10 TIPS OM JE VAKANTIEWONING ENERGIE EFFICIËNTER TE MAKEN


De energieprijzen rijzen de laatste maanden de pan uit. Daarbovenop is het dit najaar koud en ziet het er naar uit dat ook de winter streng zal worden. Daarom is het voor velen van belang om de energiekosten te drukken in zowel je woning als je vakantiewoning.

Als eigenaar van een vakantiewoning dat je verhuurt op Airbnb of Booking is dit ook van essentieel belang. In dit artikel geven we je tien tips over hoe je je vakantiewoning energie efficiënter kan maken. Ook kijken we naar hoe je kan omgaan met de stijgende prijzen als host en wat je kan doen om de winter door te komen.

Maak je vakantiewoning zuiniger met deze 10 tips

De tien tips dat we hieronder meegeven zijn volgens ons de belangrijkste tips om je woning energie efficiënter te maken. De meeste kan je ook gewoon bij jouw thuis toepassen. Uiteraard zijn er nog een pak meer mogelijkheden die je kunnen helpen bij het besparen op de energiefactuur, maar dit zijn volgens ons de belangrijkste voor hosts.

Infographic met tien tips om je woning energiezuiniger te maken.

1. Isolatie

Een essentieel onderdeel van elke woning is de isolatie. Door goed te isoleren kan je een hoop besparen. Afhankelijk van je woning kan je dit op verschillende manieren aanpakken.

Dakisolatie is erg belangrijk voor je woning. Warmte stijgt en als je dak niet geïsoleerd is dan verlies je deze warmte erg snel. Het voordeel van dakisolatie is dat dit vaak kan uitgevoerd worden zonder grote structurele werken uit te voeren. Zeker huizen met een zolder doen er goed aan dit extra na te kijken en in orde te maken.

Ook spouwmuurisolatie en vloerisolatie zijn een goed idee, zeker als je woning, pand of accommodatie niet recent is. Vaak is er voor deze vormen van isolatie ook een subsidie beschikbaar.

2. Led verlichting

Heb je nooit gekeken naar je verlichting? Dan is het hoog tijd dat je deze even onder de loep neemt. Door te kiezen voor spaarlampen of ledverlichting kan je een hoop besparen.

De standaard gloeilampen zijn een goede bron van licht maar deze verbruiken heel wat. Ook hun levensduur is eerder beperkt. Door over te schakelen naar led verlichting maak je je verlichting maar liefst 85% zuiniger.

Daar komt ook nog eens bij dat ledlampen een veel langere levensduur hebben dan de standaard gloeilampen. Deze gaan tot wel 9 x langer mee. Een LED lamp mag dan misschien wat duurder zijn in aankoop, maar dat haal je er snel weer uit.

3. Dicht spleten en kieren

Er is niks zo vervelend dan tocht in huis. Zeker tijdens de koude winterdagen kan een koude tocht er voor zorgen dat de ruimte kouder aanvoelt dan ze effectief is. Als gevolg hiervan zal je sneller de verwarming een graadje hoger zetten.

Kijk je ramen en deuren grondig na en let op dat er geen spleten of kieren zijn. Zijn deze er toch, dicht deze dan zo snel mogelijk. Voor spleten en kieren in de structuur kan je siliconenkit gebruiken. Zo blijft de tocht buiten en de warmte binnen.

Heb je onderaan de ramen en deuren ook een kier, dicht deze dan met tochtstrips. Door alle plekken te verzegelen waar koude naar binnen kan komen spaar je jezelf alweer een extra kost.

4. Smart-thermostaat

Een smart thermostaat is een vernuftig ding en kan je ook een hoop geld besparen. Je kan deze namelijk programmeren zodat deze aan- en uitgaat op bepaalde tijdstippen.

Het allergrootste voordeel van een smart thermostaat is dat deze te bedienen is vanop afstand. Zo kan je zelf de verwarming in je vakantiewoning regelen en is er geen misbruik van je gasten. Ook is het voor jou steeds makkelijk te monitoren wat er aan de hand is en hoe de temperatuur is in je gastenverblijf.

5. Thermostatische kranen op de verwarming

In de ruimtes die wel een verwarming hebben maar waar geen thermostaat aanwezig is kan je thermostatische kranen op de verwarming zetten. Hierdoor kan je besparen in de ruimtes die niet gebruikt worden of de thermostaat in de slaapkamer wat lager zetten.

Thermostatische kranen kunnen je energieverbruik toch enkele procenten naar beneden halen. Zeker als deze geregeld worden voor je gasten toekomen. Je hebt echter nooit de garantie dat je gasten deze niet zullen gebruiken, maar het laat je wel de mogelijkheid om niet gebruikte kamers minder te verwarmen.

Plaats geen thermostatische kranen in de ruimte waar je gewone of smart thermostaat hangt. Dit heeft geen zin. Je zal toch stoken in deze ruimte tot je de temperatuur behaald hebt dat gevraagd wordt op je thermostaat.

6. Kies voor een spaardouchekop en kranen

Ook in de badkamer en keuken kan je besparen op de water en energiefactuur. Door te kiezen voor een spaardouchekop kan je tot 40% besparen tijdens het douchen.

Niet alleen bespaar je op je waterfactuur omdat je minder water verbruikt maar ook op je energiefactuur. Doordat je minder warm water gebruikt zal je boiler minder warm water moeten verwarmen. Dit helpt je energiefactuur te drukken.

Bonus tip: zet je boiler enkele graden lager. Dit bespaart weer op de energiefactuur en je kan nog steeds genieten van heet water. Want eerlijk, wie neemt er een douche in water van 60° tot 80°?

7. Kies voor huishoudtoestellen met een goed energielabel

Als eigenaar van een vakantiewoning of Airbnb is dit steeds een belangrijk onderdeel. Zorgen dat de juiste apparaten en toestellen aanwezig zijn zodat je gasten kunnen genieten van een warme koffie, thee of zelf hun kleren kunnen wassen.

Vaak worden de oude toestellen van de eigenaar in de vakantiewoning geplaatst. Want tenslotte werken deze toch prima?

Het is een groot verschil als je kiest voor een modern toestel buiten oude toestellen. Zo kan je tot 40% besparen als je overschakelt van een oud C model naar een modern A+ toestel. Een goed voorbeeld van toestellen waar je het verschil kan maken met een goed energielabel zijn koelkasten met vriezer, wasmachines, droogkasten en tv’s.

8. Heb je een vriezer? Kies voor een combinatie met kleine vriezer

Heb je een groot vriesgedeelte of een compleet aparte vriezer? Dan is dat misschien niet nodig in je vakantiewoning. Omdat het vaak voor korte verblijven is heb je een vriezer niet zo vaak van doen als in het dagelijkse leven.

Kies daarom voor een energiezuinige koelkast met een kleine vriezer. Hierin kunnen je gasten nog steeds ijsblokken of andere diepvrieswaren bewaren. Maar meer ruimte is overbodig. Bespaar hier eenvoudig door over te schakelen op een zuinige combinatie.

9. Ventilatie D-systeem met warmterecuperatie

Ventilatie is in nieuwe woningen niet meer weg te denken. Het is van groot belang voor de luchtkwaliteit en de vochtregeling in de woning. Het enige nadeel was steeds dat er ook veel verlies van warmte was.

Met de moderne vintilatie D-systemen is dit niet meer het geval. Tegenwoordig kan je kiezen voor ventilatie met warmterecuperatie. Deze ketels hergebruiken de warmte van de afgevoerde lucht om de nieuwe aanvoer van lucht op te warmen.

Dit zorgt voor een uiterst energie efficiënt systeem dat je zowel voorziet van verse lucht en er voor zorgt dat je je niet blauw betaald aan stookkosten. Het is dus een goed idee om na te denken over een ventilatie D-systeem als je van plan bent je ventilatiesysteem onder handen te nemen.

Nog een voordeel van een goede ventilatie is het afvoeren van een vochtige lucht. Vochtige lucht kan er namelijk voor zorgen dat de lucht sneller afkoelt en kouder aanvoelt. Door goed te ventileren zal je dus besparen op meer dan één manier.

10. Trek toestellen met sluipverbruik uit wanneer je vakantiewoning leeg staat.

Tot slot hebben we nog een laatste tip dat je kan beschermen tegen sluipverbruik van toestellen. Zeker in een vakantiewoning heb je momenten dat het kalmer is. Tijdens deze momenten is het goed om rekening te houden met de toestellen die aanwezig zijn.

Een studie wees uit dat een elektrisch toestel maar liefst 75% van de energie verbruikt in stand-by stand. Dit zijn toestellen dat niet in gebruik zijn maar toch in het stopcontact zitten. Bij veel toestellen kan je dit zien aan bijvoorbeeld een lampje dat brandt. Heb je ook wel eens een lader uit de stekker getrokken waar niks aan verbonden zat maar die toch warm aanvoelde?

Daarom is het een goed idee om alle toestellen dat je niet gebruikt uit te trekken. Dit zorgt er voor dat je een flinke duit zal besparen op je energie rekening.

Pro tip: Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik hiervoor een stekkerblok met een schakelaar. Zo hoef je enkel de schakelaar uit te schakelen.

Waarom je vakantiewoning energiezuiniger maken?

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je woning en vakantiewoning steeds zo energie efficiënt zijn als mogelijk. Niet alleen is het comfortabeler tijden het verblijf van je gasten, het zorgt ook voor een beter rendement.

Door te besparen op de energiefactuur haal je meer uit je vakantiewoning. Je kan meer verdienen per verblijf omdat je minder kosten moet betalen. Zelfs door het maken van een aantal kleine aanpassingen is het mogelijk om jaarlijks tientallen tot zelfs honderden euro’s te besparen.

Tevens zal ook een goed geïsoleerde woning zonder tocht aangenamer zijn voor je gasten. Dit zorgt voor een betere ervaring en positieve feedback. Ook zonnepanelen plaatsen op je vakantiewoning is een goed idee. Hoewel de kosten vaak wat hoger liggen, is dit op lange termijn een zeer goede investering.

Stel nog steeds het comfort van je gasten voorop

Energie besparen is voor iedereen iets anders en het is steeds een persoonlijke keuze hoe ver je hierin zal gaan. Bij het verhuren van een vakantiewoning voor toeristisch gebruik blijft het steeds belangrijk om je gasten voorop te plaatsen.

Je gasten moeten steeds comfortabel kunnen verblijven en kunnen genieten van hun reis of weekendje weg. Zonder tevreden gasten en positieve reviews wordt het echter moeilijk om te blijven verhuren.

Hou daarom steeds in je achterhoofd dat je gasten ook een bron van inkomen zijn. Draag er zorg voor en stel hun comfort voorop.

Laat je bijstaan door Bnb assist en haal meer uit je verhuur

Het is vaak een hele taak als je je vakantiewoning wil aanbieden voor verhuur. Daarom is het goed om je te laten bijstaan door een professionele hulp. Dat kan er voor zorgen dat je meer uit je vakantiewoning haalt terwijl je er helemaal niks voor hoeft te doen.

Bnb assist is een kantoor dat je helpt met het verhuren van je vakantiewoning of accommodatie op platformen zoals Booking.com en Airbnb. Het is een full-service kantoor met als doel, het ontzorgen van hosts en gasten. We nemen alles van je over zodat jij kan genieten van meer tijd en minder zorgen.

Heb je interesse of vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Onze experts helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.


Posted at 12 Dec 2022h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier