JE HUIS VERHUREN OP AIRBNB, HOE BEGIN JE ER AAN?


Je huis verhuren op Airbnb lijkt een hele uitdaging als je er over nadenkt. Maar je weet dat je best wat extra kan verdienen met het verhuren van je accommodatie op dit platform. Het is werkelijk een van de beste manieren om het maximale uit je vakantiewoning te halen.

Maar hoe begin je er aan?

En wat zijn nu de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden?

In dit artikel leggen we je uit wat Airbnb is, wat de voordelen zijn en geven we een aantal tips om het maximum uit je listing te halen.

Bnb Assist is al jaren actief in de toeristische verhuur sector en hielp al honderden accommodaties met de verhuur op Airbnb en soortgelijke platformen. Door onze grote kennis van de verschillende platformen en mogelijkheden kunnen we je dan ook op weg helpen.

Wat is Airbnb?

Airbnb is een platform dat zich specialiseert in toeristisch verhuur door particulieren. Via Airbnb kan je bijna overal ter wereld een overnachting boeken in de woning van iemand anders. Je vindt er werkelijk alles, van boomhutten tot boten en kastelen. Je mogelijkheden zijn onbeperkt.

Het is tevens ook het perfecte platform voor particulieren die een centje bij willen verdienen met korte termijn verhuur. Je kan je gratis registreren op het platform en je woning of accommodatie te huur aanbieden.

airbnb logo bovenop een foto van een airbnb aan het meer

Wat zijn de voordelen van je huis verhuren op Airbnb?

Er hangt een heel aantal voordelen vast aan je huis verhuren op Airbnb. Wat alle voordelen precies zijn zetten we hieronder uiteen.

Gratis listing op het platform

Wanneer je aan de slag gaat als verhuurder op Airbnb, dan is dit helemaal gratis. Je hoeft niks te betalen om toegang te krijgen tot alle mogelijkheden dat Airbnb te bieden heeft. Met een aantrekkelijk geschreven omschrijving en fantastische foto’s van je accommodatie zal je snel geïnteresseerde huurders aantrekken.

Veel variatie en eindeloze mogelijkheden

Airbnb staat bekend om de eindeloze mogelijkheden en de grote variatie aan woningen. Zo kan je designer woningen vinden maar ook villa’s, boomhutten, boten, kastelen en nog veel meer. Dit geeft jou als verhuurder ook heel wat flexibiliteit. Je kan kiezen om een enkele kamer te verhuren, je boomhut of je volledige woning.

Heb je een unieke verblijfplaats of weet je niet wat te doen met die ingerichte trailer in de tuin? Misschien is Airbnb wel het antwoord voor jou.

Jij bepaalt de prijzen

Als host bepaal je volledig zelf wat je prijs per nacht is. Je kan deze afstellen op de concurrentie maar jij maakt steeds de eindbeslissing. Wil je meer halen uit je vakantiewoning, hanteer dan een flexibele prijszetting. Zo kan je inspelen op komende events, seizoenen en vakanties.

Flexibiliteit

Doordat je als verhuurder zelf je agenda beheert kan je je accommodatie beschikbaar zetten wanneer je zelf wil. Wil je bijvoorbeeld zelf genieten van je vakantie woning of komen er vrienden of familie? Dan blokkeer je simpelweg je kalender op deze data.

Als gevolg heb je maximaal genot van je buitenverblijf en maak je je verder geen zorgen. Jij hebt steeds alle controle over je kalender.

Een agenda op een houten tafel - Je huis verhuren via Airbnb

Goede filter mogelijkheden

Het Airbnb platform is zo gebouwd dat de gasten kunnen filteren op alles wat zij zelf belangrijk vinden. Zo kunnen ze filteren op locatie, specifieke regio, voorzieningen, datum, soort accommodatie, bereikbaarheid, parking en nog veel meer.

Als je je listing goed schrijft en je titel laat aansluiten bij je verblijf, is het makkelijker voor Airbnb om je in deze specifieke categorie te plaatsen. Een complete en professionele listing zorgt er voor dat je meer tevoorschijn zal komen op plaatsen waar mensen naar jouw accommodatie op zoek zijn.

Bescherming voor hosts

Aircover beschermt hosts tegen schade tot en met $ 1.000.000 en dat helemaal gratis. Zo krijgen hosts aansprakelijkheids bescherming en zijn ze gedekt voor schade door gasten en huisdieren. Dat zorgt voor een hogere betrouwbaarheid en een gerust geweten als je je huis wil verhuren op Airbnb.

Wat kost je huis verhuren op Airbnb?

Zoals we eerder aanhaalden is je listing aanmaken en gebruik maken van het Airbnb platform helemaal gratis. Pas als je eenmaal je eerste boeking ontvangt zal je commissie betalen aan Airbnb. Voor de meeste hosts komt deze kost neer op ongeveer 14% van de totale prijs van de boeking.

Als we het hebben over de totale opstartkosten van een vakantiewoning, dan kunnen er wel nog een aantal zaken bij komen. Zoals bijvoorbeeld bijkomende verzekeringen, brandveiligheid, inrichting en schoonmaakkosten.

6 Tips om vlot te verhuren op Airbnb

Regel je verzekeringen

Met de gratis garantie van Aircover voor hosts ben je voor een deel gedekt tegen schade van derden. Maar dit is meer een garantie dan een verzekering. Volgens Toerisme Vlaanderen ben je verplicht voor een aantal bijkomende verzekering af te sluiten voor toeristisch verhuur.

Hier zitten onder meer een brandverzekering en een burgerlijk aansprakelijkheids verzekering bij. Voor je van start gaat raadpleeg altijd eerst de website van Toerisme Vlaanderen en je verzekeringsmaatschappij. Zo ben je zeker dat alles in orde is voor je van start gaat.

Richt de ruimte mooi in

Voor je gasten kan ontvangen is het ook van groot belang om je accommodatie geschikt te maken voor verhuur. Want hoewel het een particuliere woning is waar ze in verblijven is het toch belangrijk om een vakantie gevoel te scheppen.

Dit zijn alvast een aantal tips om van start te gaan:

 • Laat niets rondslingeren op je kasten
 • Verwijder voorwerpen die je gasten niet nodig hebben
 • Laat geen restjes eten in de kasten of koelkast staan
 • Zorg er voor dat alles schoon is
 • Decoreer lege muren 
 • Maak het bed op met witte lakens

Neem goede foto’s

Als je inrichting helemaal in orde is ben je bijna klaar om aan de slag te gaan met verhuren. Een belangrijke stap om te kunnen verhuren is het online zetten van je listing.

Foto’s zijn de meest waardevolle toevoeging aan je listing. Deze geven de gasten een goede indruk van wat ze kunnen verwachten.

Om goede foto’s te nemen van je vakantiewoning kan je zelf foto’s nemen van je Airbnb of een professionele fotograaf inhuren. Zo verzeker je jezelf steeds van het beste resultaat.

Een man met een camera klaar om een foto te nemen in close up - Je huis verhuren op Airbnb blog

Schrijf een krachtige listing

Als je eenmaal fantastische foto’s hebt van je te verhuren woning is het tijd om ook de beschrijving van je listing te vervolledigen. Deze informatie zal je toekomstige gasten over de streep trekken en overtuigen om bij jou op vakantie te komen.

Een goede advertentie begint met een krachtige titel. Hierin vermeld je de troeven van je woning zoals, zeezicht, tuin, parking… Dit geeft toekomstige gasten een goede reden om door te klikken.

Gebruik de mogelijkheid om captions bij je foto’s te zetten in je listing. Hiermee kan je je gasten extra overtuigen en geef je ze zin in vakantie. Begeleid hun ogen en geef leven aan de foto, hierdoor sping je meer uit de menigte.

Tot slot heb je ook de omschrijving van je Airbnb. Hier zijn een aantal zaken erg belangrijk.

 • Rust en witruimte in je tekst
 • Gebruik geen clichés in je omschrijving
 • Geef antwoorden op alle vragen dat gasten kunnen stellen
 • Ken je doelgroep en richt je tot hen bij het schrijven

Bij Bnb assist zijn we gespecialiseerd in toeristisch verhuurmanagement en hebben we al heel wat aantrekkelijke advertenties mogen schrijven. Lijkt het je allemaal veel werk? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze in-house copywriters schrijven met veel plezier een professionele listing voor jou.

Een goede prijszetting voor de beste resultaten

Je huis verhuren op Airbnb doe je waarschijnlijk om een extraatje te verdienen. Een van de allerbelangrijkste onderdelen van je nieuwe gastenverblijf is de prijs. Als je het meeste uit je Airbnb wil halen raden we je aan te werken met een dynamische prijszetting.

Een dynamische prijszetting wil zeggen dat je je prijzen aanpast aan verschillende factoren.

 • Prijzen van de concurrentie
 • Periode van het jaar / Seizoenen
 • Weekdagen of weekend dagen
 • Vakantie periodes

Door prijzen steeds aan te passen aan deze verschillende factoren heb je steeds de meest optimale prijs op elk moment. Hieruit volgt dat bijvoorbeeld je accommodatie ook in het laagseizoen meer verhuurd wordt omdat je competitieve prijzen hanteert. 

Reageer snel op gasten

Krijg je een aanvraag van een toekomstige gast, wees er dan snel bij. Het gebeurt vaak dat gasten informeren bij verschillende accommodaties in de buurt om te checken als er plaats vrij is. Door snel te antwoorden op deze vragen van potentiële toekomstige huurders verhoog je de kans dat ze bij jou terecht komen.

Blijf dus altijd alert voor toekomstige boekingen. Zit je niet de hele dag aan je computer? Zet dan zeker je notificaties aan of werk samen met een ondersteunende dienst voor toeristisch verhuur. Zo ontzorg je jezelf en haal je altijd het meeste uit je Airbnb.

Ontzorg jezelf van al dat geregel

Er komt ongetwijfeld heel wat kijken bij je huis verhuren op Airbnb. Daarom vinden wij het belangrijk mensen te ontzorgen van deze lasten. 

Bij Bnb Assist regelen we alles voor jou. Van de listing en professionele foto’s tot de schoonmaak en contact met de toerist. Zo kunnen al je gasten steeds een snelle en professionele service verwachten.

Je huis verhuren op Airbnb geeft je de kans om heel wat bij te verdienen. Met een duidelijk plan van aanpak en een overzicht van alle kosten kan je beginnen aan het avontuur. Heb je toch nog vragen, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met ons team. Onze experts zijn hier om jou verder te helpen.


Posted at 27 Jun 2022h
by Laurent Bruggeman

  Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
  via onderstaand formulier