DE 4 BESTE BOOKING.COM ALTERNATIEVEN VOOR HOSTS


Wil je als host aan de slag gaan met het verhuren van je woning? Dan kom je al vaak uit bij de grootste bedrijven op de markt. Booking.com is een van deze giganten binnen de toeristische sector. Ze hebben een groot aanbod aan verschillende accommodaties wereldwijd.

Met het komende nieuwe jaar is het goed om eens naar de mogelijkheden en de opties te kijken. Want Booking.com is al lang niet meer de enige dat je kan helpen met het verhuren van je vakantiewoning. Daarom geven we je in dit artikel een samenvatting van de beste alternatieven in 2024 en waarom.

Airbnb

airbnb logo met een blauwe zee op de achtergrond

Nog een van de grootste spelers op de markt is uiteraard Airbnb. Als je al een host bent, dan heb je er zeker al van gehoord. Naast Booking is Airbnb een vaste waarde binnen de toeristische sector en niet meer weg te denken van het toneel.

Gecombineerd zijn Airbnb en Booking maar liefst goed voor een half miljard toeristen per maand. Dat zijn enorme cijfers waar ook jij ongetwijfeld een graantje van kan meepikken.

De verschillen

Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee platformen. Hoewel het in rechte lijnen gaat om vakantie verhuur aan toeristen hebben ze beide een zeer verschillende insteek.

Airbnb legt namelijk de focus meer op ervaringen en het gevoel dat je hebt bij een woning of regio. Het is ook op specifieke ervaringen en wensen dat Airbnb nu dusdanig filtert terwijl Booking eerder de traditionele manier toepast.

Naast accommodaties kan je ook ervaringen boeken op Airbnb. Dit zijn activiteiten dat eigen zijn aan een bepaalde streek of regio.

Airbnb maakt ook het verschil in het soort accommodaties dat beschikbaar staat. Zo is het bedrijf al van de start enkel bezig geweest met de verhuur van particuliere woningen. Booking daarentegen was gestart met het aanbieden van hotels en resorts en is pas later begonnen met particuliere woningen zoals Airbnb.

Ondertussen zijn beide platformen uitgegroeid tot de grootste spelers op de markt en zijn ze beide een goede keuze als je graag de opbrengst van je woning wil maximaliseren. Door je te focussen op de twee kan je twee erg verschillende doelgroepen aanspreken met je accommodatie.

Niet onbelangrijk is ook het commissiesysteem dat de platformen gebruiken. Hoewel ze erg verschillen van elkaar zal op het einde van de rit de commissie dat je moet afstaan ongeveer hetzelfde zijn. Bij alle twee mag je rekenen op ongeveer 14% van de opbrengsten.

Vrbo

Als je een vakantiewoning hebt en je hebt reeds gedacht aan de verschillende platformen dan moet Vrbo ook op je radar staan. Hoewel dit platform in geen enkel opzicht zo groot lijkt als de vorige twee, is het toch een goede en vertrouwde keuze voor veel reizigers.

Het vroeger bekende HomeAway veranderde de naam naar Vrbo maar legt nog steeds de focus op familievakanties. Als een van de oudste (1995) en tevens het eerste platform voor toeristische verhuur is ook dit een welkome toevoeging met een enorm netwerk wereldwijd.

De verschillen

Vrbo legt ook de nadruk op traditionele vakantiewoningen voor een familiereis. Je zal er dus geen hotels, hostels of resorts vinden zoals op booking, maar eerder een goede aanpak op een kleinere schaal met een duidelijke focus op private locaties en vertrouwen.

Vrbo heeft een eigen netwerk van trouwe gebruikers en reizigers die steevast kiezen voor dit platform. Hierdoor kunnen ook zij jaarlijks miljoenen families helpen met een van hun 2 miljoen beschikbare vakantiewoningen.

Een groot voordeel van Vrbo is het verschil in commissie dat het platform vraagt. Hoewel het een kleiner bereik heeft maakt dat het toch erg interessant. Je kan al van start gaan met het basiscommissie model dat slechts 8% vraagt van je totale verhuurprijs.

Tripadvisor

tripadvisor met tropische achtergrond

Tripadvisor is net als Vrbo een Amerikaans bedrijf dat vooral de focus legt op de Amerikaanse markt. Maar ook hier in België en Nederland kan je woningen, appartementen en huizen vinden om te verblijven.

Tripadvisor is vooral bekend om zijn beoordeling functies. Hier kan je makkelijk nagaan wat de beoordelingen zijn van bepaalde hotels, restaurants of activiteiten in de buurt. Het verhuur gedeelte blijft echter minder populair bij veel toeristen.

De verschillen

Net zoals de vorige twee ligt de focus hier vooral op het verhuren van particuliere woningen. Geen grote bedrijven of hotels, maar kleinere privé woningen waar je terecht kan tijdens het reizen voor een authentieke ervaring.

Nog een erg groot verschil waar tripadvisor het verschil maakt is in de commissie dat gevraagd wordt. Met slechts 3% van de totale prijs is dit erg goedkoop als host om te gaan verhuren.

Het nadeel is wel dat er minder boekingen binnenkomen via dit platform. Mede dankzij het gebrek aan populariteit en een stevige concurrentie binnen de niche.

Interhome

Interhome logo met tropische achtergrond

Interhome is tot slot ook een goede speler op de markt. Hoewel dit bedrijf ook niet zo groot is als de voorgenoemde is het toch steeds een goede keuze dat kwaliteit en service hoog in het vaandel draagt.

Meet een aanbod van meer dan 35.000 beschikbare vakantiewoningen in 27 landen vind je hier voor elk wat wils. Als host is ook Interhome een makkelijke en goede keuze als je op zoek bent naar een extra optie om je woning of appartement te verhuren.

De verschillen

Het grootste verschil met Booking.com is waarschijnlijk de schaal waarop ze werken. Omdat het een kleiner platform is kunnen ze meer inzetten op een persoonlijke aanpak. Dit terwijl ze steevast de Zwitserse kwaliteit garanderen.

Door de hoge standaarden van het platform vormt dit een goed alternatief voor mensen die nog steeds op zoek zijn naar een extra mogelijkheid om hun woning te verhuren.

Conclusie

Als je je vakantiewoning wil verhuren in 2023 dan is het goed om je opties te bekijken. Je zal misschien zelf een voorkeur hebben voor een bedrijf of een methode. Maar Booking.com is zeker niet de enige speler dat een juiste keuze kan zijn voor jou.

Als je je vakantiewoning wil verhuren in 2023 dan is het goed om je opties te bekijken. Je zal misschien zelf een voorkeur hebben voor een bedrijf of een methode. Maar Booking.com is zeker niet de enige speler dat een juiste keuze kan zijn voor jou.

Maak daarom een goede combinatie dat past bij jouw wensen en visie om het meeste uit je vakantiewoning te halen in het komende jaar.

Met welke bedrijven kan Bnb assist je helpen

Bnb assist is al jarenlang actief binnen de toeristische verhuur op verschillende platformen zoals Airbnb, Booking en Vrbo. Door telkens een goede combinatie te voorzien met geoptimaliseerde listings haal je steeds het meeste uit je woning voor de beste prijs.

De combinatie waar wij het meeste succes mee zien is de combinatie tussen Booking en Airbnb. Door het grote bereik van de twee platformen en de verschillende doelgroep zien we dat dit vaak het meest positieve effect heeft. Zo beperk je het werk en maximaliseer je je inkomsten en boekingen. Snel en eenvoudig.

Laat je je ook graag bijstaan door een team van professionals? Kies dan voor de services van Bnb assist en ga zorgeloos verder met verhuren. Wij regelen alles van boenen tot bellen zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken. Contacteer ons nu voor meer info of ontdek hier hoeveel je kan verdienen met je vakantiewoning.


Posted at 28 Nov 2022h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier