IS VERHUREN OP AIRBNB NOG DE MOEITE IN 2024?


Het is een vraag waar velen mee bezig zijn. Is verhuren op Airbnb nog de moeite in 2024? Zeker met de stijgende prijzen en indexeringen is een tweede verblijf verhuren een aantrekkelijke piste. Maar weegt het op tegen de stijgende energieprijzen? Of misschien is lange termijn verhuur een betere piste?

In dit artikel overlopen we de huidige struikelblokken waar we voor staan in 2024. Daarnaast overlopen we ook hoe we kunnen omgaan met deze factoren en wat we kunnen doen om dit tegen te gaan. Je leest het allemaal in dit artikel.

Bnb assist is al jarenlang gespecialiseerd in korte termijn verhuur in België. Met onze expertise en kennis van het huidige landschap adviseren en helpen we hosts het meeste te maken van hun accommodatie.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

De vooruitzichten in 2024

Er is de laatste jaren veel veranderd in het toeristische landschap. Bij het opkomen van Airbnb en andere verhuurplatformen werd het mogelijk om als particulier te gaan verhuren aan toeristen. Geen grote hotels en resorts, maar privéwoningen en appartementen.

Het concept werd razend populair doorheen de jaren en is wereldwijd niet meer weg te denken van de toeristische sector. Het concept werd ondertussen ook al met open armen ontvangen door een groot aantal andere aanbieders zoals Vrbo, booking.com, Interhome en Tripadvisor.

Het is voor velen een juiste beslissing geweest en zowel hosts als toeristen blijven een grote fan van de particuliere huizenmarkt. Maar deze explosieve groei brengt ook problemen met zich mee. Momenteel zien we dat er nog veel geworsteld wordt met wetgeving en het eeuwig groeiende aanbod aan mogelijkheden.

De verhoogde complexiteit in wetgeving

Bij het verhuren van een vakantiewoning komt meer kijken dan je aanmelden op een verhuurplatform. Er moet voldaan worden aan verschillende noodzakelijke standaarden om de veiligheid en hygiëne te kunnen waarborgen voor gasten. Dit valt allemaal onder het logiesdecreet van Toerisme Vlaanderen en zorgt er samen met Airbnb voor dat de aangeboden accommodaties kwalitatief en reglementair zijn.

Daarnaast zijn er ook nog de gemeentelijke en regionale regelgevingen. Omdat er geen overkoepelende wetgeving is voor het aanbieden van toeristische logies krijgt elke stad of regio de vrijheid om eigen regels toe te passen voor hosts. Hierdoor ontstaat er een verscheidenheid aan verschillende wetten aan regels waar een host aan moet voldoen die in elke stad kunnen verschillen.

oranje stoelen op een groot terras in een groene omgeving. Herfst

Een vergroot aanbod betekent meer concurrentie

Nog een impact van de explosieve groei is ook de groei van het aanbod. Toeristische verhuur platformen kende een grote boost in de laatste tien jaar waardoor steeds meer mensen met een tweede verblijf zouden gaan aanbieden. Ook investeerders en immokantoren namen deze gelegenheid aan en gingen aan de slag het het verhuren op korte termijn.

Zo een groei creëert een overaanbod voor toeristen. Op veel plekken waar er een groot aanbod is aan accommodaties zien we dat de bezettingsgraad lager wordt doorheen de jaren. Dit is een direct gevolg van het steeds groeiende aanbod aan accommodaties en mogelijkheden om te verblijven als toerist.

Als host omgaan met de verhoogde vraag

Het gevolg van een verhoogd aanbod is een directe stijging in concurrentie. Deze concurrentie in combinatie met veranderende wetten en een aangepaste btw wetgeving kan nieuwe hosts doen afschrikken. De stijgende complexiteit en moeite om te verhuren op toeristische platformen zoals Airbnb kunnen leiden tot een stagnatie in deze groei.

Als host zijn er een aantal zaken dat je wel kan doen wat er voor kan zorgen dat je vakantiewoning toch rendabel wordt.

Maak je verblijf unieker

Een grote focus van deze platformen waar vaak een verschil gemaakt kan worden is het aanbieden van een uniek verblijf. Spring er uit door te kiezen voor een speciaal interieur, professionele foto’s en een goede beschrijving.

Door een verblijf aan te bieden dat aanvoelt als een ervaring verhoog je je bezettingsgraad aanzienlijk. Mensen zijn meer en meer op zoek naar een unieke plek. Kies daarom om jouw accommodatie zo uniek mogelijk te maken in vergelijking met de andere verblijven bij jou in de buurt.

Airbnb hut in een bos

Kijk naar je concurrentie

Kijk ook eens bij de concurrentie wat er aan de hand is. Door rond te neuzen in het aanbod dat momenteel online staat kun je misschien nieuwe of unieke kansen vinden. Dit kan je helpen bij het uitwerken van je interieur of je plan van aanpak.

Daarnaast is je concurrentie ook een goed idee om te starten wanneer je aan de slag gaat met je prijs bepalen. Kijk naar het aanbod en wat de prijzen per nacht zijn. Dit kan je helpen een goede prijs te bepalen zodat je accommodatie zo rendabel mogelijk wordt.

Besteed het werk uit en verdien op automatische piloot

Waar Bnb assist in gespecialiseerd is, is het verhuren en rendabel maken van vakantiewoningen in België. Door in te zetten op een professionele afhandeling en een goede listing kan je je bezettingsgraad optimaliseren.

Je kan rekenen op onze diensten van het begin tot het einde. Van het maken van foto’s tot het boenen van de woning en het bellen met je klanten. Bnb assist staat steeds klaar om jouw verhuur zorgeloos te laten verlopen. Heb je ook interesse om je Airbnb uit te besteden aan een professional? Aarzel dan niet langer en neem contact op met ons team.

Conclusie: is Airbnb nog de moeite in 2024 voor hosts?

Airbnb is een blijver binnen de toeristische sector. Het landschap is aangepast om deze unieke woningen en appartementen aan te bieden op lange termijn. Hoewel de concurrentie blijft groeien verwachten we geen moeilijkheden of een groeistop in de nabije toekomst. Het bedrijf zelf meldde vorig kwartaal nog hun meest winstgevende kwartaal ooit te hebben gehad.

Airbnb blijft dus zeker een erg goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een betrouwbaar en makkelijk platform om hun accommodatie op te verhuren. Ook met de laatste updates op het verhuurplatform en de huidige situatie ziet het er naar uit dat Airbnb de markt zal blijven domineren en kansen en mogelijkheden blijft ontwikkelen.

Heb je graag een stok achter de deur en laat je je graag begeleiden bij het opstarten van je Airbnb, aarzel dan niet om een van onze experts te contacteren. Wij helpen je graag verder van de eerste tot de laatste stap om jouw vakantiewoning rendabeler te maken.


Posted at 26 Dec 2022h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier