn goed om te benoemen. Ook als we het hebben over foto’s, is het beter om eerlijk te zijn dan te proberen je gasten te imponeren met onjuiste afbeeldingen.

Geen professionele foto’s van vakantiewoning

De eerste indruk is cruciaal wanneer je je vakantiewoning verhuurt. Dit kan hét verschil maken waarom gasten juist voor jóuw woning kiezen en niet voor die van de buurman. Helaas onderschatten veel verhuurders dit aspect. Te vaak zien we afbeeldingen van lage kwaliteit voorbijkomen. Met scherpe, aantrekkelijke foto’s laat je jouw accommodatie stralen en presenteer je jezelf professioneel. Maar, en dat is een gouden regel: zorg altijd voor een eerlijk en realistisch beeld, zoals eerder benadrukt.

Hoe kun je dit voorkomen?

 • Hoge resolutie: Zorg dat ze minstens 1024 x 683px zijn met een 3:2 ratio. Weet je niet zeker welk formaat je moet kiezen? Kies dan de grootste optie in je camera-instellingen.
 • Ligging en omgeving in beeld: Is de locatie een van jouw sterkste punten? Laat je gasten dan zien wat er allemaal te beleven is in de buurt – van adembenemende uitzichten en stranden tot pretparken en bezienswaardigheden.
 • Orde en netheid: Zorg dat keukenbladen, salontafels en bureaus vrij zijn van rommel. Minder is vaak meer. Presenteer je ruimte zoals gasten deze zullen aantreffen. Onberispelijk en uitnodigend.
 • Zorg voor de juiste belichting: Zet de lichten aan of open de gordijnen om je plek er helder en verwelkomend uit te laten zien. Wacht idealiter op een zonnige dag en kies de beste tijdstippen van de dag met het mooiste licht in de woning.
 • Fotobijschriften voor extra inspiratie: Ga voorbij de feitelijke beschrijvingen. Beschrijf de ervaring die gasten kunnen verwachten in de foto. Dus in plaats van enkel “Balkon” als bijschrift, kun je zeggen: “Kom tot rust met een glas wijn op ons balkon na een dag vol avontuur en ontdekkingen.”

Meer tips om de perfecte foto’s te nemen van je Airbnb? Lees dan onze 20 tips in deze blog en maak spetterende foto’s van je accommodatie.

Geen dynamische prijszetting strategie

Veel hosts die starten met verhuren op Airbnb houden geen rekening met een dynamische prijszetting. Hierdoor lopen ze vaak heel wat verdiensten mis. Door een goede strategie toe te passen op je prijs kun je je inkomsten vergroten zonder dat je boekingen hieronder gaan lijden.

Hoe kun je dit voorkomen?

Je kunt prijzen instellen en laten variëren door je goed te informeren en rekening te houden met:

 • Concurrentie: Bekijk alle concurrentie bij jou in de buurt. Zoek naar vergelijkbare vakantiewoningen of accommodaties die overeenstemmen in het aantal gasten die ze kunnen ontvangen, ligging, voorzieningen en mogelijkheden. Bekijk de verschillende prijzen van deze panden op de verschillende platformen en zet deze naast elkaar. Hierdoor kun je voor jezelf een goede inschatting maken van de mogelijke jaarlijkse omzet.
 • Seizoenen: Een goede strategie houdt ook rekening met hoogseizoen en laagseizoen. Door je prijzen bij te stellen blijf je competitief en kun je je boekingen en verdiensten verhogen.
 • Speciale events: Hou ook rekening met speciale events bij jou in de buurt. Is er jaarlijks een festival of meeting, dan kun je op dat moment je prijzen omhoog trekken. Onderzoek tijdens deze periodes ook je concurrentie om je prijzen competitief te houden.

Geen effectieve communicatie met je gasten

Tip 5: Reageer snel

Bij het verhuren van je accommodatie staan je gasten centraal. Zonder hen is er geen succesvolle verhuur. Vlotte en duidelijke communicatie is dan ook essentieel om van het boekingsmoment tot aan de review een positieve indruk achter te laten. Helaas schieten sommige hosts hierin tekort. Ze laten hun gasten te lang in onzekerheid of geven beknopte, soms zelfs onvolledige antwoorden. Zorg dat jij niet in die val trapt.

Hoe kun je dit voorkomen?

Een open en tijdige communicatie is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen met je gasten. Hier zijn enkele tips om deze veelvoorkomende valkuil te vermijden:

 • Wees proactief: Anticipeer op veelgestelde vragen en stuur je gasten een welkomstmail met alle belangrijke informatie. Denk aan inchecktijden, contactgegevens en eventueel een korte handleiding van de accommodatie.
 • Stel notificaties in: Maak gebruik van platform-notificaties of apps die je direct laten weten wanneer een gast een vraag heeft gesteld. Zo kun je snel reageren en voelen gasten zich gehoord.
 • Houd het persoonlijk: Een persoonlijke touch doet wonderen. Noem je gasten bij hun naam en toon oprechte interesse in hun verblijf.
 • Standaardantwoorden: Voor veelgestelde vragen kun je standaardantwoorden klaar hebben. Dit bespaart tijd en zorgt voor consistentie in je communicatie.
 • Vraag om feedback: Na het verblijf kun je gasten vragen wat ze vonden van de communicatie en hun verblijf. Hieruit kun je waardevolle inzichten halen om jezelf verder te verbeteren. Een bonus van deze aanpak is dat

Onderschatten van de workload

Het runnen van een Airbnb is niet zomaar iets: het vergt toewijding, oog voor detail, organisatie en inzet. Hoe meer eigendommen je verhuurt, hoe meer werk op je bord komt. Maar zelfs bij het verhuren van slechts één appartement of kamer komt veel kijken.

Denk aan het schoonmaken van de ruimte, het aanvullen van benodigdheden zoals toiletpapier en zeep, het beheren van in- en uitchecktijden, de gastencommunicatie en het algemeen onderhoud van de accommodatie.

Als je deze taken onderschat en niet consequent bent in je beheer, loop je het risico dat je niet voldoet aan de verwachtingen van je gasten. Dit kan je reputatie serieus schaden. En een slechte review kan meteen een grote impact hebben op je boekingen. In onze branche is het essentieel om altijd een stap voor te blijven en uit te blinken in wat je doet. De superhost status is steeds het doel.

Hoe kun je dit voorkomen?

Blijf georganiseerd en plan alle werkjes en onderhoudsbeurten ruim op voorhand in. Zorg dat je gebruik maakt van checklists zodat er geen zaken vergeten worden.

Is het toch te veel om te managen? Dan kun je uiteraard ook kiezen voor een Airbnb property manager, zoals Bnb assist dat je helpt bij de verhuur van je vakantiewoning.

Geen kennis hebben van de Btw-wetgeving en lokale wetten

Toeristenbelasting in vlaanderen

Met de snelle groei van Airbnb zijn in veel regio’s de wetten strenger geworden om verhuur via het platform te reguleren. Vooral de afgelopen jaren hebben diverse wetgevingen zich aangepast aan de uitbreiding van Airbnb om zo het gebruik ervan te sturen.

Het is cruciaal om te benadrukken dat de regels sterk variëren per regio en land. Een fout die je absoluut niet wil maken, is nalaten jezelf te informeren over de juridische voorschriften in het gebied waar jouw verhuur zich bevindt. In onze branche is het essentieel om altijd goed op de hoogte te zijn van lokale wetten en regelgevingen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Hoe kun je dit voorkomen?

Informeer je steeds goed op voorhand bij de lokale instanties om te weten waaraan je moet voldoen in jouw regio. Hou ook steeds rekening met de richtlijnen van toerisme Vlaanderen en de huidige btw-wetgeving zodat je op alle vlakken steeds in orde bent.

Geen decoratie, of net te veel

Je vermelding moet natuurlijk datgene uitstralen wat jouw accommodatie bijzonder maakt. Maar tenzij je echt een unieke plek hebt die past binnen de nieuwe categorieën van de Airbnb Zomer Release 2022, zoals een kasteel, is het verstandig om niet te veel moeite te doen om je woning aan een specifiek thema aan te passen of te overdadig te decoreren.

Hoe kun je dit voorkomen?

Tenzij je daadwerkelijk een bijzonder “uniek pand” hebt, zoals een historisch gebouw, is het het beste om je decoratie en thematisering beperkt te houden. Geef je gasten een neutrale omgeving waarin ze zelf hun ideale vakantiesfeer kunnen creëren. Minder is vaak meer. Een veel gekozen mogelijkheid is de minimalistische, Scandinavische stijl. Wil je toch wat inspiratie opdoen? Lees dan zeker ons artikel met tips om je Airbnb nog luxueuzer te maken.

Inzetten op slechts 1 verhuurplatform

Concurrenten Airbnb

Een veelvoorkomende misstap onder Airbnb-verhuurders is dat ze uitsluitend op Airbnb vertrouwen voor hun reserveringen. Er zijn namelijk heel wat meer beschikbare mogelijkheden wanneer we het hebben over vakantieverhuur. Zo kun je je accommodatie ook plaatsen op Booking.com, Interhome of Vrbo.

Ben je op zoek naar nog meer mogelijkheden? Lees dan zeker onze blog over de beste platforms om je vakantiewoning te verhuren in België.

Hoe kun je dit voorkomen?

Door je vanaf de start aan te melden op verschillende platformen bereik je een groter publiek. Het is een goed idee om zeker te kiezen voor zowel Airbnb als Booking.com. Deze twee zijn de grootste platformen binnen de sector en bieden je tal van voordelen vergeleken met elkaar. Dat zijn twee vliegen in een klap.

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je ook een professionele website laten maken voor je vakantiewoning. Het grote voordeel is dat je hier helemaal geen commissie moet betalen aan verhuurplatformen. Hierdoor hou je meer over voor je zelf en creëer je je eigen brand online die je kunt integreren met je social media en je persoonlijke netwerk. Ook gasten die terug willen komen, kunnen dan rechtstreeks bij jou boeken zonder via Airbnb of Booking te hoeven reserveren.

Het geloof dat alle gasten, goede gasten zijn

Hoewel niet elke gast even veeleisend is, moet je als nieuwkomer in de vakantieverhuur goed beseffen dat de industrie de afgelopen jaren explosief is gegroeid en dat de concurrentie moordend is. Vergeet niet dat gasten vaak hoge verwachtingen hebben.

Lees hier hoe je moet omgaan met slechte gasten.

Hoe kun je dit voorkomen?

Een eerste indruk is goud waard. Zorg daarom dat jouw gasten meteen een positieve vibe krijgen. Informeer jouw schoonmaakpersoneel precies over hoe je wilt dat elke kamer eruitziet. Elk detail doet ertoe.

Vergeet ook niet om regelmatig met je gasten te checken of alles naar wens is. Vroegtijdig inspelen op hun behoeften en effectieve communicatie zijn de sleutel tot tevreden gasten.

Niks uit handen willen geven

In je eentje de touwtjes in handen willen houden kan als een uitdaging voelen die je graag aangaat. Echter, de vraag is: is dit wel de beste strategie voor groei en tevredenheid van je gasten?

Veel verhuurders vallen in de valkuil om alles zelf te willen doen, van boekingen tot schoonmaken en van klantenservice tot onderhoud. Maar onthoud goed: delegeren is geen teken van zwakte. Sterker nog, het kan je redding zijn.

Hoe kun je dit voorkomen?

Investeer in goede samenwerkingen. Of je nu iemand nodig hebt voor het onderhoud, de schoonmaak of de administratie, zorg ervoor dat je betrouwbare partners hebt waar je op kunt bouwen. En als je denkt dat het tijd is om je marketingstrategie op te voeren, waarom zou je dan niet overwegen om met experts zoals wij samen te werken?

We bieden op maat gemaakte oplossingen om jouw verhuurervaring naar een hoger niveau te tillen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het groeien en verbeteren van je vakantieverhuur business!


Posted at 06 Feb 2024h
by Laurent Bruggeman

  Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
  via onderstaand formulier