WAAROM VERHUREN VIA AIRBNB? ONTDEK DE 12 VOOR- EN NADELEN!


Dat Airbnb ondertussen een van de grootste toeristische platformen is, dat is geen geheim meer. Je kunt er als reiziger de wereld verkennen en telkens een unieke en lokale ervaring beleven. Het biedt telkens een geheel eigen ervaring aan en het is een fijne afwisseling aan de vele hotelkamers.

Maar ook voor hosts en verhuurders biedt het platform heel wat mogelijkheden. Zeker met de grote populariteit van het Amerikaanse bedrijf, is het goed om de afweging te maken als je hebt geinvesteerd in vastgoed. In deze blog lees je de 12 voor- en nadelen van verhuren via Airbnb.

Wat is (een) Airbnb?

Airbnb is een online platform dat zich specialiseert in toeristisch verhuur door particulieren. Gasten kunnen via dit platform een reservatie boeken om te verblijven in de woning van iemand anders. Particulieren die een centje willen bijverdienen door hun woning te verhuren op Airbnb of een extra kamer willen verhuren voor korte termijnen, kunnen zich gratis registreren via Airbnb en zo hun ruimte laten renderen.

Een Airbnb accommodatie refereert dus naar een verblijf die verhuurd wordt via het platform Airbnb. 

Airbnb is ondertussen razend populair en is al actief in meer dan 100 000 steden en 220 landen. Ondertussen staan er enorm veel verschillende soorten accommodaties te huur op het platform. Een boomhut, vuurtoren, kamer in een kasteel, woonboot, … zijn hier voorbeelden van. 

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

Waarom (ver)huren via Airbnb?

Airbnb is ondertussen uitgegroeid tot een geliefd platform voor zowel huurders als verhuurders. Het is een van de beste platformen voor verhuurders en je kan rekenen op een goede klantendienst. Daarnaast is het voor gasten een ideaal platform om je thuis te voelen op verplaatsing en je vakantiebestemming te leren kennen vanuit de ogen van een local.

Maar hoewel er erg veel voordelen zijn aan verhuren via Airbnb zijn er zoals bij ieder platform ook enkele nadelen waarmee je best rekening houdt. We sommen ze hieronder voor je op. 

De voordelen van Airbnb

1. Gratis listing

Wanneer je start als verhuurder, is de aanmaak van jouw gebruikersprofiel en het verschijnen op het Airbnb platform helemaal gratis. Met een aantrekkelijk geschreven omschrijving en professionele foto’s van de ruimte trek je snel heel wat mogelijke huurders aan.

2. Niet duurder dan andere platformen

In vergelijking met Booking.com bijvoorbeeld moet je als host hetzelfde betalen. Dit neemt niet weg dat op verschillende platformen aanwezig zijn meer zichtbaarheid, meer boekingen en dus ook meer inkomsten oplevert. Overweeg daarom om zichtbaar te zijn op meerdere platformen tegelijk.

Ben je niet zeker wat de juiste aanpak is voor jou? Vraag hier een gratis schatting aan en ontdek hoeveel jij kunt verdienen.

3. Veel variatie

Je kan allerlei soorten vastgoed terugvinden op Airbnb! Van boomhutten tot woonboten tot zelfs kastelen… je kan het zo gek niet bedenken. Wil je jouw gehele woning verhuren of enkel een kamer? Alles kan!

4. Je bepaalt je eigen prijs

Als host bepaal jij volledig zelf hoeveel je vraagt per nacht, per week, per maand en in ieder seizoen. Wil jij graag je inkomsten maximaliseren? Hanteer dan flexibele prijszetting.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

5. Flexibiliteit

Je bepaalt als verhuurder zelf wanneer jij je kamer of woning ter beschikking stelt voor gasten. Komt er bijvoorbeeld familie langs of wil je zelf genieten van je buitenverblijf dan hou je je ruimte lekker voor jezelf door de kalender te blokkeren!

6. Goede filtermogelijkheden

Het Airbnb platform is zo gebouwd dat de gasten kunnen filteren op alles wat zij zelf belangrijk vinden. Zo kunnen ze filteren op locatie, specifieke regio, voorzieningen, datum, soort accommodatie, bereikbaarheid, parking enzomeer.

