DE ULTIEME CHECKLIST: MAAK JOUW VAKANTIEWONING WINTERPROOF


Het hoogseizoen zit er alweer op. De drukte van de zomer neemt af en we kunnen nog genieten van de laatste warme zonnestralen in het najaar. Dit is de uitgelezen moment om terug stil te staan bij enkele controlepunten van je vakantiewoning.

Als jij ook verhuurt op Airbnb, Booking.com of VRBO dan zijn de koude maanden de ideale periode om alles na te kijken. Omdat het soms heel wat vergt om alles bij te houden hebben we een handige checklist gemaakt. Zo ben je zeker dat je niks over het hoofd ziet.

Check de brandveiligheid

Na een druk seizoen deze zomer is het tijd om eens terug te komen op je brandveiligheid. Om te verhuren op platformen zoals Airbnb en Booking is het belangrijk dat je in orde bent met alle certificaten en keuringen. Toerisme Vlaanderen verplicht elke verhuurder om hiermee in orde te zijn.

Heb jij zo een toestellen in huis die moeten, gekeurd worden, dan is dit hét moment om ze te laten uitvoeren. Denk maar aan brandblusapparaten, verwarmingsketels, rookmelders en andere installaties. Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor keuringen en herkeuringen, dan kan je rekenen op de diensten van Certi Logies.

Controleer ook de batterijen van alle rookmelders en de CO2 melders. Voorzie indien nodig een aantal extra batterijen in de accommodatie voor het komende jaar.

Controleer je thermostaat

Bekijk voor het kouder wordt ook zeker je thermostaat. Staat deze nog op een automatisch programma of misschien wel volledig uit? Maak hier de nodige aanpassingen zodat je gasten steeds in alle comfort kunnen genieten van hun vakantie.

Test ook zeker hoe goed de thermostaat werkt. Geeft de thermostaat de juiste temperatuur door en verwarmt het huis naar behoren? Ook dat zijn twee belangrijke zaken met de winter voor de deur.

Tot slot kan je ook kijken om je chauffages te ontluchten indien dit nodig is. Hierdoor voorkom je verlies op je verwarming en eventuele problemen in de toekomst.

Test alle lampen en voorzie reserves

In de maand oktober wordt het alweer sneller donker en de dagen korten snel. Het is daarom een goed idee om alle lampen in en rond de woning te controleren. Vervang lampen die kapot zijn of die aan vervanging toe zijn.

Ben je bezig met peertjes vervangen, maak dan misschien ook de overweging om de volledige woning te voorzien van spaar- of ledlampen. Hiermee bespaar je ook op de energierekening en maak je je accommodatie groener.

Maak het ook buiten winterklaar

Niet alleen is het binnen in huis belangrijk om alles te controleren. Ook buiten is het goed om alles eens grondig na te kijken.

Heb je een dakgoot neem er dan de ladder bij en maak de dakgoot schoon. Vergeet niet van alle afwatering te controleren en bladeren weg te nemen. Zo voorkom je verstoppingen en onaangename voorvallen in de toekomst.

Heb je een terras of zithoek buiten? Dan kan je ook hier kijken om dit eens grondig af te spuiten met een hogedrukreiniger. Zo genieten je gasten de hele winter van een nette buitenruimte waar ze van kunnen genieten.

Extra verwarming in de berging

Een goede stok achter de deur is een elektrisch vuurtje in de berging. Als er iets verkeerd gaat tijdens het verblijf van je gasten kunnen ze steeds beroep doen op dit vuurtje. Zo hoeven ze nooit in de kou te wachten op de oplossing.

Het gebeurt vaker dan je denkt dat een verwarmingsketel ermee ophoudt. Het zijn soms kleine zaken die snel op te sporen zijn bij een interventie. Maar een back-up optie is steeds een goed idee voor de gemoedsrust van jou en je huurders.

Onderhoud en reparaties

Plan in het najaar ook alle onderhouds en reparatiewerken in. Zo zijn er heel wat zaken dat zich kunnen opstapelen doorheen het jaar. Denk maar een die ene plint dat stuk ging of aan de schoorsteen laten vegen.

Door alles in te plannen na het hoogseizoen verlies je niet in je bezetting en krijg je alles toch vlot geregeld. Indien mogelijk plan alles rond dezelfde tijd. Zo kan je meer bundelen en sneller terug helemaal klaar zijn voor het winterseizoen.

Heb je een haardvuur in je accommodatie?

Heb je een haardvuur of een open haard in je vakantiehuis, dan is het goed om hier de nodige dingen te voorzien. Is het een haard op gas, controleer dan of de gaskraan open staat. Heb je een open haard of een houtvuur dat je ter beschikking stelt van je huurders, voorzie dan ook voldoende hout om dit mogelijk te maken.

Vergeet ook niet dat de haard moet gekeurd zijn voor deze in gebruik wordt genomen. Zo garandeer je de veiligheid van je vastgoed en de veiligheid van je gasten.

Wissel alle zomerspullen naar winter materiaal

Een bank naast een grote appelboom.Airbnb tuin in het najaar.

Tot slot is het ook goed om eens een kijkje te nemen in en rond het huis welke zomerspullen je kan vervangen. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om de zomerdons te vervangen door een warmer en dikkere dons.

Heb je ook een tuin met tuinmeubelen? Dan kan het een goed idee zijn om de ligbedden binnen te halen. Vervang deze eventueel met een gezellige vuurkorf voor buiten activiteiten tijdens de donkere maanden.

Ben jij helemaal klaar voor de winter?

Als eenmaal de rust en stilte is teruggekeerd vind je de tijd om je vakantiewoning op orde te zetten. Door tijdig en grondig te zijn in je voorbereiding voorkom je vaak onaangename voorvallen tijdens de winter. Zo kunnen je gasten steeds rekenen op een fijn verblijf en heb jij een gerust geweten.

Heb je toch nog vragen over je vakantiewoning winterklaar maken of je vakantiehuis verhuren? Dan helpen wij je graag verder met onze expertise binnen de toeristische sector. We hebben al jaren ervaring met de verhuur van woningen op platformen zoals Airbnb en Booking.


Posted at 17 Oct 2022h
by Laurent Bruggeman

    Ontdek de potentiële opbrengsten van je vakantiewoning
    via onderstaand formulier