EEN GARAGEBOX VERHUREN? DIT MOET JE WETEN!


Heb je een lege garagebox? Dit kan het begin zijn van een lucratieve verhuur opportuniteit. En hoewel een garagebox verhuren niet hetzelfde is als verhuren op Airbnb of Booking, zijn er toch een aantal mogelijkheden beschikbaar.

In deze handleiding ontdek je hoe je op een slimme en eenvoudige wijze je garagebox kunt verhuren in België. We bieden je een volledig overzicht, van begin tot eind.

Ben je klaar om je garagebox om te zetten in een extra bron van inkomsten?

Kom je graag meer te weten over de verhuur van garageboxen?

Bekijk dan alle info op de website van SparkSpot. De nieuwe revolutie in parkeren.

Een plaatsbeschrijving van je garage

Een zorgvuldige voorbereiding is onmisbaar. Voordat je begint met het verhuren van je garage, is het cruciaal om een nauwkeurige plaatsbeschrijving op te stellen. Dit is meer dan een formaliteit; het beschermt je garagebox tijdens de verhuurperiode.

Documenteer grondig de huidige toestand van de garage met foto’s en een gedetailleerde beschrijving van elk aspect, van de vloer tot het dak. Registreer alle bestaande schade of specifieke kenmerken die van belang zijn.

Het opstellen van een plaatsbeschrijving biedt twee belangrijke voordelen voor jou als verhuurder:

  1. Als er schade ontstaat tijdens de verhuur, kun je precies identificeren wat er beschadigd is.

  2. Nieuwe huurders krijgen een helder beeld van de huidige staat van de garage.

Neem dus de tijd voor deze belangrijke stap wanneer je je garage verhuurt. Het zorgt voor extra gemoedsrust.

Schriftelijk huurcontract opstellen voor je garage

Twee mannen die elkaar de hand schudden.

Een degelijk huurcontract fungeert als een robuust anker: het verzekert dat zowel jij als de huurder precies weten waar jullie aan toe zijn en helpt toekomstige misverstanden te vermijden.

Hoewel een mondelinge overeenkomst wettelijk geldig is, is het aan te raden om een schriftelijk huurcontract op te stellen. Dit voorkomt toekomstige discussies of onduidelijkheden.

Bij het verhuren van een garage heb je het voordeel dat je niet gebonden bent aan het Vlaamse Woninghuurdecreet. Dit betekent meer flexibiliteit en minder strenge regels.

Zorg ervoor dat het contract helder en duidelijk is opgesteld. Het moet niet alleen de huurprijs en de betalingsvoorwaarden bevatten, maar ook regels over het gebruik en onderhoud van de garage en de voorwaarden voor de opzegging. Door het ‘gemeen huurrecht’ toe te passen, krijg je meer vrijheid om verplichtingen en afspraken vast te leggen, zoals de verantwoordelijkheid voor de onroerende voorheffing en de beperkingen rond de huurwaarborg.

Je garage verhuren? Kies de juiste prijs

De juiste huurprijs vaststellen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het is een balans tussen aantrekkelijk zijn voor huurders en een eerlijke vergoeding krijgen voor je ruimte.

Onderzoek de gangbare huurprijzen in je buurt voor gelijkaardige garages. Factoren zoals locatie, grootte, en extra voorzieningen zoals beveiliging kunnen de prijs beïnvloeden.

Een competitieve, maar rechtvaardige prijsstelling zal niet alleen sneller een huurder aantrekken, maar ook bijdragen aan een langdurige en tevreden verhuurrelatie.

Garagebox verhuren doe je met btw en bijhorende verplichtingen

Vastgoed financieren

Het verhuren van een garagebox, garage, parkeerplaats of andere autostaanplaatsen gaat gepaard met bepaalde fiscale verplichtingen, waaronder btw. In België is het verhuren van parkeerruimte geen uitzondering en heb je btw-verplichtingen. Wanneer de garage deel uitmaakt van hetzelfde gebouwencomplex en onder dezelfde voorwaarden als de woning wordt verhuurd aan dezelfde huurder, kan dit de btw-verplichtingen beïnvloeden, aangezien de garage dan als een btw-vrijgestelde accessoire van de huurovereenkomst kan worden beschouwd.

Dit betekent dat je als verhuurder 21% btw moet rekenen bovenop de huurprijs, ook als particulier, en deze moet aangeven bij de belastingdienst. Elke ondernemer in België is btw-plichtig en moet dan ook deze inkomsten aangeven bij hun maandelijks inkomen. Je bent deze belasting verschuldigd aan de overheid.

Echter, door een btw-nummer aan te vragen, onderwerp je jezelf aan btw-verplichtingen, maar er is een uitzondering voor verhuurders met jaarlijkse werkelijke huurinkomsten onder de 25.000 euro, die zijn vrijgesteld van de meeste andere btw verplichtingen.

Wil je een garagebox verhuren en plan je op heel wat inkomsten, dan moet je verplicht een btw-nummer aanvragen. In dit geval moet je ook rekening houden met je periodieke btw-aangiften en je belastingaangifte.

Wil je graag een professionele verhuurder worden? Neem dan eerst contact op met een boekhouder en win juridisch advies in bij een expert.

Kleine onderneming krijgt een uitzondering

Ben je niet btw-plichtig door een andere economische activiteit of ligt de totale inkomst lager dan 25.000 euro per jaar? Dan kun je in aanmerking komen voor de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen.

Dit betekent dat je geen btw hoeft te rekenen op de huur en ook geen btw-aangifte hoeft te doen. Dit maakt het verhuurproces eenvoudiger en kan aantrekkelijk zijn voor huurders die op zoek zijn naar een meer eenvoudige optie. Het geeft je namelijk een beperkte administratie en enkele voordelen.

Controleer de huidige drempelbedragen en voorwaarden om te zien of jouw verhuuractiviteit binnen deze regeling valt.

Een garagebox verhuren op autopiloot? Kies voor SparkSpot!

Zie je op tegen de complexiteit van het verhuren van je garagebox? Maak kennis met SparkSpot!

Zij zorgen voor de tijdelijke verhuur van garages en parkeerplekken voor bezoekers en reizigers. Hierdoor kun jij je garage zorgeloos laten renderen zonder alle verplichtingen.

Met dit nieuwe platform is jouw garagebox niet alleen snel en efficiënt verhuurd, maar bieden ze je ook de ondersteuning en tools die nodig zijn om je verhuurervaring naadloos en aangenaam te maken. Ook benieuwd hoe ze jouw verhuur kunnen Sparken?

Disclaimer: De informatie in deze gids is bedoeld als algemeen advies en mag niet worden beschouwd als juridisch of fiscaal advies. Wetten en regelgevingen kunnen veranderen en variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden. Voor advies op maat en de meest actuele informatie adviseren wij je contact op te nemen met een gekwalificeerde boekhouder of juridisch adviseur.

Veelgestelde vragen

SparkSpot is actief in de volledige Belgische-kust regio, Gent en Brugge. Hier kun je als verhuurder binnenkort aan de slag met je garage verhuren op ons gloednieuw platform. Daar kunnen toeristen en bezoekers je parkeerplaats of laadpaal reserveren en huren.

De opbrengst van het verhuren van een garagebox kan variëren en hangt af van verschillende factoren zoals locatie, grootte, en extra’s zoals beveiliging of toegankelijkheid. In stedelijke gebieden of locaties nabij belangrijke voorzieningen kan de opbrengst hoger zijn. Gemiddeld genomen kunnen eigenaars van garageboxen een aantrekkelijke aanvulling op hun inkomen verwachten, maar het is belangrijk om marktonderzoek te doen in jouw specifieke regio om een realistisch beeld te krijgen.

De gemiddelde huurprijs van een garagebox in België varieert. In stedelijke gebieden of locaties met hoge parkeerdruk liggen de prijzen doorgaans hoger dan in minder bevolkte gebieden. Huurprijzen worden ook beïnvloed door de staat van de garagebox, de grootte en eventuele extra voorzieningen. Een marktonderzoek in de omgeving kan een duidelijker beeld geven van de gangbare huurprijzen.

Voor de verhuur van een garagebox in België moet je rekening houden met btw, die doorgaans 21% bedraagt. Echter, als kleine onderneming kun je mogelijk in aanmerking komen voor een btw-vrijstelling, mits je jaaromzet onder een bepaald drempelbedrag blijft. Daarnaast kunnen er ook andere belastingen van toepassing zijn, zoals het kadastraal inkomen, afhankelijk van je persoonlijke situatie en eventuele andere inkomsten. Het is aan te raden om advies in te winnen bij een fiscaal adviseur voor gedetailleerde informatie over de belastingen op jouw specifieke situatie.

Je bent btw-plichtige als je regelmatig en zelfstandig economische activiteiten uitoefent waarbij je goederen levert of diensten verstrekt in het kader van je bedrijf of beroep, en deze activiteiten vallen binnen het bereik van de btw-wetgeving. In de context van het verhuren van een garagebox betekent dit dat wanneer je op regelmatige basis garageboxen verhuurt en dit als een economische activiteit beschouwd kan worden, je in principe btw-plichtig bent.

Het houdt in dat je verplicht bent om btw in rekening te brengen over de huur die je ontvangt en deze btw moet afdragen aan de belastingdienst. Daarnaast dien je een btw-nummer aan te vragen, periodieke btw-aangifte te doen, en een administratie bij te houden van je btw-activiteiten.


Posted at 13 May 2024h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier