WAT KOST EEN VAKANTIEWONING EN HOEVEEL RENDEMENT KUN JE VERWACHTEN?


Droom jij ervan om een eigen vakantiewoning te bezitten? Of zie je het als een slimme investering voor de toekomst?

Bij Bnb assist helpen we verhuurders sinds 2016 met het succesvol beheren en verhuren van vakantiewoningen op platforms zoals Airbnb en Booking.com. We kunnen dus met zekerheid zeggen dat een vakantiewoning flink kan renderen. Maar wat kost een vakantiewoning nu precies?

In deze blog duiken we in de kosten en het potentiële rendement van zo een vakantiewoning. We geven je een duidelijk overzicht van wat je kunt verwachten, van de aankoopprijs tot de bijkomende kosten, en laten zien hoe je je rendement kunt maximaliseren.

Ook benieuwd naar wat een vakantiewoning kost? Lees dan zeker verder.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

De kosten van een vakantiewoning

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning aan te schaffen, is het belangrijk om alle kosten in kaart te brengen. Dit gaat verder dan alleen de aankoopprijs. Er zijn verschillende factoren en bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden.

Aankoopprijs en locatie

De aankoopprijs van een vakantiewoning kan sterk variëren afhankelijk van de locatie, het pand en de faciliteiten. Een woning aan de Belgische kust of in de stad zal bijvoorbeeld een andere prijsklasse hebben dan een huis in de Ardennen.

Populaire locaties trekken vaak hogere prijzen aan, maar bieden ook potentieel hogere huurinkomsten. De juiste balans vinden tussen je budget en de verwachte inkomsten is hier belangrijk.

Toeristenbelasting in vlaanderen

Financieringsopties

Het financieren van een vakantiewoning kan op verschillende manieren. Veel mensen kiezen voor een hypotheek. Het is belangrijk om te weten dat de rentevoeten voor een tweede woning vaak hoger zijn dan voor je eigen huis.

Daarnaast kunnen de voorwaarden verschillen per bank. Een goed financieel plan en advies van een hypotheekadviseur kunnen helpen om de beste optie te vinden. Vergeet niet om ook rekening te houden met de looptijd en eventuele extra kosten.

Ook goed om weten is dat geschatte huurinkomsten afkomstig van verhuurplatformen zoals Airbnb, Booking, Vrbo of Interhome, niet meetellen als opbrengsten bij de bank. Alleen reguliere huurinkomsten kunnen worden opgenomen in je financieel plan voor de bank.

Bijkomende kosten: notaris, makelaar en belastingen

Bij de aankoop van een vakantiewoning komen ook diverse bijkomende kosten kijken. Denk aan notariskosten voor de opmaak van de akte en registratie van de woning. Daarnaast kan een makelaar helpen bij de zoektocht en aankoop, maar hiervoor betaal je wel een commissievergoeding.

Vergeet ook de belastingen niet: registratierechten, onroerende voorheffing en eventuele gemeentelijke heffingen kunnen een flink bedrag vormen. Informeer je goed voor je aan de slag gaat bij een bevoegde instantie.

Onderhouds- en beheerskosten

Onderhoudskosten kunnen variëren van reguliere schoonmaak en tuinonderhoud tot grotere reparaties zoals dakwerken of schilderwerk. Daarnaast zijn er beheerskosten als je ervoor kiest om een professioneel bedrijf in te schakelen voor gastencommunicatie, schoonmaak en het optimaliseren van je verhuurprofiel.

Maak voor je wil starten een duidelijk overzicht van de geschatte kosten en uitgaven zodat je een goed beeld krijgt van de situatie. Door op voorhand rekening te houden met deze zaken bespaar je jezelf een hoop problemen of onverwachte uitgaven in de toekomst.

Potentieel rendement van een vakantiewoning

Het rendement van een vakantiewoning kan aantrekkelijk zijn, maar het hangt af van verschillende zaken. Het is niet alleen de aankoopprijs die telt, maar ook hoe je de woning beheert en verhuurt. Dit zijn volgens ons enkele van de belangrijkste zaken die een impact hebben op je rendement:

Huurinkomsten per seizoen

Je huurinkomsten kunnen sterk variëren afhankelijk van het seizoen. In de zomermaanden en tijdens de feestdagen is de vraag naar vakantiewoningen vaak het hoogst, dus dan verdien je meer.

In het laagseizoen kun je mogelijk lagere tarieven rekenen, maar dit kan worden gecompenseerd door speciale aanbiedingen en langere verblijven. Als je een vakantiewoning aankoopt is het dus goed om rekening te houden met het seizoen, feestdagen en eventuele evenementen in de buurt. Zorg er voor dat je vakantiewoning ook steeds vrij is op deze momenten.

Wil je zelf je vakantiewoning gebruiken in vakanties en op feestdagen? Weet dan dat je rendement voor verhuur drastisch lager zal liggen.

Bezettingsgraad en seizoensinvloeden

oranje stoelen op een groot terras in een groene omgeving. Herfst

De bezettingsgraad is het percentage van de tijd dat je woning verhuurd is. Een hoge bezettingsgraad betekent meer inkomsten, maar deze kan fluctueren afhankelijk van de tijd van het jaar en de locatie van je woning.

Seizoensinvloeden spelen hierbij een grote rol. Een woning aan de kust zal bijvoorbeeld populairder zijn in de zomer, terwijl een chalet in de Ardennen het hele jaar door aantrekkelijk kan zijn. Breng voor jezelf en de locatie van je vakantiewoning de seizoenen en periodes goed in kaart. Dit kan je helpen bij het afstellen van je verhuurstrategie en prijszetting.

Factoren die het rendement beïnvloeden

Het rendement van je vakantiewoning wordt beïnvloed door diverse factoren. Het is belangrijk om te begrijpen welke elementen een rol spelen, zodat je gericht kunt inspelen op de kansen en uitdagingen. Hier bespreken we de belangrijkste factoren die het rendement van je vakantiewoning kunnen beïnvloeden.

Locatie en populariteit van het vakantiegebied

De locatie van je vakantiewoning is een van de meest bepalende factoren voor het rendement. Een woning in een populair vakantiegebied zal over het algemeen hogere huurinkomsten genereren dan een woning in een minder bekende regio. Denk hierbij aan toeristische hotspots zoals de Belgische kust, Brugge, Gent, Antwerpen en Brussel.

Daarnaast speelt de bereikbaarheid een rol. Als de woningen vlak bij deze trekpleisters liggen en makkelijk te bereiken zijn met openbaar vervoer of de wagen, speelt dit in je voordeel. Het is dus verstandig om te investeren in een locatie die populair is bij vakantiegangers en goed bereikbaar is.

Kwaliteit en voorzieningen van de woning

De kwaliteit en voorzieningen van je vakantiewoning zijn direct van invloed op zowel de huurprijs als de bezettingsgraad. Een goed onderhouden woning met moderne voorzieningen zoals een goed uitgeruste keuken, comfortabele meubels en snelle Wi-Fi zal meer huurders aantrekken en hogere tarieven kunnen rechtvaardigen. Ook extra luxe, zoals een zwembad, sauna of jacuzzi, zorgt ervoor dat je je prijs kunt optrekken.

Investeer in kwaliteit en zorg ervoor dat je woning regelmatig wordt onderhouden. Dit zorgt voor een betere gasten ervaring, betere beoordelingen én meer boekingen.

Marketing en verhuurstrategieën

Effectieve marketing en slimme verhuurstrategieën kunnen het verschil maken tussen een gemiddelde en een zeer succesvolle vakantiewoning. Het optimaliseren van je vermelding op platforms zoals Airbnb en Booking.com is hierbij onmisbaar.

Zorg voor professionele foto’s, aantrekkelijke beschrijvingen en competitieve prijzen om goed te ranken met je vakantiehuis. Bnb assist kan je hierbij ondersteunen door je profiel te optimaliseren, je verhuurstrategie te verbeteren en je woning professioneel te presenteren. Het resultaat is een hogere zichtbaarheid en een betere bezettingsgraad.

Voor- en nadelen van investeren in een vakantiewoning

Het investeren in een vakantiewoning kan aantrekkelijke voordelen bieden, maar het is ook belangrijk om de mogelijke nadelen te overwegen. Hier onder bespreken we beide kanten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen

 • Inkomsten genereren: Een van de grootste voordelen is het potentieel om extra inkomsten te genereren. Door je vakantiewoning te verhuren, kun je een stabiele stroom van huurinkomsten krijgen, vooral tijdens piekseizoenen.
 • Waardestijging: Vakantiewoningen kunnen in waarde stijgen, vooral als ze zich in populaire en opkomende gebieden bevinden. Dit kan op de lange termijn een aanzienlijke vermogensgroei opleveren.
 • Persoonlijk gebruik: Naast verhuur kun je de woning zelf gebruiken voor vakantie. Dit biedt een persoonlijke en comfortabele vakantiebestemming zonder extra kosten.

Nadelen

 • Onderhoud en beheer: Een vakantiewoning vereist frequent onderhoud en beheer. Dit kan tijdrovend en kostbaar zijn, vooral als je niet in de buurt woont.
 • Seizoensgebonden inkomsten: De huurinkomsten kunnen seizoensgebonden zijn, wat betekent dat je rekening moet houden met periodes van lagere bezettingsgraad en inkomsten.
 • Financiële risico’s: Het kopen van een vakantiewoning is een grote investering. Financiële risico’s zoals fluctuaties in de vastgoedmarkt en renteveranderingen kunnen invloed hebben op je rendement.
 • Regelgeving en belastingen: Lokale regelgeving en belastingvoorschriften kunnen complex en tijdrovend zijn om na te leven. Dit kan extra kosten en administratieve lasten met zich meebrengen.

Het maximale uit je rendement halen? Werk samen met Bnb assist!

Wil je het maximale uit je investering halen zonder je zorgen te maken over de dagelijkse operationele taken? Bij Bnb assist staan we klaar om je te helpen. Onze diensten omvatten alles van gastencommunicatie en schoonmaak tot de optimalisatie van je verhuur profiel en professionele fotografie.

Al sinds 2016 ondersteunen we verhuurders om het maximale rendement uit hun vakantiewoning te halen. Door met ons samen te werken, kun je genieten van een hogere bezettingsgraad, betere huurprijzen en positieve recensies, zonder de stress van het beheer.

Conclusie

Investeren in een vakantiewoning kan een lucratieve en bevredigende onderneming zijn, mits je goed op de hoogte bent van de kosten en factoren die het rendement beïnvloeden. Door strategisch te investeren en samen te werken met de experts van Bnb assist, kun je de voordelen maximaliseren en de nadelen minimaliseren.

Of je nu op zoek bent naar een persoonlijke vakantiebestemming of een bron van extra inkomsten, een goed beheerde vakantiewoning kan een waardevolle aanvulling zijn op je investeringsportefeuille. Neem de tijd om grondig onderzoek te doen, plan zorgvuldig en profiteer van de voordelen die een vakantiewoning te bieden heeft.


Posted at 03 Jun 2024h
by Laurent Bruggeman

  Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
  via onderstaand formulier