7. Bescherming voor hosts

Aircover beschermt hosts tegen schade en dat, helemaal gratis. Zo krijgen hosts aansprakelijkheidsbescherming en zijn ze gedekt voor schade door gasten en huisdieren en kunnen grondige reiniging ten gevolge van nalatigheid door gasten makkelijker terugbetaald worden. 

8. Een ervaring rijker

Gasten zijn sowieso een ervaring rijker dankzij het lokale karakter van de verblijven die geboekt kunnen worden via Airbnb. Daarnaast heeft Airbnb ook zijn diensten uitgebreid door het mogelijk te maken een “ervaring” aan te bieden. Denk maar aan city tours, bar crawls, kooklessen die gegeven worden door andere hosts,… Je kan het zo gek nog niet bedenken! 

De nadelen van Airbnb

9. Mogelijke schade

Hoewel de Aircover voor hosts garantie al heel wat schade dekt, ben je zoals bij iedere verzekering nooit voor alle mogelijke schade beschermd. Er is altijd een klein risico dat je schade loopt, maar je kunt hier in zeker mate op anticiperen door goed de reviews van de gasten te lezen.

Zoals hosts reviews krijgen, krijgen gasten namelijk ook een review van de gastheer of -vrouw. Hierdoor kun je bekijken of andere hosts ooit al slechte ervaringen hebben gehad met de gast in kwestie.

10. Oneerlijke advertenties

Als gast is het soms moeilijk in te schatten hoe de ruimte en omgeving waar je terecht komt in het echt zullen zijn. Soms komt wat je online op de foto’s ziet niet 100% overeen met wat je dacht geboekt te hebben.

Lees daarom altijd goed de reviews van de accommodatie voor je een Airbnb woning boekt. Ervaar je problemen of voel je je niet comfortabel bij een host? Geef dit dan aan bij Airbnb, ze reageren zeer snel en zijn bereid om mee een oplossing te zoeken.

Wanneer je samenwerkt met Bnb assist stellen we een professionele advertentie op en communiceren we steeds duidelijk met de klant. Hierdoor krijgen onjuiste advertenties niet de kans en loop je geen inkomsten mis.

11. Kosten en belastingen

Verhuren bij Airbnb is niet gratis, als verhuurder betaal je net zoals op andere platformen een service fee op je inkomsten.

Dit kan op 2 manieren: gedeelde servicekosten (beiden host en gast betalen een deel) of alleen servicekosten voor de host. De servicekosten die de host verschuldigd is, worden ingehouden op de uitbetaling. 

Bij gedeelde servicekosten betalen de eigenaars 3% aan servicekosten. Indien je kiest om enkel als host deze kosten te dragen, betaal je tussen de 14% en 16%. Die worden berekend op het subtotaal van de reservering (inclusief alle kosten zoals schoonmaakkosten).

Gasten betalen bovendien ook kosten aan Airbnb zoals de servicekost. Woon je in België dan ben je tenslotte ook onderhevig aan het Belgische belastingsysteem. Afhankelijk van hoe vaak je jouw ruimte verhuurt betaal je ongeveer 10% belastingen of 33% belastingen wanneer je verhuurt als hoofdactiviteit.

12. Annulering van reservaties

Gasten zullen soms hun reservatie moeten annuleren om verschillende redenen. Zeker sinds het aanvangen van de pandemie is last-minute annuleren helaas niet meer zo zeldzaam. Hou er rekening mee dat dit kan leiden tot gederfde inkomsten. Je kan dit wel vermijden door een zeer-streng annuleringsbeleid te hanteren op je advertentie.

Heb je twijfels over wat de beste methode is voor jou om annulaties tegen te gaan? Vraag het dan aan een van onze Airbnb-experts. Zij helpen je met veel plezier verder.

Conclusie: Waarom verhuren via Airbnb?

Zoals je kon lezen heeft (ver)huren via Airbnb heel wat voordelen. Verhuren via Airbnb is een slimme manier om wat bij te verdienen en het is een gebruiksvriendelijk platform waarop je kan vertrouwen. Heb je extra advies nodig of heb je geen tijd om je er zelf mee bezig te houden? Neem dan een Airbnb property manager onder de arm die jou volledig kan ontzorgen.


Posted at 01 Dec 2021h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier