BESTE ALTERNATIEF VOOR AIRBNB? DIT ZIJN DE CONCURRENTEN EN DE VERSCHILLEN.


Als je als host aan de slag wilt gaan met het verhuren van je woning, appartement of accommodatie, zijn er verschillende platforms waar je terecht kunt. Airbnb is één van de grootste spelers op de markt en biedt een breed aanbod aan accommodaties wereldwijd. De kans is dan ook erg groot dat je je als eerste tot dit platform zal wenden.

In het nieuwe jaar kan het echter goed zijn om ook naar andere opties te kijken. Er zijn namelijk diverse alternatieven en concurrenten voor Airbnb zoals bijvoorbeeld Interhome, VRBO, Tripadvisor en Booking.com die je ook kunnen helpen met het boeken van je vakantiewoning. Het is aan te raden om de verschillende platforms te vergelijken en te bepalen welk platform het beste aansluit bij je behoeften.

In dit artikel over de concurrentie van Airbnb bekijken we de meest populaire concurrenten waar je je vakantiewoning te huur kan aanbieden. De bedrijven die ter sprake komen zijn onder andere:

  • Booking.com
  • VRBO
  • Interhome
  • Tripadvisor
  • Flipkey
Verschillen Airbnb en concurrenten

Booking

Booking.com is een online aanbieder van reis accomodaties en vakantieverhuur voor toeristen die op zoek zijn naar een verblijf in het buiten- of binnenland of last minutes. Vroeger was Booking.com vooral bekend voor het vinden van hotels en resorts.

Met de opkomst van Airbnb heeft Booking.com dan ook beslist om vakantiehuizen aan te bieden binnen hun gamma. Tegenwoordig vindt je dus ook hier een heel scala aan villa’s, vakantiehuizen, appartementen, studio’s en kamers die verhuurd worden door particulieren. Je kan dus steeds rekenen op een groot aanbod en verschillende mogelijkheden waaronder hotels en privé woningen.

Dit maakt Booking.com tot een van de grootste concurrenten van Airbnb en een geschikt alternatief voor hosts. Met het wereldwijd bereik op alle denkbare vakantiebestemmingen kan je werkelijk overal een fijne vakantiewoning boeken.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

Waarin Booking.com anders is dan Airbnb is vooral in hoe eenvoudig je kan vergelijken en schakelen tussen verschillende mogelijkheden in vakantiebestemmingen en accommodaties. Zo vind je er niet alleen vakantiehuisjes maar ook hotels of een resort op je favoriete bestemming of steden. Dit geeft je de mogelijkheid om te vergelijken en te kiezen zonder te veranderen van aanbieder.

Nog een belangrijk verschil tussen de twee aanbieders is de focus in marketing en hun plan van aanpak. Airbnb zet namelijk sterk in op het aanbieden van een ervaring en een gevoel. Booking.com legt de focus meer op het aanbieden van de accommodatie zelf. Beide hebben wel een groot aanbod wat een plas is voor toeristen.

Hoe dan ook, beide bedrijven zijn niet meer weg te denken van de toeristische industrie en concurreren beide voor een eerste plaats. Ze hebben elk een eigen publiek dat erg verschilt van elkaar met andere noden en verwachtingen. Ze vullen elkaar dus goed aan en zorgen beide voor een aangename ervaring bij je gasten.

Ook als we het hebben over de service fee voor eigenaren verschillen beide bedrijven niet veel van elkaar. Het zal steeds schommelen afhankelijk van je verblijfplaats. Gemiddeld ligt de commissie dat je betaald als host rond de 14% op een complete reservering op beide platformen.

Vrbo

Als je een woning hebt en op zoek bent naar een platform voor de verhuur van je accommodatie dan is Vrbo (voorheen HomeAway) een goede optie om in overweging te nemen. Hoewel het platform misschien niet zo groot is als de vorige twee, zijn er heel wat reizigers die Vrbo gebruiken.Als je een woning hebt en op zoek bent naar een platform voor de verhuur van je accommodatie dan is Vrbo (voorheen HomeAway) een goede optie om in overweging te nemen. Hoewel het platform misschien niet zo groot is als de vorige twee, zijn er heel wat reizigers die Vrbo gebruiken.

Vrbo biedt een breed netwerk aan van accommodaties en vakantiehuizen op verschillende bestemmingen wereldwijd. Ze richten zich voornamelijk op familievakanties en is een van de oudste platforms voor toeristische verhuur. Als particulier verhuurder is een samenwerking met Vrbo zeker een mogelijkheid.

Het grote verschil bij Vrbo is dat hun focus ligt op een traditionele vakantiewoning. Dit is een uitgelezen keuze voor families die samen op reis gaan. Je kan op dit online platform dus geen resort, hotel of hostel vinden maar wel private locaties die vertrouwen en kwaliteit uitstralen. De perfecte alternatieven om aan de drukte te ontsnappen.

Nog een groot verschil tussen Vrbo en Airbnb is het commissiemodel voor de verhuurder. Hoewel dit platform een veel kleiner bereik heeft dat de grotere spelers kan het misschien toch interessant zijn om te overwegen je onroerend goed hier aan te bieden. Als je aan de slag gaat met verhuren op Vrbo start je met een basis commissie van 8%, wat heel wat minder is dan Airbnb.

Dromerige Airbnb accommodatie

Interhome

Nog een speler dat meespeelt op de huidige markt en als concurrentie van Airbnb is Interhome. Hoewel het niet zo groot is als de meeste is er wel steeds een grote focus op kwaliteit en een uitstekende service voor gasten en hosts.

Je vindt op het platform van Interhome maar liefst meer dan 35.000 beschikbare vakantiewoningen, huizen, appartementen en accommodaties in meer dan 27 landen. Zo is er voor elk wat wils in je favoriete stad of bestemming. Kies voor kwaliteit en service en overweeg om je onroerend goed ook aan te bieden op dit platform.

Het Zwitserse bedrijf Interhome is dus een erg goede keuze als je op zoek bent naar een platform om villa’s, vakantiewoningen, appartementen of studio’s te huur aan te bieden voor reizigers. Het grootste verschil dat ze hier maken in vergelijking met een platform zoals Airbnb is de schaal waarop ze tewerk gaan.

Omdat alles veel kleinschaliger is, kunnen ze hun aanpak persoonlijker maken voor elke eigenaar. Dit, bovenop de belofte van de Zwitserse kwaliteit, maakt ook dit platform erg aantrekkelijk voor hosts en concurrentie voor Airbnb.

Tripadvisor

Iedereen heeft wel al gehoord van Tripadvisor maar er zijn slecht weinigen die denken aan vakantiewoningen bij het horen van deze naam. Het Amerikaanse bedrijf heeft echter een volledig platform ontwikkeld voor hosts waar ze hun vakantiewoning kunnen aanbieden aan gasten.

Hoewel de focus van Tripadvisor vooral op de Amerikaanse markt ligt kan je ook in België en Nederland heel wat accommodaties vinden. En net zoals de bovengenoemde zijn ook dit particuliere woningen en appartementen.

Naast de bekende beoordelingen en reviews die je kan terugvinden, kan je nu ook je woning verhuren aan toeristen. Hoewel het verhuurplatform niet zo populair is als het beoordelingsplatform is het wel steeds een mogelijkheid voor hosts die op zoek zijn naar manieren om hun bezettingsgraad te maximaliseren.

Waarin Tripadvisor verschilt van Airbnb is vooral het commissiemodel. Tripadvisor vraagt slecht een luttele 3% van de totale prijs als commissie. Dit zorgt er voor dat Tripadvisor met een grote voorsprong het goedkoopste verhuurplatform is uit alle mogelijkheden voor hosts.

Wat wel erg belangrijk is om te vermelden is dat het platform erg weinig gasten en bezoekers aantrekt. De commissie mag dan erg laag zijn, hetzelfde kan gezegd worden van de resultaten voor het verhuren van vakantiehuizen.

FlipKey

Flipkey is ook een bekend platform en is onderdeel van de Tripadvisor familie. Het is een platform dat net zoals Airbnb, verschillende vakantiehuizen en locaties aanbiedt op verschillende locaties wereldwijd. Wat goed is om weten is dat wanneer je listing wordt aangemeld bij Tripadvisor rentals, dit ook automatisch terechtkomt op FlipKey.

Welk platform past het beste bij jou?

Airbnb lijkt nog steeds de controle te behouden als de nummer één wanneer we het hebben over het aanbieden van accommodaties. Wanneer je start met het aanbieden van je woning of accommodatie is het steeds goed om alle mogelijkheden te bekijken. Misschien heb je zelf een voorkeur voor een bedrijf omdat je er zelf altijd zal boeken? Of misschien heb je liever de ene aanpak buiten de andere.

Hoe dan ook is het steeds goed om alle mogelijkheden te bekijken, want Airbnb is zeker geen alleenheerser op de markt. Er bestaan heel wat concurrenten die aan appartementen, huizen of andere accommodaties aanbieden aan toeristen.

Kies voor het bedrijf dat aansluit bij jouw visie en noden of kies voor een combinatie van verschillende advertenties. Zo maximaliseer je je mogelijkheden en verhoog je het inkomen van je Airbnb.

Wat denk jij van onze lijst over de concurrentie Airbnb?

Laat je helpen door een professional van Bnb assist

Bnb assist is al jarenlang actief binnen de toeristische verhuur op verschillende platformen zoals Airbnb, Booking.com en Vrbo. Door telkens een goede combinatie te voorzien met geoptimaliseerde advertentie haal je steeds het meeste uit je woning voor de beste prijs.

De combinatie waar wij het meeste succes mee zien is de combinatie tussen Booking.com en Airbnb. Door het grote bereik van de twee platformen en de verschillende doelgroep zien we dat dit vaak het meest positieve effect heeft. Zo beperk je het werk en maximaliseer je je inkomsten en boekingen. Snel en eenvoudig.

Laat je je ook graag bijstaan door een team van professionals? Kies dan voor de diensten van Bnb assist en ga zorgeloos verder met verhuren. Wij regelen alles van boenen tot bellen zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken. Contacteer ons nu voor meer info of ontdek hier hoeveel je kan verdienen met je vakantiewoning.

Wil je graag wat extra informatie over de diensten dat we ter beschikking hebben? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website. Wij helpen je met veel plezier verder.

Bnb assist ondersteunt je graag in de korte termijn verhuur van je vakantieaccommodatie.  We overlopen samen de voor- en nadelen van de verschillende platformen en beslissen op basis van jouw wensen, publiek en aanbod op welke de platformen je accommodatie te huur zal worden aangeboden. Wij voorzien de advertentie van aantrekkelijke teksten en foto’s  om een optimaal rendement te garanderen. Daarnaast voorziet Bnb assist voor alle randactiviteiten, zoals de organisatie rond de ontvangst van de gasten, opvolging van boekingen, linnen verhuur, schoonmaak en onderhoud.


Posted at 09 Jan 2023h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier