WAT HOUDT DE SCHOONMAAKKOST OP AIRBNB EN BOOKING.COM IN EN HOE BEREKEN JE DEZE?


Toiletten schrobben of planken afstoffen… je vakantie accommodatie schoonmaken is waarschijnlijk de minst glamoureuze kant van het beheren van je vakantie accommodatie. Maar door een propere en opgeruimde vakantie accommodatie aan te bieden, voelen je gasten zich bij aankomst meteen thuis. Moet je je gasten hiervoor dan wat extra aanrekenen? Wat houdt een schoonmaakkost juist in op Airbnb en Booking.com? En waar moet je rekening mee houden bij het berekenen van de kost hiervoor? In deze blog leggen we je graag alles uit.

Schoonmaakkost

De schoonmaakkosten op Airbnb en Booking.com is een eenmalige kost die de gasten betalen voor het schoonmaken van de vakantie accommodatie. Het bedrag van deze kost kies je als eigenaar van een vakantiewoning zelf. Deze kosten betalen de gasten bovenop de nachtprijs van de accommodatie en ook hierop berekent Airbnb servicekosten. Uiteindelijk blijven de schoonmaakkosten steeds dezelfde, ongeacht hoeveel gasten een vakantiewoning boeken en hoelang het verblijf duurt.

Ontdek hoeveel jij kunt verdienen met je vakantiewoning!

Vraag hier gratis en vrijblijvend een schatting aan.

Verborgen of transparante kost

Er is lange tijd discussie geweest of de schoonmaakkost een verborgen kost was. Nu Airbnb in de zoekresultaten het nachttarief inclusief schoonmaakkosten gedeeld door het totaal aantal nachten weergeeft, is het voor de toerist een stuk makkelijker om objectief de prijzen en accommodaties met elkaar te vergelijken. Wanneer je een reserveringsaanvraag op een advertentie indient, worden het nachttarief en de schoonmaakkosten apart vermeld in de prijsspecificatie. We kunnen dus gerust zeggen dat de schoonmaakkost inmiddels transparant is.

Wat dekt de schoonmaakkost?

Schoonmaakkosten zorgen ervoor dat verhuurders de kosten kunnen dekken die nodig zijn om hun accommodatie schoon te maken na het vertrek van de gasten. 

De schoonmaakkost dekt meestal de volgende kosten:

 • Onderhoud van de kamers
 • Veranderen en wassen van bad- en bedlinnen
 • Toiletpapier
 • Shampoo, zeep, etc
 • Gebruikte schoonmaakmiddelen
 • Afwassen
 • Kasten en koelkast opruimen
 • Tijd besteed aan schoonmaken
 • Aanvulling van de voorraad (melk, koffie, thee, olie, specerijen, …)

Hoeveel moet ik vragen als schoonmaakkost? 

De uiteindelijke prijs van de schoonmaakkost wordt ook beïnvloed door volgende zaken:

  • De grootte van je accommodatie en aantal slaapkamers. Als je een klein studio-appartement verhuurt, mag je niet dezelfde schoonmaakkosten rekenen als een verhuurder die een herenhuis met vijf slaapkamers verhuurt. 
  • Welke gasten wil je aantrekken? Als je je accommodatie adverteert als een luxe verblijf met hogere prijzen, is de kans groter dat je gasten geen probleem maken van de hogere schoonmaakkosten. Wil je echter eerder aan backpackers verhuren, dan kan je een heel andere reactie verwachten. Houd je ideale gast in gedachten bij het bepalen van de schoonmaakkost.
  • Hoeveel gasten er kunnen verblijven is ook een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden. In een appartement met 1 grote slaapkamer waar 6 gasten kunnen verblijven (dubbel bed en stapelbed in de slaapkamer en een zetelbed in de living) zal je namelijk meer linnen voor moeten voorzien, maar ook meer afwas hebben en meer poetswerk aan de badkamer dan een appartement waar slechts 2 personen kunnen overnachten.
  • Schakel je een professionele schoonmaakfirma in? Dit heeft grote gevolgen voor uw schoonmaakkosten. Want afhankelijk van de locatie of de grootte van je woning, kunnen professionele schoonmaakfirma’s behoorlijk duur zijn. Je moet zelf beslissen of het de moeite waard is om professionele schoonmakers in te huren of je het alleen aankunt. Houd er rekening mee dat het schoonmaken van uw vakantiewoning om de paar dagen tijd kost en dat er schoonmaakbenodigdheden nodig zijn.
 •  

Het komt erop neer dat je de ideale balans moet weten te vinden tussen het dekken van je reële kosten/tijd voor het schoonmaken van de accommodatie en wat de gasten er uiteindelijk voor bereid zijn te betalen. Zijn je schoonmaakkosten te hoog, dan dreig je namelijk potentiële gasten ervan te weerhouden te boeken.

Professionele hulp?

Als je weinig tijd hebt of iemand bent die schoonmaken verafschuwt, heb je de optie een professional in te huren om de schoonmaak van je woning van je over te nemen. Vergelijk verschillende firma’s en vraag steeds wat inbegrepen is. Je wilt namelijk zelf niet iedere week naar de winkel voor zeep, shampoo, wc-papier, sponzen, … Dus is het handig indien de schoonmaakploeg deze kan voorzien. Vraag ook na of linnen (het voorzien en reinigen hiervan) inbegrepen is, aangezien dit een grote kost is die je zo zou kunnen besparen.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de ideale schoonmaakkost voor je vakantiewoning net als het vinden van een professionele schoonmaker om je vakantie accommodatie spik en span te houden? Bij Bnb assist ontzorgen we je graag van deze taak en nemen de communicatie met de gasten voor onze rekening. Zo kun je zorgeloos je vakantiewoning verhuren en zorgen wij ervoor dat je accommodatie steeds klaar is voor elke gast die incheckt! Graag meer weten? Contacteer ons dan via het contactformulier op onze website of bekijk hier reeds onze verschillende diensten

Als professionele aanbieder van deze diensten zijn we steeds te vinden voor de algemene schoonmaak, maar ook de jaarlijkse grondige schoonmaak na het verhuur seizoen. Vraag naar onze professionele schoonmaakdiensten of  vraag meer informatie aan een van onze schoonmaak experts.

Zijn schoonmaakkosten verplicht?

Je bent als eigenaar van een vakantie accommodatie niet verplicht een schoonmaakkost aan te rekenen. Airbnb en Booking.com hebben hier geen specifieke regels over. Weet echter wel dat als je beslist deze aan je gasten te vragen, ze een schone accommodatie zullen verwachten en hun review zal de uitvoering hiervan ook weerspiegelen.

Het kiezen om de schoonmaakkosten op te nemen als een aparte kost op Airbnb en Booking.com is een snelle en eenvoudige manier om je accommodatie te onderhouden en tegelijkertijd je gasten te voorzien van een schone accommodatie.  Bij het bepalen van de uiteindelijke servicekosten is het best om alle bovengenoemde factoren in rekening te brengen. Hou er steeds rekening mee of je ideale gast bereid is dit te betalen.

Ontdek hoeveel je accommodatie waard is in korte termijn verhuur door de gegevens van de woning hieronder in te vullen. Zo kan je de overweging maken of extra schoonmaakkosten al dan niet nodig zijn. Heb je graag extra informatie over het verhuren op korte termijnen en hoe we jou daarbij kunnen ondersteunen? Stuur ons gerust een bericht via onze website!


Posted at 22 Jul 2021h
by Laurent Bruggeman

  Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
  via onderstaand formulier