ZELF JE VAKANTIEWONING VERKOPEN. ZO DOE JE HET! (+ STAPPENPLAN)


Je vakantiewoning verkopen, maar geen idee waar te beginnen? Ontdek hoe je de potentiële opbrengst van je vakantiewoning kunt verhogen.

In deze blog tonen we jou de fijne kneepjes van het vak binnen de verkoop van vakantiehuizen. Van het kiezen tussen een makelaar en zelf verkopen tot het zetten van de juiste prijs en hoe je zelf succesvol kunt verkopen. We bieden een compleet stappenplan, zodat je zelf aan de slag kunt.

En wie weet? Misschien ontdek je dat verhuren via Bnb assist een aantrekkelijkere optie is. Bnb assist beheert en verhuurt woningen en accommodaties voor toeristische verhuur in Vlaanderen sinds 2016. Als een van de marktleiders binnen deze sector en met onze jarenlange ervaring delen we graag onze kennis met eigenaren en hosts.

Je vakantiewoning verkopen met of zonder makelaar?

De beslissing om je vakantiewoning te verkopen met of zonder de hulp van een makelaar is een belangrijke overweging. Aan de ene kant biedt een makelaar expertise in het vastgoedproces, toegang tot een breder netwerk van potentiële kopers en ondersteuning bij onderhandelingen en juridische aspecten.

Dit kan vooral waardevol zijn als je niet vertrouwd bent met de vastgoedmarkt of als je een druk schema hebt.

Aan de andere kant, als je ervoor kiest om zelf te verkopen, kun je besparen op makelaarskosten, die aanzienlijk kunnen zijn. Deze doe-het-zelf aanpak vereist echter meer persoonlijke inzet, van het adverteren van de woning tot het begeleiden van bezichtigingen en het afhandelen van de verkooponderhandelingen. Afhankelijk van je ervaring, tijd en comfort met het proces, kun je de keuze maken die het beste past bij jouw situatie.

vakantiewoning verhuren in belgie - interieur design

Hoelang duurt het om een vakantiewoning te verkopen?

De tijd die nodig is om een vakantiewoning te verkopen kan variëren. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals de locatie van de woning, de marktcondities, de prijsstelling en hoe goed de woning wordt gepresenteerd.

Over het algemeen zal het verkopen van een vakantiewoning enkele maanden duren. In een markt waar de vraag hoog is, kan een vakantiewoning sneller verkopen, vooral als deze goed geprijsd en aantrekkelijk gepresenteerd is.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geduldig te zijn, terwijl je ervoor zorgt dat je woning er op zijn best uitziet en concurrerend geprijsd is om de verkoop te bespoedigen. Ook hier kan een makelaar inzicht geven in de huidige markttrends en je helpen om een realistische tijdlijn op te stellen.

Zelf je vakantiehuis verkopen: Het stappenplan

Het verkopen van een vakantiehuis is een proces dat enige voorbereiding en overzicht vereist. Daarom hebben we een helder stappenplan voor je opgesteld, om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet.

Stap 1: Waardebepaling en de juiste vraagprijs

Het vaststellen van een accurate waarde en vraagprijs voor jouw vakantiewoning is een essentiële eerste stap in het verkoopproces. Dit start met een goede blik werpen op vergelijkbare vakantiewoningen, prijzen en mogelijkheden. Leer de markt kennen en bekijk het huidige aanbod.

Daarna is het goed om eens stil te staan bij wat je woning effectief waard is. In veel gevallen schat de eigenaar een eigen woning te hoog in. Dit komt doordat je emotioneel verbonden bent met het pand. Je hebt er zelf gewoond of dit zelf opgeknapt.

Een koper bekijkt dit pand echtere met heel andere ogen. Zeker wanneer het gaat over een vakantiehuis is dit vaak een investering voor persoonlijk of zakelijk (verhuur) gebruik. Er is geen emotionele binding met je huis of appartement enkel een koele zakelijke blik. Als koper wil je namelijk de meest waarde voor je geld.

Bepaal de huidige situatie

Een goede manier om je prijs te bepalen is door eerst te kijken naar de feiten. Enkele van de belangrijkste factoren zijn bijvoorbeeld:

 • Woningtype: huis, appartement, stacaravan, chalet…

 • Ligging: op een vakantiepark, in de natuur, in de stad, vlakbij…

 • Technische aspecten: bouwjaar, bewoonbaar oppervlakte, grondoppervlakte, aantal kamers…

 • Kosten: renovatiekosten, verbruikskosten, potentiële huurinkomsten…

Als je het toch moeilijk hebt om hier een prijs op te plakken, kun je ook eens in de buurt kijken naar de makelaars. Deze bieden in de meeste gevallen een gratis schatting aan. In hun schatting kijken ze naar het huidige aanbod in de regio en alle belangrijke punten om een realistische prijs te geven.

Zet de juiste prijs

Na het krijgen van de schatting weet je precies wat je vakantiehuis waard is. Maar dit is daarom niet exact hetzelfde als de vraagprijs. In de meeste gevallen wil je rekening houden met de mogelijkheid op onderhandelingen.

Daarnaast wil je ook niet te veel vragen om interesse aan te wakkeren. Zeker voor een recreatiewoning wil je voldoende bezichtigingen om de juiste koper te vinden. Tel daarom ongeveer 5% bovenop de geschatte waarde van het pand.

Stap 2: Het verkoopdossier

Een goed voorbereid verkoopdossier is de ruggengraat van het verkoopproces. Dit dossier bevat alle noodzakelijke documentatie over je woning en moet transparant en volledig zijn. Een grondig en duidelijk dossier versnelt het verkoopproces en verhoogt het vertrouwen bij potentiële kopers.

Enkele van de documenten die in je verkoopdossier moeten aanwezig zijn:

 • kadastrale legger
 • aanslag onroerende voorhefing
 • bodemattest
 • EPC-, asbest- en keuringsattesten
 • postinterventiedossier
 • plattegronden

Belangrijk! Deze lijst is geen uitputtende lijst, maar het geeft je een idee van welke zaken in je dossier aanwezig moeten zijn. Deze informatie is bedoeld als algemeen advies en mag niet worden beschouwd als professioneel juridisch of fiscaal advies.

Stap 3: Maak goede foto's van je recreatiewoning

Visuele presentatie is alles bij de verkoop van een vakantiewoning. Je foto’s moeten niet alleen de fysieke kenmerken van de woning tonen, maar ook de sfeer en potentieel van de ruimte vastleggen.

Professionele, heldere en aantrekkelijke foto’s trekken de aandacht van potentiële kopers en kunnen hen helpen zichzelf in de ruimte voor te stellen. Overweeg professionele fotografie om de beste eigenschappen van je woning naar voren te brengen, zoals natuurlijke verlichting, ruimtelijke indeling, en unieke aspecten die je woning onderscheiden.

Dit is een investering die zich vaak meer dan terugbetaalt in de vorm van snellere verkoop en betere biedingen.

Stap 4: Bereik potentiële kopers

airbnb manager

Het effectief bereiken van potentiële kopers is waarschijnlijk het belangrijkste aspect van het hele proces. Zonder kopers, is er geen verkoop. Het grootste deel van de Belgen zoekt een nieuwe woning of vakantiewoning online op een van de vele immosites.

Naast immosites kun je ook een advertentie maken op sociale media, op gratis websites zoals tweedehands en marktplaats of op betaalde sites. Voor zij die een huis verkopen zijn er zeker voldoende mogelijkheden.

Denk ook aan traditionele methodes zoals mond-tot-mondreclame, lokale advertenties in de regio of het plaatsen van een ‘Te koop’-bord. Een mix van digitale en traditionele marketingstrategieën vergroot je bereik en trekt een gevarieerde groep van geïnteresseerden aan.

Stap 5: Kijkmomenten voor het bezichtigingen van je vakantiewoning

Het organiseren van bezichtiging is essentieel om potentiële kopers een echte indruk van de woning te geven. Zorg ervoor dat de woning er op zijn best uitziet: schoon, opgeruimd en uitnodigend.

Overweeg kleine reparaties of een frisse laag verf om de woning aantrekkelijker te maken. Het creëren van een gastvrije, warme sfeer tijdens deze bezichtigingen kan een grote impact hebben op de beslissing van potentiële kopers.

Als je de bezichtiging zelf gaat regelen kun je overwegen om een paar vaste dagen te kiezen. Op deze vaste dagen kunnen dan alle geïnteresseerden langs komen. Dit is voor jou een pak minder werk en moeite.

Stap 6: De overeenkomst

Heb je een koper gevonden na de nodige onderhandelingen, dan kun je starten met de koopovereenkomst opstellen. Dit document moet alle details van de verkoop bevatten, zoals de verkoopprijs, de overdrachtsdatum en eventuele voorwaarden of garanties. Beide partijen moeten deze overeenkomst ook ondertekenen.

Het is raadzaam om een juridisch expert te raadplegen om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de overeenkomst correct en duidelijk zijn vastgelegd. Een goed opgestelde overeenkomst beschermt zowel de belangen van de verkoper als de koper en zorgt voor een soepele afronding van het verkoopproces.

Stap 7: Verkocht!

Twee mannen die elkaar de hand schudden.

Gefeliciteerd! Je recreatiewoning is verkocht.

Maar het proces is nog niet helemaal afgerond. Nu is het tijd om de laatste formaliteiten te regelen. Zorg voor een soepele overdracht door alle nodige documenten tijdig klaar te hebben en te zorgen voor een heldere communicatie met de koper.

Je vakantiewoning verkopen is een hele klus

Het verkopen van een vakantiewoning is niet gemakkelijk. Het vereist een grondige voorbereiding, aandacht voor detail, en vaak ook een gezonde dosis geduld en doorzetting. Maar met een goed plan en de juiste benadering kunt je het proces aanzienlijk vereenvoudigen en zorgen voor een vlotte verkoop.

Wees niet ontmoedigd door de hoeveelheid werk; de uiteindelijke beloning, de succesvolle verkoop van jouw vakantiehuis, maakt het allemaal de moeite waard!

Heb je toch geen zin in allemaal het gedoe, dan kun je er ook voor kiezen om je vakantiewoning te verkopen met een makelaar.

Liever je vakantiewoning verhuren?

Ben je nog aan het twijfelen als verkopen wel de juiste keuze is? Misschien is het verhuren van je vakantiewoning een betere optie voor jou.

Verhuren biedt niet alleen een regelmatig inkomen, maar houdt ook de deur open voor persoonlijk gebruik in de toekomst. Bij Bnb Assist helpen we je graag om het meeste uit jouw vakantiewoning te halen.

Vraag onze schatting aan en ontdek hoeveel jij kunt verdienen met de verhuur van je vakantiewoning, helemaal gratis.

Conclusie

Je bent nu volledig gewapend met de kennis en stappen om je vakantiewoning succesvol te verkopen. Het is een proces dat aandacht en zorg vereist, maar met de juiste voorbereiding en strategie kan het een vlotte en lonende ervaring zijn.

Onthoud dat elke stap, van de waardebepaling tot aan de uiteindelijke overeenkomst, onmisbaar is voor het succes van de verkoop. Met een beetje geduld en inzet zul je zien dat jouw inspanningen zich vertalen in een geslaagde verkoop.

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van je persoonlijke situatie en marktomstandigheden. Als de markt gunstig is en je andere investeringsdoelen of behoeften hebt, kan verkopen een slimme zet zijn. Evalueer zowel de financiële als emotionele waarde van je vakantiehuis voordat je een beslissing neemt.

Een vakantiewoning kan rendabel zijn als je rekening houdt met factoren zoals locatie, vraag, huurprijzen en onderhoudskosten. Het succes hangt af van goed management en van seizoensgebonden factoren. Vraag een gratis schatting aan onderaan deze pagina en kom te weten wat de mogelijkheid is voor jouw vakantiewoning en welke verdiensten je kunt verwachten. 

Dit is een persoonlijke keuze die afhangt van je doelstellingen en omstandigheden. Verhuren biedt een mogelijkheid voor regelmatig inkomen en eigendomsbehoud, terwijl verkopen een directe financiële opbrengst biedt. Overweeg beide opties zorgvuldig in het licht van je langetermijnplannen en financiële doelen.


Posted at 11 Mar 2024h
by Laurent Bruggeman

  Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
  via onderstaand formulier